Folk paniksålde sina aktiefonder i Coronakrisen

Under mars sålde svenskarna aktiefonder för 80 miljarder kronor. Det är nytt rekord för uttag under en enskild månad. Inte ens under skräcken i finanskrisen 2008 såldes så mycket fonder under så kort tid.

Folk paniksålde aktiefonder under Coronakrisen

Svenskarna sålde sina aktiefonder i panik under börsnedgången som startade den 20 februari och bottnade den 16 mars. Hela 80 miljarder kronor i aktiefonder såldes enligt Fondbolagens förening. Störst var försäljningarna i Sverigefonder och globalfonder. Stora försäljningar skedde också inom blandfonder och långa räntefonder. Enligt Fondbolagens förening minskade den samlade fondförmögenheten i Sverige med 585 miljarder kronor.

Panikreaktionen blev dyr då många sålde på botten och missade uppgången som kom veckorna därefter. Tyvärr är risken att många fondsparare har bränt sig och inte vill köpa fonder igen. Vilket är synd då centralbankernas stimulanser i form av ökad penningmängd antagligen kommer att leda till inflation i tillgångspriser som aktier och fonder.

Vad gjorde de som sålde aktiefonder med sina pengar? De flesta satte in pengarna på ett sparkonto med insättningsgaranti men även kapital letade sig till korta räntefonder och guldfonder.

Sålde fonder vid fel tillfälle

Claes Hemberg, tidigare sparekonom på Avanza, säger i en intervju i Dagens Industri att det var helt fel av svenska sparare att sälja fonder under börsraset i mars. ”Man ska ju inte sälja när det är som värst, de borde ha gjort tvärtom.” sade han till DI.

Under månaden januari i år kunde vi se rekordstora köp i aktiefonder från småsparare. Enligt Fondbolagens förening var nettosparandet historiskt högt med +19 miljarder till aktiefonder. Då var sparare inte oroade för Covid-19 som spridit sig i Asien under två månader. Sedan kom börskraschen i februari.

Trend under kraschen

En trend som varit stark under Coronakrisen är att spararna väljer hållbara fonder framför andra fondinriktningar. Många passar på att se över sitt fondsparande och köper då in nya fonder som de tidigare inte ägt. Ungefär 1 av 3 sparare väljer att investera pengar i hållbara fonder som är etiska och miljömedvetna. Det handlar ofta om att spararen vill undvika en viss bransch eller bolag, exempelvis kan det vara spel om pengar eller tobak.

4 271 miljarder i fonder

I Sverige var den totala fondförmögenheten i mars 4 271 miljarder kronor. Fördelningen mellan olika typer av fonder ser ut såhär:

Typ av fondMars 2020, mdr
Aktiefonder2 452
Blandfonder1008
Långa räntefonder454
Korta räntefonder289
Hedgefonder46
Övriga fonder23
Summa:4 271 miljarder kr
Källa: Fondbolagen.se

Vi kan se att aktiefonder är den populäraste sparformen. Sverige sticker ut genom att sparare äger en mycket större andel aktiefonder än i andra europeiska länder. Nästan 60% av det svenska fondsparandet utgörs av aktiefonder. I andra länder är räntefonder mer vanligt att äga. Fondspararna är enligt undersökningar relativt nöjda och fondavgiften är bland de lägsta i Europa enligt Morningstar. Intresset för aktier och fonder har blivit stort i Sverige, vilket är kul att se. Under de senaste 15 åren har hushållens sparkvot i genomsnitt uppgått till 6,5% per år.