Utdelningsaktier med bäst direktavkastning 2018

Utdelningsaktier

Nu har alla bokslut kommit in från 2017. De flesta bolag meddelar i samband med Q4-rapporten hur utdelningarna blir för i år. När räntan är låg på alternativa placeringar så blir aktier med hög direktavkastning populära. Här kommer några av vårens bästa utdelningsaktier som jag har på min bevakningslista.

AktieVerksamhetDirektavk.
NobiaSäljer kök9,5%
ByggPartnerByggbolag i Dalarna7,5%
Björn BorgKläder7,4%
H&MKläder7,0%
NordeaBank7,0%
UniflexBemanning6,8%
OriflameSmink6,7%
SemconTeknikutveckling6,7%
ElectraTjänster6,6%
SHBBank6,6%
DedicareVårdbolag6,3%
SwedbankBank6,2%
ÖresundInvestment6,2%
Bergman & BevingIndustrihandel6,1%
RatosOnoterat6,0%
JMBostadsutveckling6,0%
TeliaTelefoni, Bredband5,9%
SEBBanker5,8%
ResursNischbank5,8%

Direktavkastningen baseras på aktiekursen den 1 mars 2018.

Precis som tidigare år så är banker överrepresenterade. Svenska storbankerna växer inte och behöver inte återinvestera vinster, därför delas hela kassaflödet ut.

Den utdelningsaktie som sticker ut i år är H&M på den höga direktavkastningen 7%! Problemet är att H&M delar ut mer än fria kassaflödet, så antingen måste bolaget förbättra kassaflödet eller låna till framtida utdelningar. Det bästa hade kanske varit att sänka utdelningen, även om det ligger mycket prestige i den fina utdelningstrenden sedan 70-talet. Om utdelningen i H&M sänks eller behålls från 2019 och framåt återstår att se.

Utdelningsaktier är bra att äga i ISK

När du köper utdelningsaktier så lönar det sig att äga aktierna i ett investeringssparkonto då utdelningarna blir skattefria (vid svenska aktier). I ett vanligt VP-konto så beskattas utdelningarna med 30% kapitalskatt.

Kom ihåg att du måste äga aktierna innan avstämningsdagen för att få ta del av utdelningen. Nätmäklarna brukar ange på sina hemsidor vilken dag aktien handlas utan utdelning. Lästips: Aktierna med högst direktavkastning 2019.

ToppvaletVarför?
Avanza Bank ISK Ingen årsavgift
Ingen vinstskatt
Inga dolda avgifter
Du slipper deklarera
Statlig insättningsgaranti
Investerarskydd
Du äger värdepapprena
Öppna ISK

Lämna en kommentar