Största börsfallet sedan -87

Brexit aktieköp

Juni börsmånad har varit skakig med kraftiga uppgångar och nedgångar. Marknaden har varit nervös och bjöd på ett historiskt börsfall på -8,5% för OMXS30 måndagen den 27 juni.

Det kraftiga fallet orsakades av att Storbritannien ska lämna EU och att vi hade stängt på midsommarafton. Sist vi hade en så dålig börsdag var Black Monday 1987 (-9,15%). Totalt gick OMXS30 ned -3,3% under juni.

Sist jag mindes så här stora ras var den 18 augusti 2011 då marknaden var rädd för att Grekland skulle lämna EU.

Aktiv med aktieköp

När marknaden deppar och börsen går ner så vaknar jag till liv. Under juni månad har följande aktieköp gjorts:

 • Köpte fler H&M på 250 kr
 • Tecknade Swedencare på 14 kr och köpte fler efter notering (högriskplacering). Analys av bolaget finns här.
 • Köpte aktier i HM på 239 kr
 • Tecknade Provide IT på 7,2 kr (högriskplacering). Köpte lite mer på IPO-dagen.
 • Påbörjat en position i AlfaLaval på 125 kr
 • Köpt fler aktier i Nordea på 68 kr
 • Köpte fler aktier i HM på 236

Hur har aktierna utvecklats?

H&M har fortsatt sin dystra kursutveckling och jag har passat på att köpa i omgångar. Det är möjligt att vi ska ner mot 220 kr innan vi får en positiv trend i aktien, men jag vågar inte chansa på det så jag köper på vägen ner.

Nordea har haft det motigt med först negativa spekulationer från SvD om att kapital saknas och en eventuell nyemission kan behövas i höst. Marknaden handlade ner aktien eftersom utdelningen kan vara i fara. Vidare föll Nordea tungt i samband med Brexit. Jag fyllde på innehavet på 68 kr.

Normalt så handlar jag inte så mycket aktier i småbolag, men jag blev intresserad av Swedencare och Provide IT. Båda aktierna har haft en bra kursuppgång på +41% respektive +70% sedan första handelsdag. Men det återstår att se hur rapporterna blir framöver. Kursen svänger snabbt och kraftfull i sådana här småbolag. Det är heller inte så lätt att köpa eller sälja då likviditeten är dålig. Jag förväntar mig inga utdelningar från bolagen, men förhoppningsvis gör ledningen billiga förvärv framöver.

AlfaLaval har exponering mot oljesektorn och har blivit rejält bestraffade för det. Sedan april 2014 är aktien ned -30%. Kassaflödet är bra och bolaget har börjat amortera sin höga skuldsättning. Trenden för marginalerna är fortfarande ned, så det blir lite av att ”fånga en fallande kniv” här. Jag förväntar mig en höjd utdelning nästa år. Jag är beredd att fylla på innehavet om vi går ned mot 100-110 kr.

Betsson har rasat efter en vinstvarning. Omsättningen ser ut att bli rejält mycket lägre framöver. VD:n har ingen förklaring till varför det är så. Marknaden spekulerar i ökad konkurrens. Turkiet är en stor del av omsättningen och där finns begränsad insyn, osäkerheten gjorde att Betsson föll med ca -20%. Analytikerna tror att Betsson kommer ha det mycket svårare framöver och att tillväxten kommer att försvinna. Jag väljer att inte agera på nyheterna utan avvaktar utvecklingen.

Telia har äntligen sålt av verksamheter (se tidigare analys) som spanska Yoigo och Sergel Kredittjänster, vilket fyller på kassan. Pengarna ser inte ut att gå till extrautdelning utan snarare till förvärv av andra bolag här i Norden. Telia försöker också sälja sina bolag i Eurasien, där det återstår att se hur mycket man får betalt för dem. Telias nya strategi är att omvandlas till en defensiv nordisk teleopertör. Vi får se om marknaden uppskattar den nya inriktningen när alla försäljningar är klara. Själv behåller jag Telia i portföljen tillsvidare.

Har du köpt några aktier under Brexit-kraschen?

3 svar på ”Största börsfallet sedan -87”

 1. Det är kanske lite sent att kommentera detta, men jag ville egentligen bara tacka för en mycket intressant blogg. Och jag kollade iallafall vad jag köpte mellan Brexit och den 1:e juli. Och jag varnar er. Detta blir långt.

  Jag visste att juli var sinnessjukt bra för mig. Jag har inte hållit på så länge, så juli månad har nog gett en osund bild av man kan förvänta sig när det gäller ränta. Men jag tror inte att det bara var tur.

