Oljebolagen har börjat visa förluster

oljebolag aktier

Under oktober gjordes två aktieköp i TeliaSonera och IBM. Rapporterna för Q3 har varit en besvikelse för marknaden men glädjerop från Draghi har gjort att börsen ändå har stigit med över +6% i oktober.

Krasch i oljepriset

Oljebolagen har börjat visa förluster på grund av stora nedskrivningar som bottnar i det lägre oljepriset. Statoil kommunicerade att man i princip ska ha investeringsstopp kommande tid. Mycket jobbigt för underleverantörer till oljebranschen och tufft för de länder som är beroende av sin oljeexport.

Fingerprint Cards (FING) är en aktie som blev rejält uppmärksammad för sin uppgång den 27 oktober på +28% och sedan sin nedgång dagen efter på -41,5%. Senaste tre åren har aktien stigit med +5.300%. Fingerprint ligger utanför min investeringpolicy eftersom bolaget inte har redovisat vinster historiskt så jag har aldrig gjort någon analys på bolaget.

Inget alternativ förutom aktier

Riksbanken lämnar räntan oförändrad, men utökar stimulanserna med 65 miljarder. Jakten på inflation fortsätter. Media har börjat fokusera på den låga räntan och vad Riksbanken gör igen. De skriver om att sparräntan på sparkonton är så låg att att man borde dumpa kontot och köpa aktier. Nu finns det ”inget alternativ förutom aktier” igen, vi får se hur länge det håller i sig.

Diskussionen om amorteringskrav har lagts ner för stunden. Intressant är enkäter som visar att över 80% av de unga i Stockholmsområdet inte är oroliga för ett amorteringskrav på 2% per år eller om reporäntan skulle höjas 2%. Om du har  ett bostadslån på 2 milj. kr så motsvarar 4% ökade utgifter på 80.000 kr. Det är nog många som inte är beredda på den summan, det svåra är att vänja sig med ett nytt levnadssätt om omständigheterna skulle bli verkliga.

TeliaSonera blev utsatta för en vältimad attack från en amerikansk fond som hävdade att man blankat aktien. Aktien föll inom en timme -8,5% på Muddy Waters analys. Jag lyckades fiska upp aktier på 40,5 kr vilket känns bra inför i vår då utdelningsfokus blir populärt igen. Uppdaterade även mig själv genom att analysera TeliaSonera här.

IBM faller friskt i USA på det ena och det andra. Jag tycker kassaflödet ser bra ut och bolaget har tydligt kommunicerat vad man kan förvänta sig i fritt kassaflöde framöver. Jag har tänkt behålla aktien minst tio år så jag köpte mer aktier på 141,25 USD under oktober.

Verkstadsbolagen visar på lägre orderingång, så nu blir det till att jobba på kostnadssidan i bolagen.

Har du köpt några aktier under oktober månad?

Lämna en kommentar