Vad är en björnmarknad (Bear market)?

Vad är en björnmarknad?

En björnmarknad, eller så kallad Bear Market, händer när investeringspriser faller mer än 20% från deras senaste topp. Björnmarknader inleder ofta recessioner och brukar vara kortare än tjurmarknader (Bull markets).

Ordet ”björnmarknad” i tidningarnas rubriker skapar rädsla bland investerare. En björnmarknad inträffar när börsen eller fastighetsmarknaden sjunker mer än 20% från senaste toppen.

Även om 20% nedgång är gränsen för vad man kallar en björnmarknad så kan marknaden gå ner mycket mer. Finanskrisen 2008 så gick Stockholmsbörsen ner -50%.

Björnmarknader känner du igen på investerarnas pessimism och negativa inställning till börsen och aktier. Man fokuserar på risken och nedsidan i alla tillgångar. Självförtroendet är ofta på botten då kontot lyser rött och aktieportföljen är halverad. Vid den här tidpunkten ignoreras alla positiva nyheter och man bryr sig inte att vissa bolag fortsätter att växa sina vinster.

I en tjurmarknad är det kontrasten som gäller då man istället är optimistiska och prisar in händelser långt i framtiden. Bra nyheter belönas med stigande aktiekurs och högre multiplar på vinsterna. Allt fler hittar till börsen som stärker den positiva trenden.

I en björnmarknad så ändras hela sentimentet på börsen och alla aktier sjunker i värde. Även de aktier som kallas kvalitetsaktier och går bra.

Hur länge varar björnmarknader?

Björnmarknader är en mycket större version av ”marknadskorrektioner” som normalt brukar vara en nedgång på 10%. Marknadskorrektioner kan ske en gång om året medan björnmarknader sker mer sällan. Historiskt har björnmarknader inträffat efter 7-12 år av tjurmarknad. Med dagens penningpolitik där centralbankerna styr börserna med stimulanser så är det svårt att uppskatta cyklerna för börskrascher.

Varje börsnedgång är olik den andra. Vad som orsakar fallet blir tydligt först efteråt.

Börskrascher sedan 1990

DatumMånader till botten% ned till botten
1990-08-314 månader-30%
1992-02-288 månader-30%
1998-09-301 månad-16%
2000-12-2922 månader-61%
2007-12-3110 månader-48%
2011-08-311 månad-13%
2015-12-312 månader-14%
2018-09-273 månader-15%
Snitt 7 månaderSnitt -30%

Senaste 30 åren har vi haft 8 stycken marknadskorrektioner och björnmarknader. Genomsnittslängden på en börsnedgång i Sverige är 7 månader innan det vänder. Snittet på nedgången brukar vara -30%. Två gånger sedan 1990 har börsen halverats med -50%.

Man brukar säga att börsen stiger 7 av 10 år. Så oddsen är bättre om du är lång börsen och aktier.

Största börsrasen per dag

Nedan hittar du de värsta börsdagarna på Stockholmsbörsen mellan 1987 och 2015.

NedgångDatum
-9,16%29 oktober 1987
-7.76%20 oktober 1987
-7,75%27 juni 2016
-7,75%11 september 2001
-7,46%16 oktober 1989
-7,12%6 oktober 2008

En björnmarknad i bild

En björnmarknad kan vara läskig. För att få en uppfattning om hur det är att vara med om en bear market så kan du titta på bilden nedan som är börskraschen 2008.

Börskraschen 2008

I en björnmarknad är det vanligt med uppgångar på 10% som lurar många investerare till att tro att börsen har vänt. Men senare visar det sig att börstrenden fortsätter ned.

Stabila aktier halverades

Även storbolagens aktier som ansågs stabila kraschade på börsen 2008. Bolag som Volvo, SEB, Nibe och Sandvik gick ner -70% eller mer.

Börskrasch aktier 2008

Den investerare som hade pengar liggande på sparkonton eller i räntefonder kunde köpa aktier riktigt billigt under finanskrisen. Men det är inte helt lätt att gå sin egen väg när alla skriker att det finansiella systemet kommer att kollapsa och folk står i kö utanför bankomaten och tar ut kontanter.

IT-kraschen, Finanskrisen och skuldkrisen

Historiska börskrascher

När det är bred panik på börsen så faller alla aktier. Det är då man kan köpa aktier till låga priser. Bolag med hög skuldsättning eller cyklisk verksamhet brukar leda nedgången.

Vad orsakar en börsnedgång?

En björnmarknad brukar starta ett halvår innan samhällsekonomin och konjunkturen börjar vika ner i en recession.

Investerare bevakar ekonomiska signaler som arbetslöshet, lönetillväxt, inflation och styrräntan för att försöka förutse när ekonomin bromsar in. När investerare ser en krympande ekonomi så förväntar de sig att även att företagens vinster ska krympa. Därför börjar de sälja aktier vilket gör att fler säljer aktier etc. Man brukar säga att börsen är ledande för hur samhällsekonomin ska utvecklas kommande halvår.

Hur du vet att en björnmarknad är på väg

Björnmarknader ser självklara ut i efterhand. Men i verkligheten är det omöjligt att förutse en börskrasch. Att försöka tajma börsen och undvika ett börsfall är omöjligt. Det enda du kan göra är att hålla en kassa med likvider och inte vara fullinvesterad om du tycker aktier är dyra. Men över tid har de flesta tjänat på att ligga fullinvesterade då börsen går upp sju av tio år.

Förr kunde räntan vara en guide till om en björnmarknad skulle börja. När centralbankerna sänkte räntorna så skulle det bli tuffare tider framåt. När de sedan höjde räntorna så var en starkare konjunktur att vänta. Räntorna påverkar fortfarande avkastningskravet och aktiers prissättning på börsen. Men som signal för björnmarknad är den ineffektiv.