Bästa Afrikafonder 2022

Afrikafonder

Utbudet av Afrikafonder är begränsat då kontinenten har haft en del motvind senaste åren. Här har vi listat de två bästa Afrikafonderna 2022.

FondUtv. 5 årTotal avgiftÄgare
JPM Africa Equity-31%2,18%1 391 st
Tundra Frontier Africa-40%3,30%849 st

Kom ihåg att det innebär en risk att spara i fonder. Dina fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela ditt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Bästa Afrikafond 2022 är JPM Africa Equity som har exponering mot Sydafrika (36%), Egypten (16%), Kenya (14%), Marocko (12%) och Nigeria (10%). De afrikanska bolag som man investerat mest i är Commercial International Bank (10%), Naspers (10%), Safaricom (5%) och Attijariwafa Bank (5%). Fonden förvaltas sedan 2015 av Pandora Omaset och Oleg Biryulyov med 1,4 miljarder kronor under förvaltning. Förvaltningsavgiften är 1,50% och med avgifter för köp och sälj blir totala avgiften 2,18% per år. Betyget från fondspecialisten Morningstar är 3/5 stjärnor.

På andra plats i listan kommer Tundra Frontier Africa som har betydande exponering mot Egypten med 40% av kapitalet, andra länder är Nigeria (20%), Ghana (12%) och Marocko (6%). Största innehaven i fonden är Commercial International Bank (7%), Credit Agricole (6%), Zenith Bank (6%) och Guaranty Trust Bank (6%). Som du ser är det mycket banker man investerat i, hela 54% exponering mot finansbranschen. Fonden förvaltas av Mathias Althoff sedan 2013 och förvaltat kapital är 32 miljoner kronor.

Carnegie Afrikafond

Carnegie Afrikafond avvecklades januari 2019 och fusionerades med fonden Carnegie Global istället. Tyvärr blir exponeringen mot Afrika obetydlig i globalfonden. Istället är den största exponeringen mot USA (60%), Storbritannien (9%) och Nya Zeeland (7%). Största innehav i fonden är Alphabet (Google), KKR & Co och Ryman Healthcare. Fonden förvaltas av Mikael Tarnawski-Berlin sedan 2014 och förvaltat kapital är 219 miljoner kronor. Betyget från Morningstar är 2/5 stjärnor. Om du vill se en topplista över globalfonder så kan du se de bästa globalfonderna här.

Nordea Afrikafond

Även Nordea Afrikafond har avvecklats och har fusionerats med Nordea Emerging Markets Focus under året 2018. Fondförmögenheten blev för liten för att fonden skulle kunna bedrivas lönsamt. Om vi tittar på Nordea Emerging Markets Focus så har fonden istället exponering mot Kina (34%), Indien (14%), Taiwan (12%) och Sydkorea (10%). Största innehav är Alibaba, Tencent och Samsung. Förvaltare är Juliana Hansveden och Emily Leveille sedan 2018 med ett förvaltat kapital på 760 miljoner kronor. Betyget från Morningstar är 5/5 stjärnor.

Varför går Afrikafonder dålig?

Fonder som investerar i Afrika: Sedan finanskrisen 2008 har varit sämre efterfrågan på råvaror vilket slår hårt mot Afrika som lever på sina naturtillgångar i råvaror. Det finns även strukturella problem med den politiska utvecklingen i landet. Sydafrika och Egypten som är tillväxtländerna i Afrika har inte gått så bra som analytikerna hade räknat med. Jämfört med Asienfonder så har Afrikafonder gått riktigt dåligt senaste 5 åren. Med den sämre avkastningen i Afrikafonder så har det varit färre fondsparare som velat investera i regionen. Det har gjort att förvaltat kapital i Afrikafonder minskat, konsekvensen senaste åren har varit att många fonder har avvecklats eller fusionerats med fonder mot Mellanöstern eller globala fonder.