Hur man blir rik utan tur

Hur man blir rik utan tur

Sök källan till rikedom, vilket inte är pengar eller status. Rikedom är att ha tillgångar som genererar intäkter när du sover. Pengar är hur vi flyttar runt tid och rikedom i våra liv. Status är din plats i samhällets sociala hierarki.

”If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die” – Warren Buffett

Rikedom handlar i slutändan om att ha total frihet, att kunna välja och bestämma över vår begränsade tid på jorden.

Rätt mindset lägger grunden

Om du i hemlighet föraktar rikedom så kommer du aldrig att bli rik i livet. Det handlar om att ha rätt mindset.

Ignorera människor som vill klättra i statusspelet. De får status genom att slå ner och attackera människor som spelar rikedomsspelet.

Framgångsrika människor säger oftast att de har haft tur i livet. Vilket inte är sant. De säger vad avundsjuka människor vill höra för att hålla dem i schack. Du får aldrig verka för perfekt. Bakom framgången är det egentligen rutiner och hårt arbete, men den verkligheten är det inte många som vill ta till sig.

Du kommer inte att bli rik genom att hyra ut din tid. Du måste äga kapital, delar av företag, för att uppnå ekonomisk frihet.

Du kommer att bli rik av att ge samhället vad det vill ha, innan samhället själva vet vad de vill ha. I stor skala.

Delta i spel med stor uppsida

Välj en bransch där du kan spela långsiktiga spel med långsiktiga människor.

”The Compound Effect is always working, and it will always take you somewhere. The question is, where?” – Darren Hardy

Spela bara spel som upprepar sig om och om igen. All avkastning i livet, vare sig det är rikedom, relationer eller kunskap, kommer från compounding. Läs boken The Compound Effect av Darren Hardy, det är en mindchanger. Exempel: Warren Buffett menar att läsa fungerar som ränta på ränta. Du bygger din kunskapsbas, dag-för-dag, genom att lägga till mer information. Över tid kommer det att compounda på sig självt. Fram till en dag då du omgiven med en mängd idéer, mentala modeller och strategier.

”Read 500 pages every day. That’s how knowledge works. It builds up, like compound interest. All of you can do it, but I guarantee not many of you will do it”. – Warren Buffett

Dina beslut formar ditt liv

Välj affärspartners, vänner och fru/man med hög intelligens, energi och viktigast av allt: integritet.

”You’re looking for three things, generally, in a person: intelligence, energy, and integrity. And if they don’t have the last one, don’t even bother with the first two.” – Warren Buffett, Mästare på att välja rätt affärspartners

Undvik cyniker, pessimister och avundsjuka. Deras övertygelser är självuppfyllande. Du kan inte hänga med negativa människor och samtidigt förvänta dig att leva ett positivt liv.

Lär dig att sälja. Lär dig att bygga och skapa värde. Om du kan göra båda så blir det svårt att stoppa dig.

”Investing in yourself is the best thing you can do. Anything that improves your own talents; noboday can tax it or take it away from you”. – Warren Buffett

Bli en mästare i ditt ämne

Utrusta dig med specifik kunskap, en känsla för ansvar och hävstångeffekter.

Specifik kunskap hittar du genom att följa din nyfikenhet och passion snarare än att hoppa på det som är hett just nu. Exempel: Att lära sig affiliatemarknadsföring åren 2008-2010 när det enda sättet att lära sig var att läsa på forum i USA var specifik kunskap. De personer som börsnoterade Catena Media, Raketech och Better Collective har fått bra avkastning på first-mover advantage.

“Tell me who your heroes are and I’ll tell you who you’ll turn out to be.” – Warren Buffett

Du lär dig specifik kunskap genom att vara en lärling hos någon med mer erfarenhet, inte genom skolor. Det handlar om att greppa hur din mästare tänker och sedan kunna plocka fram det när det behövs. Alternativt dyker du in i ämnet och kör trial-and-error eller läser allt du kan komma över.  Läs Mastery av Robert Greene så vet du vad som krävs för att bli en mästare i ett ämne.

