Korrektion eller björnmarknad?

OMXS30 är ned -9,5% i år och många cykliska aktier inom byggrelaterat och fordonsindustrin har fått se sina kurser dyka rejält. Räknar man från toppen i augusti så är börsen ner -15%.

Några uppenbara förlorare inom Large Cap i år är SSAB -30%, SKF -28% och Volvo -24%. Kullagertillverkaren SKF handlas till EV/EBIT 8 och P/E 8,5 på rullande siffror vilket är lågt mot sin historiska värdering. Även Volvo handlas lågt på EV/EBIT 8,5 och P/E 9. Är det då köpläge? Det beror på, värderingarna indikerar att börsen tror att vinsterna ska ned 30-40%. Det är kraftiga vinstnedgångar där en ordentlig lågkonjunktur prisas in. Tror man att marknaden har fel och överdriver så kan det givetvis vara ett bra köpläge i aktier.

Banker tjänar på räntehöjningar

En annan intressant sektor är bankerna. Med kommande räntehöjningar så skulle deras räntenetto öka på bolån. Här ser Nordea intressant ut som handlas till P/E 9,5 och under sin egen bok. Direktavkastningen ser ut att bli över 9% i vår. Skulle däremot privatpersoner och företag få kreditförluster så kan förstås det bokförda värdet minska snabbt och nyemissioner behövas. Warren Buffet verkar gilla banker just nu och har fyllt på i amerikanska banker.

Detaljhandel har det forsatt tufft och H&M, MQ, KappAhl, Björn Borg och Clas Ohlson har fått se sina kurser sjunka stadigt.

Vi har även sett en del aktier i småbolag som imploderat helt under året såsom Starbreeze (-84%), LeoVegas (-55%), G5 (-60%), Edgeware (-62%) och NGS (-50%).

Stockpickers har fått avkastning

Endast duktiga stockpickers eller de som handlat kortsiktigt och utnyttjat vågorna har fått en tvåsiffrig avkastning i år. Ett tufft år helt enkelt. Är det början på en längre björnmarknad? Kanske. Det kan nog behövas en ordentlig nedgång för att marknaden ska få nya krafter efter 9 års bull market. Men en kortsiktig studs uppåt i inledningen på nästa år är inte omöjligt då vi fallit snabbt på kort tid.

Lämna en kommentar