Hur sparar man pengar?

Hur sparar man pengar

Hur man sparar pengar har blivit ett hett ämne efter finanskrisen. Men ändå är det många som struntar i att spara pengar i sin privatekonomi. Varför sparar inte fler pengar? Varför lånar hellre folk upp på sina hus än sparar?

En buffert för oväntade kostnader

Vid oförutsedda kostnader eller motgångar är det viktigt att ha en buffert i sparade pengar. En sparbuffert bör vara din första prioritering när du ska börja spara pengar. Bästa sättet att bygga en buffert är att lägga undan pengar från din inkomst varje månad. Den här bufferten kan hjälpa dig om du förlorar jobbet eller behöver renovera bilen.

De flesta experter rekommenderar 6 månadslöner i sparad buffert för oförutsedda kostnader. De här pengarna ska bara användas till nödsituationer och inte konsumtion.

Långsiktigt sparande

Den här kategorin av sparande är för pension eller till barnen. Oftast finns ett månadssparande kopplat till det långsiktiga sparandet. Vanligt att äga är fonder med låga avgifter eller aktier i investmentbolag på ett investeringssparkonto. Ett långsiktigt sparande har en stor fördel av ränta på ränta effekten så det är viktigt att pengarna får ligga orörda.

Kortsiktigt sparande

Det kortsiktiga sparande är för mål som semester, stora inköp som en bil eller båt eller ett nytt kök till huset. Det här sparandet ska ha lägst prioritet då det egentligen är ”lyxkonsumtion”, det vill säga det som inte är direkt nödvändigt. Högst prioritet ska sparandet för oväntade kostnader ha.

Olika placeringar beroende på horisont

Eftersom tidshorisonten varierar så borde du välja olika typer av placeringar. För det kortsiktiga sparandet och bufferten för oväntade kostnader så borde du välja räntesparande på ett sparkonto med hög sparränta eller en kort räntefond som Spiltan Räntefond.

För det långsiktiga sparandet ska du välja aktiefonder eller köpa aktier i enskilda bolag eller investmentbolag som du tror på i framtiden.

Vilket är det bästa sättet att spara pengar?

Hur sparar man pengar? Att spara pengar kräver engagemang och självkontroll. Det bästa sättet att spara pengar är att ta 10-30% av din lön direkt när du får den. Placera sedan pengarna på ett annat sparkonto som är märkt för långsiktigt sparande. Om du inte klarar att spara pengar från din lön så är risken stor att din levnadsstandard är för hög i relation till din inkomst. Antingen måste då din inkomst öka eller dina kostnader minska.

Ett annat sätt att spara är att amortera på bolånet och på det sättet öka ditt egna kapital i bostaden.

Hur mycket ska man spara varje månad?

En bra tumregel är att spara 10% av lönen varje månad. Om du har en lön på 18 000 kronor efter skatt så försök att spara 1800 kr i ett månadssparande.

Under vissa livssituationer som under småbarnsåren eller om man är ensamstående med barn så kan det vara tufft att spara pengar. Men kanske går det att spara 2-5% istället för 10%?

Jag vill bli en miljonär. Är det ett realistiskt mål?

Ja det är det. Om du sparar pengar varje månad och sedan investerar pengarna i till exempel Avanza Zero så kan du bli miljonär.

Exempel: Om du har ett startbelopp på 10 000 kronor och månadssparar 1800 kr och samtidigt får 10% per år i avkastning så är du efter 18 år miljonär. Du kan själv se hur mycket ett månadssparande kan ge dig med den här kalkylatorn.

Generellt är människor som gått från 0 kr till 1 miljon i förmögenhet de som jobbat hårt men också haft självbehärskning nog att köra äldre bilar, motstått frestelsen att konsumera och att imponera på andra med en dyr livsstil.

Med hjälp av ränta på ränta effekten och investeringar i fonder eller aktier så kan människor bli rika på vanlig inkomst. Men det krävs att man har sin levnadsstandard under kontroll och proriterar sparande.

Lämna en kommentar