Specifik kunskap är ofta högteknologisk eller kreativ. Den kan inte bli outsourcad eller automatiserad. Exempel: Aktier är ingen exakt vetenskap, det är konst. Abstrakt. Icke-linjärt.

Männsklighetens största prestation som art, det som skiljer oss från djuren, är att kunna tänka abstrakt och föreställa oss saker. Lagar och juridiska dokument som kallas aktiebolag har gjort att vi har kunnat avancera.

Samhället betalar dig för att ta ansvar

Välkommna ansvar och vårda ditt personliga varumärke. Samhället kommer att belöna dig med att du får ännu mer ansvar och kapital att hantera. Hävstångeffekten när den jobbar åt rätt håll.

De mest ansvarsfulla människorna har ofta enstaka, offentliga och riskfylla varumärken: Warren Buffett, Bill Gates, Elon Musk. För att nämna några svenska: Melker Schörling, Fredrik Lundberg, Antonia Ax:son Johnson, Carl Bennet.

Hävstång är en viktig kraft att bemästra

“Give me a lever long enough, and a place to stand, and I will move the earth.” – Archimedes

För att skapa en förmögenhet krävs hävstång. Företags hävstång kommer från kapital, människor och produkter. En duktig aktieplacerare använder ränta-på-ränta effekten som hävstång och spelar bara spel med bra odds. Vad är bra odds? 100% uppsida på 2-3 år med stor sannolikhet samtidigt som nedsidan är plus minus noll. Det vill säga den största förlusten blev i slutändan opportunity cost (att du gick miste om annan avkastning).

Kapital betyder pengar. För att få riskkapital behöver du applicera din specifika kunskap, visa på gott omdöme och ansvar och leverera resultat.

Arbete innebär att människor arbetar för dig. Det här är den äldsta och mest kontroversiella formen av hävstång. Hävstång med arbetare imponerar på din umgängeskrets, media, staten och kommuner.

Skillnaden mellan vinnare och förlorare

Alla jagar kapital, men någon måste ge det till dig. Någon måste vilja byta sina pengar mot dina produkter eller tjänster. Någon måste vara villig att investera i dig. Någon måste sälja sina aktier för att du ska kunna köpa.

Alla försöker leda, men någon måste följa dig för att du ska kunna leda.

Varför har snart Mark Zuckerberg som är så ung blivit rikare än Warren Buffett? Svaret är datakod som sedan skalats upp med nätverkseffekt i en global värld. Med en touche av mänsklig psykologi i att vilja få bekräftelse, uppmärksamhet och få skvallra har han gjort användarna till produkten. Homo Sapiens utvecklade språket för att kunna skvallra inom/utom flocken och för att bygga sociala strukturer.

Att läsa går snabbare än att lyssna. Att göra är snabbare än att titta på. Vill du bli en mästare på aktier? Läs aktieböcker och årsredovisningar och investera i marknaden samtidigt. Repeat.

Ett viktigt koncept: Om en outsourcad uppgift kostar mindre än vad du tjänar i timmen, så outsoruca den. Det finns en brytgräns på när det inte längre lönar sig att ha en anställning i förhållande till din aktieportföljs storlek. Det finns en brytgräns på när det inte längre lönar sig att du är operativ i ditt bolag.

Att jobba hårt är viktigt. Men det är ännu mer viktigt att jobba smart. Vad jobbar du på? Jobba på att skapa tillgångar eller ackumulera tillgångar.

Jobba med rätt människor

“Honesty is a very expensive gift. Don’t expect it from cheap people.” – Warren Buffett

Under resans gång upptäcker du att det inte är värt att jobba med människor utan integritet. Du kan förlora dig själv och allt du äger. Den här punkten är den viktigaste av alla i artikeln.

Lämna en kommentar