Boken från bloggaren Miljonär Innan 30

Kan man bli miljonär innan 30?

Den hemlige bloggaren Miljonär innan 30 har släppt en bok om hur han lyckades spara sig till flera miljoner kronor. I boken ger han handfasta tips på hur du sparar en stor andel av lönen och sedan investerar pengarna i aktier och aktiefonder. Målet är att du ska kunna gå i pension vid 40 år om du vill, frihet är något som författaren trycker på i boken.

Hur första miljonen kom till

Författaren bakom boken är anonym, men han är omkring 35 år och bor i Stockholm. Under större delen av hans liv har han sparat och gnetat kronor och ören med målet att få ihop en miljon kronor innan 30 år. Och visst lyckades han, redan efter 5 år i arbetslivet så skrapade författaren ihop sin första miljon. Den första miljonen blev möjlig genom att spara ca 10 000 kronor i månaden och sedan belåna bostadsrätten och köpa aktier för pengarna mitt under brinnande finanskris 2008. När börsen sedan vände upp blev författaren miljonär innan sin 30-årsdag.

Med att ”bara” ha inkomster från kapital

Med att bara ha inkomster från kapital uppstår problem vid till exempel bolån. Miljonär innan 30 lyfter upp problematiken bra i detta avsnitt i boken:

”Till och med nätmäklarna Avanza och Nordnet, som har börjat med bolån för sina private banking-kunder med minst 2,5 resp 3 miljoner i kapital, uppger att de har svårt att värdera utdelning från aktier som en inkomst, eftersom det inte finns några garantier för dess varaktighet över tid. Ett något märkligt resonemang, eftersom det inte alltid finns sådana garantier för en lön från anställning heller. Nätmäklarna borde kunna värdera kreditvärdigheten hos en kund med en stabil utdelningsportfölj på 5 miljoner kronor jämför med en person som har 0 kronor i förmögenhet men ett jobb.” – Sid 125.

Här kan jag hålla med författaren. Det är underligt att nätmäklarna som är specialserade på kunder med aktier inte kan ge bolån baserat på deras portföljer och avkastning. Konstigt nog läser man oftare om daytraders och investerare som får bolån hos storbankerna istället.

Att inte ha någon lön varje månad kan ställa till det i samhällssystemet som vi måste leva i. Här menar dock författaren att man kan starta ett företag och ta ut en mindre lön under 180 000 kronor, vilket skulle vara gynnsamt ur pension- och skattesynpunkt.

Bli miljonär innan 30?

Boken är lättskriven och det märks att Miljonär innan 30 är en expert på hur du ska minska kostnaderna för att maxa sparandet. Han ger vad många skulle tycka är extrema spartips, som att samla burkar i soprummet, men det är många bäckar små som blir till en stor å. Här kommer några frågeställningar som han behandlar i boken:

  • Vad krävs för att gå i pension vid 40 år?
  • Hur blir man miljonär innan 30 år?
  • Ränta på ränta gör dig rik
  • Vad är passiva inkomster?
  • Hur man lever billigt
  • De bästa spartipsen
  • Jobba vidare för att bli riktigt rik

Miljonär innan 30 bokBokfakta

Titel: ”Så kan du också bli en miljonär innan 30 och pensionär innan 40
Språk: Svenska
Antal sidor: 155 st
Boksläpp: 2017-04-21
Förlag: Sterners förlag
Pris: 212 kr

Köp boken här