Ska man teckna FM Mattsson?

FM Mattsson börsnotering

FM Mattsson Mora Group ska strax noteras på Nasdaq. Bolaget är ledande i Norden på köks-, tvättställs-, badkars-, trädgårds- och duschblandare. År 2015 firade Bolaget 150 år och nu hoppas ledningen kunna växa via förvärv via en notering. Senaste förvärvet var Damixa 2014.

Summering: Till 68 kr är aktien fullvärderad och rätt prissatt i relation till börsens höga värdering och den historiskt låga ränta vi har. Vid en snabb titt har FM Mattsson en okej balansräkning och lönsamhet, men branschen är under hård konkurrens. Bolaget är absolut ingen kassako, så jag tror personligen att utdelningen kommer att hållas kring 3 kr i flera år och att tillväxten kommer att komma från dyrare förvärv. På 68 kr skulle jag ha räknat med ca 4-5% i avkastning per år för aktien. Jag kommer inte att teckna några aktier. Om marknaden väljer att handla upp aktien på noteringsdagen, trots en hög värdering, är omöjligt att säga.

Att veta innan teckning i FM Mattsson

 • Pris: 68 SEK per B-aktie
 • Anmälningsperiod: 31 mars till 5 april kl. 23.59 (6 april om Swedbank-kund)
 • Minsta antal aktier att teckna: 150 aktier (10 200 kr)
 • Du kan teckna via VP-konto, ISK och KF
 • Första dag för handel: 10 april 2017
 • Endast en anmälan per person kommer att beaktas
 • Emissionsbelopp: 136 miljoner
 • Börsvärde efter notering: 914 mkr
 • Bolaget avser använda nyemissionslikviden för framtida förvärv
 • Rådgivare vid IPO: Swedbank

Ankarinvesterare är Svolder AB som har åtagit sig att teckna 1 000 000 B-aktier i Erbjudandet (motsvarar 68 mkr). Efter notering kommer de att ha 7,4 procent av antalet aktier och 3,1 procent av rösterna i FM Matsson.

Lock up-perioden för Huvudägarna, styrelsen och ledande befattningshavare kommer att vara 180 dagar.

Om tilldening står det så här i prospektet: ”…affärspartners och andra närstående till FM Mattsson Mora Group samt kunder i Swedbank och sparbanker kan komma att särskilt beaktas vid tilldelning.” De som väljer att teckna aktier via Swedbank kan alltså få prioritet eller fler aktier.

FM Mattsson vill växa 3% organiskt per år

Huvudkontoret är beläget i Mora och totalt har man 548 anställda.

Finansiella mål: Växa organiskt med minst 3 procent per år och nå en rörelsemarginal (EBIT) om minst 10 procent över en konjunkturcykel. Vid sidan om det ska FM Mattsson aktivt leta förvärv som kan stärka deras marknadsposition.

Utdelningspolicyn är att dela ut 50% av vinsten, under förutsättning att soliditeten uppgår till minst 30 procent efter utdelning. Undantag kan göras vid förvärv. Soliditeten ska uppgå till ca 40% i normalfallet.

Bolaget gjorde en extrautdelning 2016 på 5 sek. Ordinarie utdelning är 3 sek. Lite lustigt med en stor extrautdelning precis innan IPO-exit, då syftet med börsnoteringen är att få pengar till förvärv. Här ser alltså ägarna till att få en ordentlig sparränta utbetald innan notering. Effekten är att man kan få ”betalt två gånger”.

Utdelningen för 2016 ska klubbas på årsstämman 11 maj, men det ser ut att bli 3 SEK som kommer de nya aktieägarna till godo.

”Lite lustigt med en stor extrautdelning precis innan IPO-exit, då syftet med börsnoteringen är att få pengar till förvärv.”

Mora Armatur och Damixa

Produktvarumärken: Mora Armatur, FM Mattsson och Damixa

Risker som jag kan se är om ROT-avdraget fasas ut och bostadspriserna sjunker. Andra risker är att bolaget betalar för dyrt för förvärv. Stenhård konkurrens och en vikande konjunktur ska man också ha respekt för.

Konkurrenter: Bl.a. Gustavsberg, Oras, Grohe, Hafa, Svedbergs medan IKEA konkurrer på områden som köksblandare, tvättställsblandare och tvättställ.

Krav på blandare

Inträdesbarriärer enligt bolaget själva är att man måste uppfylla lokala marknads- och myndighetskrav på blandare. Sjukhus och offentlig miljö har hårdare krav. Jag har däremot ingen koll på hur svårt det kan vara att få ett försäljningstillstånd, men det är antagligen inte jättesvårt. När det gäller varumärken så tror jag konsumenterna väljer det billigaste, även om form och funktion avgör till viss del. Varumärket FM Mattsson är marknadsledare på den svenska blandarmarknaden. Anledningen till det ska vara att rörmokarna gärna väljer att arbeta med dessa produkter som är av högre kvalitet.

Själv så har jag blandare från Damixa i dusch och badkar hemma, kvaliteten var dock usel och de gick sönder efter 1-2 års användning. Varumärkena Mora Armatur och FM Mattsson ska ha högre kvalitet på sina produkter.

Äger ledningen mycket aktier?

 • VD: Fredrik Skarp. Äger 12 000 B-aktier (816 tkr). Tillträdde mars 2016. Total ersättning 2016 på 2,6 mkr.
 • Styrelseordförande: Johnny Alvarsson. Äger 25 000 B-aktier (1,7 mkr). Total ersättning 2016 på 215 tkr.

Varken VD eller ordförande äger någon större aktiepost. Men kanske kommer VD:n köpa aktier i år? Han har bara suttit på VD-stolen i ett år. Ersättningen till dem är låg, med tanke på att bolaget omsätter över 1 miljard och har en vinst på 81 mkr. Kanske är det norrländska värderingar som lyser igenom?

FM Mattssons siffor

Nettoomsättning 2016 var 1,1 mdr kr med ett rörelseresultat på ca 85 mkr. Efter förvärvet av Damixa 2014 har inte mycket hänt. Den organiska tillväxten är noll till låga tal. Därför lär ökad omsättning och vinst komma från förvärv. Marginalerna ser okej ut, men det kan bli tufft att nå en EBIT-marginal på 10%.

Balansräkningen ser bra ut. I kassan har man 32 mkr, vilket räcker till utdelningen på 3 kr i vår. Skulder till banker ligger på 6 mkr, vilket känns tryggt. Totalt har bolaget 222 mkr i långa skulder. Vilket kan betalas av på ca 3 år, helt okej. Finansiellt är bolaget starkt.

Större delen av kassaflödet går till tunga underhållsinvesteringar.

Ägare och andel aktiekapital efter notering

Tibia Konsult AB 12,7%
LK Finans AB 8,5%
Mats Mattsson 5%
Anna Mattsson-Svensson 4,4%
Jan Söderberg Förvaltning AB 4,2%

Vad tycker andra om FM Mattssons IPO?

 • Swedbank, Morgonrådet 31 mars 2017: ”Teckna aktier i FM Mattson Mora Group”

Ska du teckna aktier i FM Mattsson?

1 svar på ”Ska man teckna FM Mattsson?”

Kommentarer är stängda.