  I början av ”karriären” köpte jag aktier jag inte ge skulle ge ens en tanke idag. Men jag var mycket vetgirig, och att jag har lärt mig en del, och det gick ganska snabbt. Jag känner börsens ”puls” bättre,tror jag, och jag har funnit en intuition som är hygglig. Min stora brist är att jag älskar att köpa. Alla jag gillar vill jag ha jag, men då måste jag sälja någon, så jag är och massa affärer och slösat, men de har också haft något positivt med sig tror jag.

  Jag kan inte redogöra för alla affärerna, de bästa hittils gjordes, eller inleddes då, men jag var tvungen att sälja aktier jag tror på, varav vissa också har gått bra efter det. Jag köpte också ProvideIT, ganska dyrt iochförsig, sålde +-0, men den verkar sticka iväg nu. Jag köpte Raybased för 12-13, sålde +-0, nu 23 nånting, jag köpte Piezo för tio, sålde +-0, nu 12,8, och dem tror och vill återkomma till. Sedan köpte jag SJR för 33, samma visa sålde utan nån vinst eller förlust.

  Jag tror att jag kan ha gjort en blunder idag. Den står i 38, och den har gått rakt upp mycket, och i några veckor. Den har iochförsig gått bra i månader, på köpråd maj, och en bra rapport i maj. Jag kan ha fullständigt fel om detta, naturligtvis, men nån magkänsla säger mig att någon ”vet” något. Att rapporten kommer vara bra. Mitt TA-program säger mig att SJA brutit igenom ett motstånd. Detta helt utan triggers, sedan i maj, vad jag vet. Men det kan vara en del i en längre uppgång, och så är rapporten under förväntan, och aktien går ner. Blundern om magkänslan ändå är rätt , var att jag valde Acando istället, för att så smått börja bygga lite på en utdelningsportfölj igen.

  Från början var min portfölj helt utdelningsfokuserad: Ratos,Telia,Nordea. Jag har inte några kvar, och de såldes, trots goda utdelningar, med förluster, inte vansinniga förluster, men det var ganska surt, och för ny strategi som var helt oprövad av mig, och jag gick bara på magkänsla.

  Mitt långsiktiga mål är att som bas ha stabila utdelningsaktier. Och sen leka med en viss procent. Men i det klimat som var, plus att jag inte hade förtroende Ratios VD, som fick lämna, gjorde att, trots en stor utdelning, gick jag, som sagt, med förlust, men jag tror ändå att jag kom hyfsat billigt undan. Ratos har ganska stora problem tror jag, och det tror jag tar lite tid att vända på, även Telia sänker utdelningen, Nordea lägger lite krokben för sig själva, men alla är aktier jag kan komma att återvända till. Men, som sagt, jsg ville bli mer aggressiv, och på Large Cap fanns inte action, förutom att de klättrade tillbaka efter Brexit. Så därav började jag med Piezo, och den typen. Ert nyligen noterat. bolag. Jag köpte också en aktie, som jag ser som en lovande medicinaktie. Jag vill inte nämna den, för jag tänkte prata om VD:n, och jag har inte bett om hans tillstånd, så han får vara anonym. Den aktien har jag kvar, och där jag kan vara glad att jag blev lite småbekant med VD:n, och att jag sålde en aktie snabbt efter köp +-0. RLS Global lanserade, mitt under dagen att deras substans kunde döda multiresistenta bakterier, och reptilhjärnan vräkte sig över köpknappen, exalterad över denna världsnyhet. Och jag var inte ensam, aktien gick från under 12, tror jag, till över 14 på någon minut, där den lyckligtvis låg kvar några dagar. Då kunde jag ta mig ur. För när reptilhjärnan fick sällskap av resten av hjärnan, frågade jag honom om det hela, och han, en mycket klok man stor erfarenhet och professionellt kunnande, gav mig delvis rätt. Om det var korrekt, var det inte medicinskt insignifikant, men med tanke på antalet patienter, antalet behandlingar, och delvis pga hur försäkringssystemen var uppbyggda, kunde han inte, ur ekonomisk synvinkel, se hur man skulle få upp några försäljningsvolymer av substansen. Och när han sagt det och jag funderat en aning, framstod det som självklart, och jag kände mig dum för att jag inte tänkt längre. En bra läxa. Och jag frågade ju honom, trots allt.

