Bankerna tar revansch

Under augusti gick storbolagsindex OMXS30 upp ca 2% och många har nu uppnått All Time High i sina aktieportföljer. Vilket såklart oroar mig. Den goda riskviljan är ett perfekt klimat för börsnoteringar, så förvänta dig att många nya aktier börjar handlas under hösten.

Bankerna har återhämtad sig

Bankerna har tagit revansch

Bankerna har tagit revansch under augusti med följande uppgångar: SEB +16%, Nordea +15%, Handelsbanken +13% och Swedbank +10%. Uppgången kan mycket väl fortsätta då direktavkastningen fortfarande är mycket hög.

Betsson har återhämtat sig med +30% sedan vinstvarningen i början av juli. Mitt beslut att behålla aktien och avvakta utvecklingen lönade sig. Det återstår att se hur marknaden prisar in kommande skattehöjningar närmaste åren.

Högriskplaceringarna som jag köpte i juni har avkastat bra under kort tid. Swedencare är upp +80% och Provide IT har stigit +108%.

Innehavet Swedish Match har rört på sig ordentligt och är sedan botten i maj upp +25%. Det är spekulationer om fortsatt försäljning av bolagets aktier i noterade cigarr-bolaget som ligger bakom kursuppgången. Högre riktkurser från banker och aktieanalytiker har lämnats.

Småbolagen i portföljen

Swedencare

Q2 rapporten från Swedencare visar på ett bra kassaflöde och ett nytt samarbetsavtal och ett förvärv av Biodistra AB. Ett fint förvärv som ger tre nya varumärken och försäljningsrättigheterna i Norden till PlaqueOff Human. Jag räknar med att marginalerna kommer trenda nedåt med fler förvärv och produkter. Jag har räknat på ungefär 50-60 mkr i omsättning för 2016, vilket kan ge runt 10-15 mkr i vinst. Gör de fler förvärv så är mitt antagande i underkant. Det är svårt att spekulera i småbolags vinster då mycket kan hända. Jag har inte köpt några fler aktier.

Provide IT

Rapporten från Provide IT visade på en organisk omsättningstillväxt på 35 procent och en vinsttillväxt på 44 procent. En så stark utveckling hade jag inte räknat med.  Bolagets egna prognos var en genomsnittlig årlig organisk omsättningstillväxt på minst 20 procent med en rörelsemarginal på minst 35 procent. Det är höga mål och fantastiska tal, det återstår att se om bolaget kan leva upp till dessa tal efter kommande förvärv. Marknaden tog emot rapporten bra och har sedan dess handlat upp aktien +40%. Bolaget har nyligen meddelat att de vill göra en nyemission så att spridningen i aktien blir större samt att de vill fylla på kassan. Jag tolkar det som att Provide IT vill genomföra ett större förvärv framöver (bolaget har redan idag 12 mkr i kassan).

Kommentera gärna: Är din aktieportfölj på all time high? Vilka aktier tycker du är köpvärda just nu?

Lämna en kommentar