Kan pengar köpa lycka?

Kan pengar köpa lycka?

Kan pengar köpa lycka? Visst är det så. Människor med mycket pengar och stora förmögenheter är generellt lyckligare än andra. Varför? De slipper att stressa och oroa sig för saker i vardagen. De får mer tid över till det som är viktigt i livet. Men pengar i sig är ingen garanti för lycka.

Pengar kan lösa problem i vardagen

Exempel på saker som kan lösas med pengar:

 • Bilen går sönder. Inga problem, bara att köra till verkstaden och hyra en bil istället.
 • Vattenläcka som leder till vattenskada i sommarstugan. Inga problem. Ringer försäkringsbolaget och täcker resten av kostnaderna från plånboken.
 • Får sparken från jobbet? Inga problem, aktieutdelningarna trillar fortfarande in. Det kanske ändå var dags att pröva den där affärsidén med att sälja choklad på nätet?
 • Bostadspriserna faller och räntan dubblas? Inga problem. Du har alltid en buffert för att klara det.

Att slippa oroa sig och kämpa i vardagen gör att man får mer livskvalitet. Istället kan rika fokusera på personlig utveckling som att läsa böcker, gå kurser och träna på gym. Förmögna människor gillar också att ge presenter, gåvor och ge bort pengar till välgörenhet. Att ge andra gåvor ökar känslan av att vara lycklig visar forskning.

Köp upplevelser och tid för pengarna

Prylar som en ny platt-TV, bil, båt eller en dyr klocka tröttnar vi snabbt på. Vi tar fort den nya prylen för givet och det blir en ny dyr vana istället. Det är lätt att blanda ihop materiella saker med lycka då företagen gillar den typen av emotionell marknadsföring. Men materialism är bara tillfälligt. I själva verket skapar prylar avundsjuka hos andra som sedan skapar problem för dig.

Vi blir istället lyckligare av att köpa oss ledig tid och nya erfarenheter. Pengar kan köpa upplevelser som resor, spabehandling eller safari. Upplevelser ger en högre och längre avkastning i livet än vad materiella prylar gör. Det är också viktigt med måttlighet annars försvinner glädjen. Det är mer speciellt att resa tre gånger om året än tolv gånger året.

Rika människor gillar att spendera pengar på familjen och vänner såsom utflykter, middagar, bra skolor, sport och andra minnesvärda aktiviteter och nöjen som förgyller livet. Rika gillar att njuta av sina pengar tillsammans med andra. Hemligheten är att delad glädje är dubbel glädje och vi är summan av våra erfarenheter. När du ligger på dödsbädden kommer du inte att tänka på när du köpte din iPhone X.

Rika gillar att köpa sig mer tid. Därför tvekar de inte på att ta till städhjälp, hantverkare, trädgårsmästare, hemkörning av mat eller barnflickor. Alla tjänster som ger mer fritid är guld värt.

Pengar kan köpa lycka om de spenderas på upplevelser, personlig utveckling och andra människor.

Var går gränsen för att känna sig ekonomisk lycklig?

Hur mycket pengar behöver man för att känna sig lycklig? Enligt forskning i USA så känner sig folk som lyckligast om de har en inkomst på 500 000 kronor om året efter skatt. Det motsvarar ca 42 000 kronor i månaden. I princip skulle man då kunna spendera ca 1400 kronor om dagen och vara som lyckligast.

För att slippa jobba och tjäna 500 000 kronor om året så krävs ett kapital på 10 miljoner kronor i aktier och 5% i direktavkastning. Därför kan vi dra slutsatsen att man är rik och ekonomisk oberoende vid tio miljoner kronor. Om vi ska ta hänsyn till inflation och skatter så kanske tjugo miljoner är säkrast att räkna på. I Sverige kan man leva förhållandevis gott på 500 000 kronor om året. Mängden pengar som krävs för att vara lycklig beror på var du bor någonstans och vilka levnadsvanor du har.

En stabil ekonomi ger trygghet, bekvämlighet och ett lugn. Läs om passiva inkomster här.

Folk som vill ha pengar är elaka och giriga

Många tycker inte att pengar kan köpa lycka. De menar istället att pengar är roten till allt ont i världen. Ofta säger de saker som:

 • ”Jag är inte intresserad av pengar.”
 • ”Jag har inte råd.”
 • ”Att investera pengar i aktier är riskfyllt och farligt.”
 • ”Pengar är inte allt här i världen.”
 • ”För att bli företagare måste man ha växt upp med det.”
 • ”Jag kommer aldrig att bli rik.”
 • ”Bolånet är ingenting man betalar tillbaka.”
 • ”Det går inte att bli rik utan rätt uppväxt.”

Människor som säger detta har fel tankesätt och attityd, oftast är det redan inprogrammerat från föräldrarna sedan barnsben. De tänker negativt och är olyckliga för att de själva inte har pengar, därför upprepar de mantran som dessa och pratar ofta om pengars dåliga sidor. Om de hade haft pengar och tid så kunde de ha gjort saker som var viktiga för dem (fler valmöjligheter) och på sätt ha blivit lyckligare. Faktum är att en dålig ekonomi kan kosta lycka och det är faktiskt en av de vanligaste anledningarna till skilsmässa och dålig hälsa.

”Om du tror att pengar inte kan köpa dig lycka, spenderar du dem fel.”

Pengar i sig är inte onda, de har inga känslor och är bara papper eller digitala siffor på en skärm. Det är istället människorna bakom pengarna som bestämmer vad de är och hur de ska användas. Pengar brukar bara förstärka vem du är som person. Var du en skitstövel som fattig så blir du bara en större skitstövel som rik.

Lästips: Jag fick 3 miljoner i arv

Vad pengar inte kan köpa

Pengar kan köpa det mesta och vara ett viktigt verktyg för att uppnå det man vill ha. Men det som pengar inte kan köpa är:

 • Självförtroende
 • Självkänsla
 • Kärlek
 • Familjesammanhållning
 • Respekt
 • Integritet

Pengar är ett viktigt verktyg

Att spendera hela livet för att arbeta för pengar och samtidigt låtsas som pengar inte är viktigt är inte rationellt. Självklart är livet och hälsan viktigare än pengar. Cash är aldrig ändamålet, det är bara ett medel till ekonomisk frihet.

Om du använder verktyget pengar rätt så har du tid för viktiga saker som:

 • Ha en massa tid för att uppfostra dina barn och njuta av dem
 • Tillgång till pengar för att ge gåvor till välgörenhet och samhället där du bor
 • Ha tid till att skapa jobb, bostäder och finansiell stabilitet i den kommun där du bor
 • Ha tid och pengar till att ta hand om hälsan med träning, hälsosam mat och hälsoundersökningar
 • Ha möjligheten att resa världen runt med familjen

Alla dessa punkter kräver pengar. Annars har du inte tid eller råd. Därför är pengar viktigt. I det system vi lever i så är pengar plus kunskap lika med makt att kunna påverka och bestämma över sitt öde.

”Man blir inte lycklig av pengar – man behöver företag, aktier och fastigheter också”.

Framgångsrika människor spenderar mycket tid på att lära sig om att driva företag, investera i aktier och förvalta hyresfastigheter. De förstår att dessa tillgångar är viktiga värdebehållare som kan växa om man sköter dem rätt. En verklig lycka är att se dina pengar i arbete och hur de gör nytta.

Lästips: Så blir du rik i Sverige

Lämna en kommentar