Ericsson har fått stryk på börsen

Ericsson sommar aktie

Under juli börsmånad har jag inte gjort några köp elller försäljningar, däremot trillade det in en utdelning från ABB. För månaden är OMXS30 upp ca +5%.

Efter Brexit och det kraftiga börsfallet har Stockholmbörsen gjort en snabb återhämtning. Sedan dess har vi haft bolagsrapporter där det som vanligt har varit blandade reaktioner. Själv har jag inte agerat på någon rapport, jag gillar att titta på helåret och jämföra med tidigare år. Det jag kan se är att de verkstadsbolagen jag kritiserade under januari i år har prioriterat att öka sina fria kassaflöden för att möjliggöra amorteringar. Något som behövs då flera bolag som SKF, Sandvik och AlfaLaval hade en skuldsättningsgrad på 2.

Ericsson äger du endast för utdelningarna

Ericsson är en aktie som fått stryk på aktiemarknaden, ner -20% sedan april i år. Bolaget har problem med sin lönsamhet (ROE 10%) och har inte lyckats växa sin vinst på 10 år trots flera förvärv. Aktiemarknaden har för tillfället tröttnat och aktien handlas på relativt låga nivåer. Direktavkastningen är för tillfället 6% vilket är bra, men då delar man ut ca 80% av fria kassaflödet. Ledningen bör dela ut maximalt då de inte själva kan förränta pengarna till en bra avkastning. Någon till utdelningshöjning är fullt möjlig.

Sälj olönsamma delar i Ericsson

Egentligen skulle Ericsson må bäst av en omstrukturering, dvs sälja olönsamma delar och behålla de med bra marginaler. Fokusera mer på lönsamhet och mindre på expansion är rätt väg för att öka aktieägarvärdet. Jag ser Ericsson som en tråkig kassako, precis som Telia, du äger aktien för utdelningarna helt enkelt. Det finns även budrykten om att Cisco skulle vara intresserade av Ericsson, men det är ren spekulation. Ericssons kassa är större än långa skulder och bolaget har stabila intäkter. Bolaget värderas under sin egen omsättning, sist vi hade en sådan värdering var 2012. Om jag måste välja mellan Ericsson, Volvo och Skanska så väljer jag Ericsson alla dagar eftersom verksamheten är mindre konjunkturkänslig. Nu har VD:n Hans Vestberg fått sparken eftersom de större aktieägarna har tröttnat på den dåliga aktieutvecklingen.

Betsson vinstvarnade och aktien föll ordentligt på börsen. Sedan visade det sig att Q3-rapporten inte var så farlig, så då handlade marknaden upp aktien. Jag agerade inte på informationen utan avvaktar utvecklingen för bolaget. Mitt GAV ligger på 54 kr så nedsidan är fortfarande tryggad. Jag förstår de som inte vill köpa aktier i Betsson idag då kommande skatteändringar kan ändra framtida vinster. Osäkerhet gillar inte markanden.

Hur tänker du kring Ericsson och dagens värdering?

2 svar på ”Ericsson har fått stryk på börsen”

  1. Gillar dina långsiktiga analyser kring börsen. Skulle verkligen uppskatta att få en analys på Axfood. Bolaget känns över-hypat och kanske till och med inte värt att köpa. För min egen del skulle jag önska att aktien gick ner en bit för att den skulle vara värd att köpa. Hur ser du på de?

    • Hej Axel,
      Tack för ditt beröm!
      Axfood har haft en stabilt stigande omsättning och vinst, samtidigt som kassaflödet är rekordstarkt. Bolaget har också haft en hög och stabil utdelning vilket marknaden har älskat i osäkra tider. Jag håller däremot med dig om att aktien är dyr, ett P/E-tal på 22 är för saftigt för min smak. Aktien skulle bli intressant att titta på om P/E-talet kommer ner till 12-15, till dess väntar jag.

Kommentarer är stängda.