  En aktie jag köpte som jag har kvar, och delvis redan hade, var till igår, tillsammans med Saniona, min mest frustrerande aktie. Efter Sanionas deal igår, är den ensam. I både fallen följdes goda ideligennyheter av börsfall. I SOBI:s fall tror jag att all osäkerhet kring bolaget, interna bråk, insideförsäljningar, och Investor i bakgrunden, som man inte vad de vill, är orsaken. I november rekades den av många och stod i 140. Då hade de minst två hinder kvar gör att få sin hemofili-medicin. Nu, när hindren är borta, och pengarna kan börja rakas in, står den i 100. Det känns inte logiskt. Jag har köpt för 108, och kan vänta ytterligare. Jag känner stark tro på att något kommer att hända.

  Men juli var ju bra, varför? Jo, alla snabba försäljningar och snabba ryck syftade till att framför allt ge mig möjlighet att köpa de som har visat sig vara mina procentuellt bästa bolag: 1.The Marketing Group. Det kändes rätt, som det ska göra, men också nytt och lite osäkert. Affärsmodellen bäddade för det. Så jag köpte för 1,6€ först, märkte att gick bra, sålde, gjorde om det hela, märkte att det fortsatte upp. Så vid 3,02€, satte jag ner foten och sa att det får vara sluttramsat, jag går bildligt all-in, och tror på detta. Sedan har jag kunnat använda den som kassako för att köpa andra aktier. Min investering börjar närma sig färdigbetald. Den var och vände på 9, men låg egentligen på 7,5-8. Efter en dipp, verkar den hyggligt stabil runt.6. Men bolaget är annorlunda eftersom de inte är så intresserade av organisk tillväxt, utan förvärv, visar det sig i siffror att det fungerar, kommer den fortsätta upp. I mitt fall, då jag redan sålt av med rätt mycket vinst, spelar det ingen roll att många tvivlar och klagar, fortfarande, för snart är all försäljning bonus, så även vid konkurs går jag skadeslös

  2.Gomspace, eller GS Sweden, som egentligen var menad som min mest långsiktiga placering, eftersom marknaden för de satelliter de bygger, förväntas explodera (inte satelliterna hoppas jag) om flera år: 2019-20, kanske. Den kommer förhoppningsvis växa innan dess, men då tror man på rejäl marknadsexpansion. Men även där en läxa. Jag köpte i en emissision, för 12. Min vana trogen ändrade jag mig och sålde, med förlust t. o. m., för att jag utgick ifrån att de inte kommer röra sig på länge. Men då, vilket är ovanligt, hade jag slarvat, och inte läst siffrorna, bolaget gick rätt bra redan nu, och jag missbedömde helt intresset, så jag kom in på 18 tror jag, nu 34.50 men då med ett större belopp.

  3. Arc Aroma Pure, för 27, står nu i 44,5. Fick ett tips, var tveksam till spretigheten. Men jag hade fel. Grunden är en generator. Det jag såg som spretighet, är att den har många applikationer. De har ett avtal med Alfa Laval om att göra olivolja, samtidigt som de kan rena vatten, och göra biogas. Och mer. Jag brukar sällan ta till överord, men kan dem skötas kompetent, och vara flexibla, och kraften att födas på nytt eller alltid vilja ligga i framkant, någit Nokia visat, och på lite sikt kanske är på väg att göra igen, finns fröet till ett nytt stort ”klassiskt” industriföretag. Och tänker jag efter, kommer jag bara på gamla elefanter från förra sekelskiftet, eller lite senare. Och elefanter är inte nedvärderande. Elefanterna är kloka. Och det är därför de företagen fortfarande finns. För att de har förmåga till att bli något helt nytt. Eller att göra något de gör bäst och perfekt, ännu mer perfekt och effektivt.

  Det var en vecka efter Brexit, som var väldigt viktig. Inte för uppgångens skull, men att jag plötsligt hittade min aktie-identitet. Jag kanske framstår som galen, och nog slösar jag courtage, men det finns metod i denna galenskap, som var baserad på tankar och idéer om marknaden. Och som i musik. Där är det svårt att lära sig tajming, vad det verkar. Men när det gäller aktier, kan man hitta sin väg och finna tajmingen. Och det finns så många vägar, vilket gör det så intressant.

  Jag ber om ursäkt för att jag har fått alla att somna av uttråkning, efter denna mini-novell. Men frågan gällde vad jag hade köpt efter Brexit. Och jag har utelämnat flera aktier. Insplorion, Impact Coatings, Recytec, (som gick bra idag tyckte jag mig se) Nej, basta! Tack för en fin och en intessant blogg. Gillar initiativet. Återigen, det blev väldigt långt, men kanske någon får ut något av det. Mvh/Max Dahl

Kommentarer är stängda.