Torsten Janssons bok överraskar

Torsten Janssons bokTorsten Janssons bok ”I halvtid” överraskade postivt med sina 177 sidor, fulla med intressanta och insiktsfulla tankar om företagande och ekonomi. Som 27-åring 1988 var Torsten redan VD och hade ett aktieinnehav på 10 miljoner kronor. Du som vill bygga företag kan få en hel del handfasta råd från boken, då Torsten delar med sig av olika listor med regler och hur han tänker när han köper företag och sedan optimerar kostnaderna.

Vem är Torsten Jansson? Han är grundare och största ägare av New Wave Group som är börsnoterat på Stockholmsbörsens mid cap-segment, med ett börsvärde på ca 4,7 miljarder kronor. New Wave som säljer sport- och profilkläder och heminredning äger varumärken som Craft Sportswear, Clique, Speedo och Sagaform. Han är också känd för att ha köpt glasbruken Orrefors Kosta Boda, som har lite kulturprestige runt sig.

Citat från Torsten Jansson

”De värderingar jag gjort på resultatgruppen indikerade att värdet på mina aktier låg på 10 miljoner kronor vilket var mer än bra för en 26-åring.”

Innan Torsten vågade köpa sin in i New Wave igen: ”Då vågade jag inte längre köpa företaget rakt av utan sa visst, men då vill jag först tillbaka in i verksamheten. Och det skulle göras fullständiga bokslut, fysiska lagerinventeringar och allt annat som behövdes för att man skulle kunna förstå hur företaget faktiskt såg ut.”

”Alldeles för många menar bara omsättnings- eller försäljningstillväxt när de pratar om tillväxt. På ett sätt är det naturligtvis det viktigaste, men förr eller senare når man taket när det gäller hur mycket vinst man kan göra på en viss försäljning”.

Innehållet i Torstens bok

  • Kapitel 1 – Från t-shirts till…
  • Kapitel 2 – Den första stora krisen som företagare och VD
  • Kapitel 3 – New Wave idag
  • Kapitel 4 – Att bygga ett börsbolag
  • Kapitel 5 – Glasriket och att bli rikskändis
  • Kapitel 6 – På jakt efter personen
  • Kapitel 7 – Att driva företag
  • Kapitel 8 – Framtiden

Torsten Jansson – I halvtid är en bra självbiografi inom svenskt näringliv och bör ha en plats i din bokhylla. Boken kommer från Kosta förlag och är billig på 54 kr. Köp boken här.

Fler boktips inom ekonomi här

Lämna en kommentar