5 stabila aktier som står emot lågkonjunktur

Av PlaceraPengar.nu | september 13, 2018
0 Kommentarer

Stabila aktier

Stabila aktier är för dig som är nybörjare, har nära till pension eller bara vill vara försiktig med dina pengar. “Cash is king” i dåliga tider, därför brukar stabila aktier också vara utdelningsaktier.

Men kom ihåg att även stabila aktier och kvalitetsaktier kan vara riskfyllda ifall det pris du betalar för aktierna är för högt.

Vad är stabila aktier?

En stabil aktie brukar definieras som ett bolag där omsättning, vinst och utdelning är densamma eller växande trots att vi får en lågkonjunktur och börskrasch.

Helst ska bolaget ha en nettokassa, det vill säga att det inte finns några stora skulder som kan ställa till det. Stabila aktier brukar också ha en utdelning som inte har sänkts på mycket länge. Många placerare gillar att få en utdelning under dåliga år då privatekonomin kan vara ansträngd.

Boktips: Den enkla vägen att bli rik på aktieutdelning

5 stabila aktier på börsen

Axfood – Mat behöver vi i alla tider. Axfood äger bl.a. lågpriskedjan Willys, närbutikerna Hemköp, Tempo och Mat.se. Bolaget har en stabil omsättning som sakta växer varje år. Vinster och utdelning är också stabila och ökande. Axfood har också ett fantastiskt fint kassaflöde vilket gör bolaget tryggt i dåliga tider. Viktigaste av allt är att skulderna är låga för bolaget.

Essity – Här har vi ett företag med ledande produkter inom hygien och hälsa. Du slutar inte handla blöjor och toapapper bara för att ekonomin går dåligt, eller hur? Välkända varumärken är Libero, Tena, Tork och Libresse. Bolaget har en stabil försäljning med fin underliggande lönsamhet. Essity har nyligen blivit avknoppat från skogsbolaget SCA, därför bär Essity tyvärr på en hel del skuld. Men med starka kassaflöden så kan bolaget hantera skulderna bra. Marknaden kan däremot välja att handla ner aktien mer än andra vid börsfall eftersom skuldjusterad värdering av fria kassaflödet blir högre.

Investor – Wallenbergarnas investmentbolag brukar stå sig bra under lågkonjunktur. Bolaget äger en korg av bolag som AtlasCopco, ABB, SEB, AstraZeneca, Sobi, Epiroc, Saab, Electrolux m.m. Med så många olika intäktsströmmar till Investor så brukar utdelningen vara stabil och ökande över tid, även under tuffa år.

Swedish Match – Folk slutar inte snusa för att tiderna blir dåliga, snarare kanske man tar en extra snus? Bolaget är fantastiska på att skapa aktieägarvärden och har stadigt återköpt aktier och höjt utdelningen varje år. Eftersom produkterna är okonjunkturkänsliga och efterfrågan är stadig så kan bolaget bära på stora skulder.

Kindred – Spelbolag som erbjuder casino, poker och sportodds brukar gå bra i både goda och dåliga tider. Folk spelar som underhållning och gör det oavsett hur samhällsekonomin går. Kindred har haft en stabilt ökande försäljning, vinst och utdelning senaste 10 åren. Vill du ha ett spelbolag som växer fortare så finns bl.a. LeoVegas som alternativ.

Vilka aktier tycker du är stabila på Stockholmsbörsen?

Kom igång med aktier: Nuförtiden kan du köpa aktier online hos nätmäklare och enkelt följa kursutvecklingen på dina aktier. Det som behövs är Bank-ID för att registrera dig.

Kom ihåg att alltid göra din egen analys och värdering av aktier innan du köper. Aktier kan gå upp och ner i värde och du kan förlora hela ditt investerade kapital. Bara för att man köper kvalitetsbolag så betyder det inte att avkastningen kommer bli bra. Är värderingen för hög på aktierna så kan avkastningen istället bli negativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *