Fortnox och sitt bokföringsprogram växer

Arbeta med Fortnox bokföringsprogram

Mjukvarubolaget Fortnox är ett av Sveriges bästa tillväxtbolag på börsen. Aktien har haft en utveckling på över 600% senaste tre åren. Vad är det bolaget gör så bra?

Största anledningen är att Fortnox är specialister på bokföring online och erbjuder ett av marknadens bästa bokföringsprogram som kan byggas på efter företagarens behov. Mer om hur Fortnox står sig i konkurrensen mot Visma kan du läsa på Bästabokföringsprogram.se.

Alla tjänster ett företag behöver

Fortnox är ett av de ledande företagen på bokföring och erbjuder:

  • Löpande bokföring
  • Fakturering
  • Lön
  • Offert och order
  • Tidsredovisning
  • Årsredovisning

Dessutom har Fortnox börjat utöka sina finansiella tjänster till företagare med möjligheter till fakturabelåning, fakturaköp, inkasso, kreditupplysning, företagslån och försäkring. Just den finansiella satsningen är det många investerare på börsen som hoppas på.

Webbaserade bokföringsprogram gör det enklare

Webbaserade bokföringsprogram där all data sparas i molnet är på väg att ta över den traditionella marknaden där du behövde köpa en CD-skiva eller ladda ner programmet. Främst är det att du sparar tid och pengar på att använda ett webbaserat bokföringsprogram som driver utvecklingen. Du har tillgång till din bokföring när du reser eller är i sommarstugan. Sen är det enkelt att bokföra med automatiska funktioner som känner igen hur verifikationerna ska se ut.

För dig som har hjälp av en bokföringskonsult eller revisor så blir det lättare med molnbaserat bokföringsprogram då du enkelt kan koppla in externa personer. Din revisor kan då logga in från sitt eget kontor och få upp samma siffror över din bokföring. Det här underlättar vid bokslut och när årsredovisningen ska skapas. Skulle din revisionsbyrå vilja att du byter bokföringsprogram så är det lätt genom att du exporterar en SIE-fil. Sedan kan du snabbt importera den i ett annat program som Visma eEkonomi.

Fri provperiod för att testa

Om du är en aktieägare i Fortnox eller har ett aktiebolag eller enskild firma så kan det vara en fördel att testa bokföringsprogrammet. Det är gratis att prova Fortnox under en månad. Det kan vara nyttig att även prova andra program som Visma, Hogia och SpeedLedger innan du bestämmer dig.

Det finns även bokföringsprogram som är gratis, några populära är Bokio, Kapitas och PromikBook. Nackdelen med dessa program är att de ofta har låsta funktioner och att du blir begränsad i bokföringen. Det kan handla om att du inte kan ändra verifikationer som blivit fel eller att steg som fakturering eller årsredovisning saknas. Men givetvis ska man testa gratisprogrammen också och se vad man tycker.

När du som företagare väl har valt ditt program och lärt dig hur man bokför så vill man helst inte byta sen. Det är jobbigt att lära sig en ny plattform och vanor är svåra att bryta.

Hur har aktien och bolaget utvecklats?

Tittar vi i år 2019 så är aktien upp +148% då marknaden har börjat prisa in nya vertikaler inom finans som gjort att en multipelexpansion har skett. Tidigare år har aktien gått:

  • 2018 +55%
  • 2017 +44%
  • 2016 +79%

Fantastiska siffror givetvis. Men bakom kursutvecklingen finns även en stark fundamental utveckling där både vinst per aktie, omsättning och eget kapital växt med ca 50% per år senaste 3-7 åren. Men smakar det så kostar det. Fortnox handlas på rullande tolv månader till ett P/E-tal på 98 och EV/EBIT 74. Ett mycket fint tillväxtföretag alltså, men dyrt när vi tittar på rullande siffror.

Varför gillar så många Fortnox-aktien? Fortnox har många eftertraktade kvaliteter som återkommande intäkter, stickyness i att du inte byter abonnemang när du väl lärt dig ett bokföringsprogram, skalbarhet, låg capex, starkt kassaflöde, höga marginaler, bra varumärke och pricing power. Bolaget har dessutom nettokassa och större delen av nyförsäljningen rinner ner till sista raden.

Friskrivning: Den här artikeln är ingen analys utan endast skribentens åsikter. Kom ihåg att aktier kan gå upp och ner i värde och du kan förlora hela ditt satsade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida.

Lämna en kommentar