Bästa sättet att spara pengar långsiktigt

Bästa sättet att spara pengar långsiktigt

Härligt, vad kul att du bestämt dig för att börja spara pengar långsiktigt. Här skriver jag några vanliga tankesätt och knep för att verkligen lyckas spara under en lång tid.

”En rapport från Länsförsäkringar visar att 46 procent av svenskarna sparar mindre än 1 000 kronor i månaden eller inget alls. 21 procent sparar inte över huvudtaget.” – Källa: SvD

Spara pengar långsiktigt

Sparkonto

Om du inte vill ha hög risk så ska du skaffa ett sparkonto med bra ränta. Det är att föredra framför korta räntefonder som kostar i förvaltningsavgift. Välj då hellre sparkonton eftersom de kostar ingenting. Väljer du ett konto med insättningsgaranti så har du ett bra lågrisksparande, problemet är att du i princip får noll procent i avkastning. Tar du däremot och placerar på ett sparkonto från inlåningsföretag så ligger den bästa sparräntan på rörligt sparande på 6,5% från 4spar. Men kom ihåg att risken blir större eftersom staten inte garanterar dina pengar. Du måste själv läsa på om vad inlåningsföretaget ska använda pengarna till och hur hög verksamhetsrisken är. Ta hjälp av UC.se och allabolag.se för att få en uppfattning om kreditbetyg, soliditet och lönsamhet.

Investeringssparkonto och investmentbolag

Ett bra alternativ till räntesparande är att starta ett investeringssparkonto och börja investera i aktier över börsen. Här kan du få mer avkastning än på bankkontot, men till högre risk. Välj med fördel investmentbolag som äger en korg av aktier, så får du riskspridning på köpet. När du köper investmentbolag som Investor eller Industrivärden så är det bra om substansrabatten är omkring 20-30% så har du en säkerhetsmarginal i ditt sparande. Här kan du öppna ett kostnadsfritt investeringssparkonto.

Stockpicker

När du har lärt dig hur börsen fungerar och förstår nyckeltal och fundamental analys så är det dags att börja investera i enskilda aktier och bolag. Som stockpicker kan du göra riktigt bra aktieaffärer, men det kräver att du lägger några timmar om dagen på att följa upp räkenskaper och nyheter. Den som inte vill lägga tid och energi på att analysera aktier gör bäst i att välja en aktieindexfond som t.ex. Avanza Zero. Då får du nästan samma avkastning som svenska börsen i helhet avkastar varje år, vilket inte är dåligt då det är mycket svårt att slå index över lång tid.

Sätt ett långsiktigt mål för sparande

Det kan vara bra att spara till ett specifikt ändamål, på det sättet blir det lättare att spara löpande. En bra början är att försöka spara 500 kr varje månad under ett år och överföra pengarna från ditt transaktionskonto till ett sparkonto. På det sättet bygger du sakta upp en buffert i din hushållsekonomi.

Om du inte har ett mål med ditt sparande så slutar vanligtvis folk att spara efter ett tag. Vissa tömmer sina sparkonton i förtid för att finansiera impulsköp. Vill du vara säker på att spara framgångsrikt så fundera ut syftet med pengarna och bestäm dig för ett fast belopp i siffror, t.ex. 100 000 kronor. Följ sedan upp ditt mål och kontrollera hur mycket du har sparat varje nytt år.

Ha alltid en buffert

Varför behöver man en buffert? Det enkla svaret är för att slippa ta dyra lån när oförutsedda utgifter uppstår. Det kan vara att bilen rasar ihop eller att du måste byta värmepannan i villan. Tyvärr är det få människor som tänker på att ha en buffert i sin vardagsekonomi. Det beror på att många har stora utgifter i form av räntor, försäkringar, bilar, semester, barn och hus. Därför kan man behöva prioritera sin konsumtion för att få pengar över till sparande. Läs mer om buffertsparande om du vill ha en tryggare familjeekonomi.

Pensionsspara

Indexfonder

Att pensionsspara känns för många som något avlägset. Pensionen kan vara långt borta och det är svårt att veta hur man ska spara på bästa sättet. Det viktigaste vid pensionsspar är att få maximal avkastning på sitt kapital, eftersom det ska jobba under lång tid. Välj med fördel aktieindexfonder eller globala indexfonder med låga avgifter så optimerar du förräntningen av ditt kapital. Bra marknader att fokusera sina fonder på är Sverige, Europa och USA. Du kan hitta bästa indexfonder 2019 här.

Aktier

Om du kan lägga undan pengarna i 5-10 år så kan du investera pengarna i aktier. Att själv privatspara i aktier ger en guldkant när du väl ska gå i pension. Långsiktigt har aktier varit en bra placering, men under första 1-4 åren är det svårt att veta hur börsen kortsiktigt kommer att röra sig. Börsen svänger normalt 20-50% upp och ner, så det gäller att koppla bort känslorna och inte sälja aktier i börsnedgång. Om du vill börja pensionsspara i aktier så kan du öppna ett gratis konto hos Avanza.

Amortera

Amortera på bolån bör du egentligen bara göra när du vet att du inte kan få högre avkastning än boräntan. Låt säga att bolåneräntan skulle ligga på 5%, då kanske det inte är en så dum idé att amortera på lånet. Detta eftersom aktier brukar ge 7% per år.

Välj låga kostnader

Se gärna över dina fonder som du har valt i ditt sparande. Har de dyra förvaltningsavgifter på 2-3%? Då kanske det är bättre att byta till en billigare fond. På lång sikt blir det riktigt dyrt att spara i fonder med höga avgifter. Du får mer pengar över i slutändan om du väljer en indexfond med låg avgift. Här har du en lista på alla fonder som finns.

Checklista för att spara pengar

  • Betalar du underhåll på någon pryl eller ett fordon som du inte behöver?
  • Är din försäkring onödigt dyr? Kontrollera om du verkligen behöver det största försäkringspaketet. Kanske räcker det med en halvförsäkring på bilen? Behöver du försäkring på mobilen? Jämför försäkring och byt om du hittar en bättre med samma villkor.
  • Förhandla ner din boränta med din banktjänsteman. Här kan du spara ca 10 000 – 20 000 kronor om året.

Guide: Spara pengar snabbt med smarta tips – Så sparar du 140 000 kronor per år.

Tips och råd för att lyckas med sparande

Tänk positivt för att lyckas spara långsiktigt och fokusera på din framtida belöning. Varje krona du lägger undan idag kommer vara betydligt mer värd i framtiden. Det är viktigt att du är uthållig och sparar lite pengar varje månad. Små bäckar blir tillslut en flod. Månadssparande är populärt för många, och då speciellt med autogiro vilket gör att en del av din lön överförs till sparkontot automatiskt.

Mer hjälpmedel: 12 vanliga misstag när det kommer till pengar

1 svar på ”Bästa sättet att spara pengar långsiktigt”

Kommentarer är stängda.