2 anledningar till varför sparande är ett misstag

Spara pengar är ett misstag

”Skaffa ett bra jobb och arbeta hårt för att spara pengar” hör vi ofta under vår uppväxt. Det är ett misstag om du vill bli förmögen och ha ett finansiellt tryggt liv som pensionär. Om du bara sparar pengar utan att investera pengar så kommer du förlora pengar på sikt.

Det är vanligt att de som inte har någon kunskap i privatekonomi väljer att spara pengar på ett bankkonto utan ränta. Det känns tryggt att veta att pengarna finns där. Problemet är bara att de förlorar i värde för varje år som går.

Att inte ha kunskap om ekonomi är kostsamt

Om du för 50 år sedan hade 1000 kr sparade på ett konto utan ränta så skulle dessa pengar endast ha en köpkraft på 115 kr idag. Du har alltså gått back 89% på din sparade tusenlapp.

Om du istället hade valt att investera dina 1000 kr till 4% ränta så hade tusenlappen växt till 7 107 kr med ränta på ränta effekten.

Om du hade placerat pengarna hos 4spar (6,5% sparränta) skulle du haft 23 397 kr under samma tidsperiod, dvs 16 290 kr mer. Så stor skillnad gör små procentsatser under lång tid med ränta på ränta.

Det finns två krafter som äter på dina pengar när du försöker bygga upp en förmögenhet.

1. Inflation

Inflation gör att priserna stiger i vår ekonomi, vilket gör att pengar förlorar sin köpkraft över tid. Pengar blir helt enkelt mindre värda med tiden. En hundralapp kommer alltid vara värd hundrakronor i siffor men vad du kan köpa för den minskar över tid.

Dina 1000 kronor kommer att ätas upp av inflationen, så varje år blir det mindre kvar. Dessutom: När du får sparränta på ett konto eller när du får utdelningar/gör vinst på ett vanligt aktiekonto så beskattas du med 30% i skatt. Det som blir kvar börjar inflationen att äta av. Därför är det omöjligt att bli rik på att endast spara från lönen. Om du inte placerar dina pengar så kommer inflation och skatter göra att du förlorar alla dina pengar över tid. Läs mer om inflation.

2. Skatter

De som jobbar hårt för sin lön beskattas också hårdast av svenska staten. Ju högre lön du får, ju högre skatt betalar du. Detta kallas progressiv skatt. Faktum är att du som löntagare och sparare beskattas när du tjänar, sparar och konsumerar.

Varför vill staten att sparare ska beskattas? Staten tycker inte att sparande ska uppmuntras i någon högre grad. Det är bättre om folk använder sin inkomst till att ta lån för bostad. Då skapas nya pengar i systemet och ekonomin växer. Därför har vi stimulanser som ränteavdraget för att uppmuntra folk till att låna pengar.

Sätt pengarna i arbete innan det är försent

När du jobbar hårt och sparar pengar så lägger du all din trygghet i det kapital du byggt upp. Det är psykologiskt svårt att se pengarna på kontot minska. Därför är det vanligt att sparare tycker att investeringar som fonder och aktier är för riskfyllda. Problemet med att ha all fokus på att spara pengar gör att du missar viktig kunskap om att investera pengar. För att få dina pengar att växa så måste du ta risk och våga lära dig om aktier och andra placeringar. Se till att bli en duktig investerare genom att börja läsa aktieböcker.

Om du inte vill förlora pengar till inflation så måste du låta pengarna jobba för dig. Det finns flera olika vägar till att börja investera och få avkastning. Här är några:

Pensionssystemet är överbelastat och lönerna ökar inte längre i samma takt. I dagens samhälle måste varje människa ta ansvar över sin egen privatekonomi för att trygga pensionen och barnens framtid.

Lämna en kommentar