Den enkla vägen att bli rik på aktieutdelning

Bokrecension: Aktieexperten Marcus Hernhag har nyligen släppt sin nya bok Den enkla vägen att bli rik på aktieutdelning där han skriver om hur du ska investera i utdelningsaktier för att nå långsiktig rikedom. Förutom konkreta tips på hur du bygger upp en portfölj så får du veta vilka aktier Marcus själv väljer att placera pengar i.

Marcus Hernhag bok om aktieutdelning

Vem är författaren? Marcus Hernhag är aktieskribent på tidningen Privata Affärer och har tidigare skrivit boken Den enkla vägen att lyckas med aktier. Mina åsikter om författaren är att han har en klok och vettig investeringsfilosofi som fler borde ta efter. Marcus investerar själv i utdelningsaktier så det är hans personliga erfarenheter och kunskaper som han delar med sig av i boken.

Vem ska läsa? Boken riktar sig till dig som är nybörjare eller är en utdelningsinvesterare och vill fylla eventuella kunskapsluckor. Du vill i framtiden kunna leva på kassaflödet från utdelningsaktier. Du är mer intresserad av mogna och stabila bolag som inte växer så mycket, men som istället kan dela ut mycket pengar till dig som aktieägare. Språket i boken är enkelt och tydligt, du kommer inte att bli trött i huvudet av komplexa begrepp. Budskapet är att alla kan bli rika på en utdelningsportfölj, bara man inte har allt för bråttom.

Bli rik på aktieutdelning

Vad lär du dig? Hernhag förespråkar långsiktighet och att du ska fokusera på utdelningshöjningarna istället för aktiekursen. Vilket är ett gott råd för många nybörjare, jag minns själv hur stressad man blev av att se aktiekursen gå ner 20-30%. Idag köper jag istället mer aktier i bolaget om inte framtidsutsikterna har försämrats på ett sätt som jag inte räknat med.

Med hjälp av tabeller och statistik förklarar också Hernhag skillnaden mellan att köpa aktier med hög direktavkastning och köpa aktier med hög utdelningstillväxt. Han går också in på hur kassaflödesanalysen fungerar, vilket jag tycker är viktigt för en nybörjare att känna till. Du ser nämligen hur mycket utdelningsutrymme ett bolag har genom att titta på fria kassaflödet. Ett vanligt missförstånd är att titta på vinsten och utdelningen i förhållande till den.

”De flesta bolag med riktigt god utdelningshistorik är inga unga snabbväxare utan mogna bolag med stabila kassaflöden. Då blir det lättare att beräkna utdelningsandel av detta belopp” (sid. 57). – Marcus Hernhag om varför det är lättare att beräkna utdelningshöjningar för större bolag.

Det som skiljer Marcus från andra författare är att han vågar ge konkreta aktietips i sin bok. Det gör att du själv kan kolla upp bolagen och se hur deras utdelningstrend har varit samt om vinsterna och det fria kassaflödet har hängt med. Många av aktierna författaren tipsar om äger jag själv i portföljen, så våra strategier liknar varandra.

”Industribranschen varierar när det gäller utdelningsförmågan och främst fordonsindustrin har visat sig vara svängig. Du kan hitta flera industribolag bland de stabilaste svenska utdelarna i tabellen tidigare i boken, bland annat Atlas Copco, Alfa Laval och Beijer Alma” (sid. 115). – Författaren ger tips på några kvalitetsbolag inom svensk verkstad.

Fler punkter som boken handlar om:

  • Vad du gör om ett bolag sänker sin utdelning
  • Vilka bolag som höjt utdelningen flest antal år i Sverige och USA
  • Varför du ska välja bolag med en hög avkastning på eget kapital
  • Hur preferensaktier fungerar och vilka fördelar och nackdelar det finns
  • Hur källskatt fungerar på utländska aktieinnehav
  • Hur belåning kan ge en extra hävstång
  • Vad du ska titta på för nyckeltal för att hitta de bästa utdelningsaktierna

Hög direktavkastning

Bra att känna till: Om du ska välja strategin i boken så måste du avstå från tillväxtbolag i de flesta fall, vilket gör att du missar framtida storbolag. Jag gillar själv bolag med en direktavkastning på 4-6% och har flera i min aktieportfölj. Det som är trevlig med utdelningar är tryggheten i det inkommande kassaflödet. Jag kan själv välja om jag ska återinvestera eller ta ut pengarna för att t.ex. köpa en resa eller ny bil. Kom ihåg att du kan mixa utdelningsaktier med tillväxtaktier, jag har själv investerat utdelningar i småbolag med stark tillväxt. Men basen i min portfölj är fortfarande bolag med höga utdelningar.

Omdöme: Jag tycker boken är läsvärd och om du vill placera pengar i aktier med hög direktavkastning så bör du läsa den här boken. Det finns få svenska böcker skrivna om strategin att investera i utdelningsaktier. I USA är det mycket populärt med strategin att köpa ”Blue chips” eftersom du får tid till annat.

Boken leder in nybörjaren på en bra stig till börsvärlden. När läsaren har mer kunskap är dock ett allmänt gott råd att inte bara stirra sig blind på utdelningen. Jag förstår däremot varför författaren har valt att avgränsa sig till utdelningar, det ger psykologiska fördelar och inspirerar aktiespararen att fortsätta lära sig om aktier och bolagsvärdering.

Läs om hur Hernhag själv beskriver sin bok i intervjun med Privata Affärer.

Du kan köpa boken här.

Fler boktips om aktier här

1 svar på ”Den enkla vägen att bli rik på aktieutdelning”

Kommentarer är stängda.