Gustaf Douglas bok om företagande och investeringar

Gustaf Douglas bokJag har nyligen läst klart boken ”Med blicken på stigen” som är Gustaf Douglas självbiografi som handlar om hans jobbiga uppväxt och hur en fastighetsförsäljning blev början till företagsimperiet Latour som idag har ett börsvärde på 65 miljarder. Som VD på Dagens Nyheter investerade Gustaf i fastigheter vid sidan av med några andra kompanjoner. Det funkade inte, Gustaf fick sparken från DN eftersom de inte gillade hans privata affärer och Gustaf själv valde att hoppa av kompanjonskapet i fastighetsbolaget. Han fick dock behålla en fastighet i Frihamnen i Stockholm värd 30 miljoner kronor. Det här blev grundbulten för Förvaltnings AB Wasatornet där familjen var ägare och hade Investor som en förebild.

Teman i boken: Boken behandlar områden som mobbning, orättvisa föräldrar och hämmande släkt, skolåren på internetskola, uppbyggnaden av företagsgruppen och ägandet av gårdar och skog.

Bra citat från Gustaf Douglas

”Drömmen var att bli ekonomiskt oberoende, vilken föddes ur mina barndoms- och ungdomsupplevelser. Ingen skulle få sätta sig på mig. Pengar skulle ge mig frighet att vara min egen herre, att få leva mitt liv på mitt eget sätt” – Gustaf Douglas, Med blicken på stigen, sid. 104 (2016).

”Det fanns goda skäl till att varför många Hardvard-studenter snabbt blev avskedade från sitt första jobb. Vi behövde lära oss den hårda vägen att kommunkation är allt.”

Om Myles Mace, grundare Litton Industries: ”…han ansåg att att tre yrkeskategorier inte skulle sitta i industriföretags styrelser: advokater för de lever på motsättningar, bankfolk för de börjar med finansieringen snarare än verksamheten och konsulter för de har alltid fler alternativa lösningar än vad som finns i verkligheten.”

”De som ofta uttalar sig om pengars negativa sidor är i regel sådana som inte har några, och då kan man misstänka bristfällig kunskap eller motiv som inte är särskilt rena.”

”Om man inte är född med pengar men vill bli kapitalist, så kommer förr eller senare det ögonblick då man måste ta risker som egentligen inga sansade människor gör.”

Gustav Douglas har levt ett intressant liv och kapitlen om företagsbygget och investeringarna är spännande. Avsnitten om tiden som VD på Dagens Nyheter och konstsamlandet var mindre intressant att läsa, men är såklart en stor del av Gustafs personlighet.

Lärdomar från boken:

  • Hitta rätt folk till dina företag som har moral och integritet
  • Lita inte på stöd från banker och stat när det krisar
  • Ta inte VD-jobb inom familjedynastier eftersom konflikter blomstrar
  • Använd inte hög belåning i företagande eller aktieinvesteringar
  • Gör en djup analys av bokföringen och tillgångars kvalitet i ett bolag innan du köper det

Betyg 4/5 Köp boken här

Fler boktips inom ekonomi här

Lämna en kommentar