Fortnox och sitt bokföringsprogram växer

Arbeta med Fortnox bokföringsprogram

Mjukvarubolaget Fortnox är ett av Sveriges bästa tillväxtbolag på börsen. Aktien har haft en utveckling på över 600% senaste tre åren. Vad är det bolaget gör så bra?

Största anledningen är att Fortnox är specialister på bokföring online och erbjuder ett av marknadens bästa bokföringsprogram som kan byggas på efter företagarens behov. Kunderna är mycket nöjda och få väljer att avsluta sitt abonnemang. Mer om hur Fortnox står sig i konkurrensen mot Visma kan du läsa på Bästabokföringsprogram.se.

Alla tjänster ett företag behöver

Fortnox är ett av de ledande företagen på bokföring och erbjuder:

 • Löpande bokföring
 • Fakturering
 • Lön
 • Offert och order
 • Tidsredovisning
 • Årsredovisning

Dessutom har Fortnox börjat utöka sina finansiella tjänster till företagare med möjligheter till fakturabelåning, fakturaköp, inkasso, kreditupplysning, företagslån och försäkring. Just den finansiella satsningen är det många investerare på börsen som hoppas på.

Webbaserade bokföringsprogram gör det enklare

Webbaserade bokföringsprogram där all data sparas i molnet är på väg att ta över den traditionella marknaden där du behövde köpa en CD-skiva eller ladda ner programmet. Främst är det att du sparar tid och pengar på att använda ett webbaserat bokföringsprogram som driver utvecklingen. Du har tillgång till din bokföring när du reser eller är i sommarstugan. Sen är det enkelt att bokföra med automatiska funktioner som känner igen hur verifikationerna ska se ut.

För dig som har hjälp av en bokföringskonsult eller revisor så blir det lättare med molnbaserat bokföringsprogram då du enkelt kan koppla in externa personer. Din revisor kan då logga in från sitt eget kontor och få upp samma siffror över din bokföring. Det här underlättar vid bokslut och när årsredovisningen ska skapas. Skulle din revisionsbyrå vilja att du byter bokföringsprogram så är det lätt genom att du exporterar en SIE-fil. Sedan kan du snabbt importera den i ett annat program som Visma eEkonomi.

Fortnox vs Visma – Vilket program är bäst?

Både Fortnox och Visma erbjuder liknande funktioner och tjänster för bokföring, fakturering, lön och andra företagsrelaterade uppgifter. Båda programmen har också molnbaserade versioner som gör att du kan använda dem var som helst med internetuppkoppling.

Valet mellan Fortnox och Visma beror därför på dina specifika behov och preferenser. Här är några faktorer att överväga:

 • Funktioner: Båda programmen har liknande funktioner, men det kan finnas vissa skillnader i hur de utförs eller vilka tilläggstjänster som erbjuds. Du bör jämföra funktionerna och avgöra vilka som är viktigast för ditt företag.
 • Pris: Prissättning för Fortnox och Visma kan variera beroende på dina behov och storlek på ditt företag. Jämför prisplaner och avgör vilken som passar din budget bäst.
 • Användarvänlighet: Både Fortnox och Visma är relativt enkla att använda, men användarupplevelsen kan variera. Testa båda programmen för att se vilken som passar dina behov och förmågor bäst.
 • Support och service: Både Fortnox och Visma erbjuder support och service till sina kunder, men kvaliteten på supporten kan variera. Kolla in kundrecensioner och se vilken som får högre betyg för support och service.

Det bästa sättet att avgöra vilket program som är bäst för ditt företag är att testa båda programmen och jämföra dem mot dina behov.

Fri provperiod för att testa

Om du är en aktieägare i Fortnox eller har ett aktiebolag eller enskild firma så kan det vara en fördel att testa bokföringsprogrammet. Det är gratis att prova Fortnox under en månad. Det kan vara nyttig att även prova andra program som Visma, Hogia och SpeedLedger innan du bestämmer dig.

Det finns även bokföringsprogram som är gratis, några populära är Bokio, Kapitas och PromikBook. Nackdelen med dessa program är att de ofta har låsta funktioner och att du blir begränsad i bokföringen. Det kan handla om att du inte kan ändra verifikationer som blivit fel eller att steg som fakturering eller årsredovisning saknas. Men givetvis ska man testa gratisprogrammen också och se vad man tycker.

När du som företagare väl har valt ditt program och lärt dig hur man bokför så vill man helst inte byta sen. Det är jobbigt att lära sig en ny plattform och vanor är svåra att bryta.

Vilket bokföringsprogram är enkelt och passar enskild firma?

Det finns flera bokföringsprogram som är populära bland enskilda firmor på grund av deras enkelhet och användarvänlighet. Några vanliga alternativ inkluderar:

 • Visma eEkonomi: Det är ett populärt alternativ som erbjuder enkel bokföring och fakturering för enskilda firmor. Det är relativt lätt att komma igång med och har användarvänliga gränssnitt.
 • Fortnox: Fortnox är ett annat populärt val bland enskilda firmor. Det erbjuder bokföring, fakturering, lönehantering och andra relaterade funktioner. Användargränssnittet är intuitivt och det finns också möjlighet till integration med andra system.
 • Bokio: Bokio är ett alternativ som passar mindre företag och enskilda firmor. Det erbjuder bokföring, fakturering och andra grundläggande funktioner. Gränssnittet är enkelt och användarvänligt.

Det kan också vara en bra idé att prova några olika alternativ för att se vilket som passar dig bäst.

Hur har Fortnox-aktien och bolaget utvecklats?

Tittar vi i år 2019 så är aktien upp +148% då marknaden har börjat prisa in nya vertikaler inom finans som gjort att en multipelexpansion har skett. Tidigare år har aktien gått:

 • 2018 +55%
 • 2017 +44%
 • 2016 +79%

Fantastiska siffror givetvis. Men bakom kursutvecklingen finns även en stark fundamental utveckling där både vinst per aktie, omsättning och eget kapital växt med ca 50% per år senaste 3-7 åren. Men smakar det så kostar det. Fortnox handlas på rullande tolv månader till ett P/E-tal på 98 och EV/EBIT 74. Ett mycket fint tillväxtföretag alltså, men dyrt när vi tittar på rullande siffror.

Varför gillar så många Fortnox-aktien? Fortnox har många eftertraktade kvaliteter som återkommande intäkter, stickyness i att du inte byter abonnemang när du väl lärt dig ett bokföringsprogram, skalbarhet, låg capex, starkt kassaflöde, höga marginaler, bra varumärke och pricing power. Bolaget har dessutom nettokassa och större delen av nyförsäljningen rinner ner till sista raden.

Friskrivning: Den här artikeln är ingen analys utan endast skribentens åsikter. Kom ihåg att aktier kan gå upp och ner i värde och du kan förlora hela ditt satsade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida.