Så kan du som ung få mer pengar i framtiden

Unga och privatekonomi

Att spara pengar är populärt i Sverige, enligt Sifo så sparar hälften av svenska ungdomar sina pengar till framtiden. Att spara är en bra början, men för att bli rik så krävs det att du lär dig investera och hänger med rätt människor.

Om du inte har tillräckligt med pengar idag så är det för att du aldrig har fått lära dig hur man tjänar pengar utanför ett vanligt jobb.

Om du inte vet hur du ska investera pengar så är det ingen som har lärt dig om hur pengar fungerar och rör sig. Antagligen har du fått det vanliga rådet att spara pengar och sedan köpa en bostad.

Vad kan du göra för bli smartare på pengar?

Börja umgås med personer som är duktiga på investeringar och företagande. Om du bara hänger med folk som inte är intresserade av privatekonomi så blir det svårt att ändra ditt beteende. Välj vänner som du kan lära dig något av (de behöver inte vara rika). Om du hittar någon som har samma drömmar som dig och är öppen för att lära sig så kan ni båda vara med på resan. Prata om hur ni kan tjäna pengar och få dem att växa.

Om dina vänner inte är intresserade av pengar så kanske de har annan kunskap som är värdefull?

Om du har människor i din närhet som håller dig tillbaka så försök att inte lyssna på deras råd. Många som är rädda för misstag gillar att varna andra för alla risker. Låt inte din motivation dö ut, omringa dig med positiva människor.

Så kan du som är ung få en bättre privatekonomi

1. Börja med att hitta andra personer som är intresserade av privatekonomi. Umgås med dem och diskutera pengar, placeringar, börsen och fonder.

2. Börja spara pengar och parkera dem på ett sparkonto med hög sparränta tillsvidare.

3. Läs på om fonder och hur de fungerar. Testa att placera en del av dina pengar i fonder med bra förvaltare.

4. Läs på om aktier och hur du analyserar bolag. Efter ca 3 år är du reda att investera i dina första aktier.

5. Ta chansen att starta ett företag vid sidan av ditt jobb eller dina studer. Lär dig försäljning och bokföring.

Se till att starta sunda och bra vanor tidigt i ditt liv. Då blir det lättare att hålla fokus på din privatekonomi senare i livet.

Lämna en kommentar