SAVR – Vårt omdöme av nya fondplattformen

SAVR

SAVR är ett nytt fondtorg som utmanar Avanza och Nordnet på fondhandel. SAVR återför alla provisioner på fonder så du betalar endast halva fondavgiften jämfört med andra banker och nätmäklare. SAVR tjänar istället pengar på en plattformsavgiften på 0,09%, vilket är lika mycket som det kostar att driva plattformen. I den här artikeln kan du läsa vårt omdöme om SAVR.

Vad är SAVR?

Kort och gott kan man säga att SAVR är en plattform vars mål är att göra det billigare och enklare för människor att spara kapital i fonder. För att lyckas med detta erbjuder de bland annat en rabatt på förvaltningsavgiften. Förvaltningsavgift, eller också kallad fondavgift, är den utgift som du kommer att ha för att äga fonden, men beloppet kan variera kraftigt mellan de olika alternativen. Här får du en fondplattform som har ett brett och stort utbud av olika fonder att välja mellan. Sammanlagt finns över 1300 fonder och du väljer själv vilka som passar dig bäst.

Hur fungerar SAVR?

Tittar man på andra fondtorg som finns på marknaden skiljer sig SAVR egentligen inte speciellt mycket från mängden. Visst har fondplattformen sina unika fördelar, men i grund och botten fungerar det på precis samma sätt. På plattformen får du som kund möjlighet att ta del av en rad olika fonder som du kan placera dina pengar i.

Med hjälp av deras smidiga tjänst kan du både handla och sälja via plattformen. Då företaget har en mobilanpassad applikation kan du ha koll på dina fonder även när du inte befinner dig vid en traditionell dator. Plattformen gör det möjligt för dig att köpa och sälja under dygnets alla timmar.

Fördelar och nackdelar

När det är dags att placera sitt kapital vill man med största sannolikhet veta vilka fördelar och nackdelar som en fondplattform har. SAVR anses idag vara ett mycket bra val för den som vill använda sig av en trygg och säker plattform, men huruvida det är det bästa valet beror på vad det är för fonder som du vill investera i. Här nedan har vi listat de fördelar som finns med plattformen, men också de nackdelar som plattformen har.

Fördelar

  • Du får lägre avgifter
  • Plattformen är enkel att använda sig av
  • Tillgång till ISK
  • Brett utbud av olika fonder
  • Snabbt och smidigt att komma igång

Nackdelar

  • Plattformen erbjuder endast fonder
  • Du behöver betala en årlig plattformsavgift på 0,09%

Så öppnar du ett konto

Att öppna ett konto och komma igång med fondsparande hos SAVR är mycket enkelt. För att kontot ska skapas med så stor säkerhet som möjligt kommer du att behöva registrera dig med hjälp av ett BankID. Att skapa ett konto är helt kostnadsfritt och du använder då av ett ISK (investeringssparkonto) där du kan månadsspara.

När kontot är skapat är det dags att sätta in pengar. Använder du dig av appen kan du sätta in pengarna direkt, vilket är väldigt smidigt. Här har du själv möjlighet att bestämma hur mycket du vill sätta in och kan höja eller sänka beloppet när som helst. Även uttag kan göras efter sina önskemål.

Gäller insättningsgaranti hos SAVR?

Insättningsgaranti är viktigt för att du som investerare ska känna dig trygg och detta är något som SAVR är väl medvetna om. När du använder dig av plattformen kommer dina pengar att omfattas av insättningsgarantin, men det är viktigt att vara medveten om att det alltid finns en risk med att placera kapital i fonder. Fondernas värde kan sjunka eller öka och risken att förlora sina pengar är inte omöjlig. Placerar du i utländska fonder så finns också en valutarisk.

Hur kan SAVR ha så låg fondavgift?

Att plattformen har en låg fondavgift är det ingen tvekan om och kanske är detta en av anledningarna till att de är så populära. Många höjer dock på ögonbrynen och är aningen misstänksamma till den låga avgiften, men sanningen är att SAVR kan erbjuda lägre avgifter för att de betalar tillbaka kommissioner till kunderna. Rabatten som du får är således det belopp som fondplattformen skulle ha tjänat in om de istället valde att behålla hela kommissionen själva. Rabatten är således egentligen inget som är unikt. Alla plattformar kan använda sig av metoden, men väljer att avstå. Det SAVR istället tjänar pengar på är den årliga plattformsavgiften på 0,09%. Men enligt VD Daniel Aarenstrup är det lika mycket som det kostar att driva verksamheten. Mer om plattformsavgiften nedan.

Plattformsavgift och andra avgifter

Att registrera ett konto, göra en insättning eller ta ut dina pengar är kostnadsfritt när du använder dig av SAVR. Det betyder således att du inte behöver betala för någon av ovannämnda tjänster. Är fondplattformen helt kostnadsfri? Nej, det finns avgifter som du kommer behöva hantera, men vi kan säga att det är ytterst få.

De avgifter som du kommer att ha är en fast årsavgift. Avgiften ligger på 0,09 % av ditt totala sparkapital. Detta är den enda avgift som du kommer att ha om det är så att du väljer att enbart investera i svenska fonder. Vill du däremot titta på utländska alternativ där en annan valuta används kommer du att få betala en växlingsavgift. Denna avgift ligger på 0,5 %. Avgiften är sällan något problem för den som investerar långsiktigt. Kortsiktiga investeringar kan dock drabbas rätt hårt.

SAVR vs Avanza – vem är bäst?

Det är svårt att säga vilken plattform av SAVR och Avanza som är bäst, eftersom svaret beror på vad det är för typ av investeringsform som du söker. Tittar man på utbudet ligger plattformarna väldigt lika, men den största skillnaden är att Avanza erbjuder handel i aktier, vilket SAVR inte gör. En annan del som skiljer åt är avkastningen. Du kommer med största sannolikhet att få ta del av en större avkastning hos Avanza, av den enkla orsak att plattformen inte tar ut någon årsavgift för att kunna ta del av fonderna eller aktierna som de erbjuder. Vill du kunna luta dig tillbaka och se pengarna växa av sig själva är dock SAVR det bästa alternativet.

Går det att köpa aktier via SAVR?

I dagsläget finns det ingen möjlighet att handla andra finansiella instrument via SAVR än fonder. Det, i sin tur, betyder att du inte kommer att kunna köpa aktier via plattformen. Aktier är något som alltid varit mycket eftertraktat och förhoppningsvis breddar de sitt utbud i framtiden.

Vårt omdöme

SAVR omdöme

Vårt omdöme är att SAVR är en bra utmanare till Avanza och Nordnet och en prispressare för de som endast vill äga fonder. Vi ger tummen upp!

Överlag är SAVR en mycket enkel och bra tjänst som lämpar sig utmärkt för alla typer av fondsparande. Som tidigare nämnt hoppas vi på att plattformen kommer att ta in aktier i framtiden, men till dess får man nöja sig med enbart fonder. Utbudet är stort och du kan kostnadsfritt sälja och köpa fonder efter behag. En årsavgift tillkommer, men inte mer än så om du väljer att köpa svenska fonder istället för utländska. SAVR har också en mycket smidig mobilapp som gör att du kan hantera ditt sparande var du befinner dig. Fondplattformen är helt klart ett bra val som vi rekommenderar att du testar. Är du intresserad av aktier kan du alltid skapa ett separat konto på Avanza för just denna bit.