Fondsparande

Fondsparande

Att spara i fonder är något som har blivit allt mer populärt. Förr var det främst mer framgångsrika människor och börshajar som intresserade sig för sparandeformen men idag har fondsparande blivit så enkelt att vem som helst kan haka på.

Fördelen med att välja fonder framför aktier är att du får en mycket bra riskspridning redan från start och använder du dig av ett ISK-konto behöver du inte heller oroa dig för att behöva deklarera dina köp, försäljningar eller vinster.

Vad är fondsparande?

Att investera i fonder innebär att du har möjlighet att skapa ett virtuell portfölj av tillgångar som är indirekt ägda. Tillgångarna förvaltas vanligtvis av flera förvaltare i ett så kallat fondbolag. Hur mycket du äger i fonden beror på hur stor andel av fonden som du har valt att investera i. Enkelt förklarat kan man säga att en fond kan liknas med en fruktkorg. Fonden är korgen och frukterna är de aktier som fondbolaget har valt ut. Det är inte ovanligt att en och samma fond kan innehålla upp till 30 stycken aktier från olika bolag. Fondens bestämmelser är det som är avgörande för vad det är för värdepapper som du kommer att vara ägare till. När en fond stiger i värde kommer också din andel att bli högre och det är precis så som du går i vinst.

Tips för ett bra fondsparande

Att skapa ett bra fondsparande är inte det allra enklaste men det är långt ifrån lika klurigt som det var för några år sedan. För att du ska få ett bra fondsparande är det viktigt att du sprider dina risker så mycket som möjligt. Fonder har bra riskspridning överlag men genom att välja fler än en fond kan du minska risken ytterligare. Ett bra fondsparande består också av cirka 5 stycken fonder. Vi rekommenderar att du satsar på några bra basfonder och kompletterar med spetsfonder. Ett bra tips är att kolla in Avanzas portföljgenerator där du kostnadsfritt kan skapa en diversifierad fondportfölj som passar dina mål och riskprofil.

Fondsparande för nybörjare

Som nybörjare kan fonder kännas svåra att komma igång med men sanningen är att fonder är det absolut bästa valet om du är novis. Till att börja med kommer du inte att behöva tänka speciellt mycket på risken eftersom denna redan är spridd av en fondförvaltare. Dock är det ändå rekommenderar att du skapar dig kunskap om hur risken för en fond bedöms. 6/7 och 7/7 indikerar på att fonden har en hög risk, medan 4-5/7 är mellanrisknivå. Har fonden en risk på 3/7 är risken således väldigt låg. Observera att i majoriteten av alla fall är en hög risk sammankopplat med en högre utdelning, medan en lägre risk ger lägre utdelning.

Vill du fokusera på ett långsiktigt sparande finns det oftast mer utrymme att ta större risker. Unga människor som sparar till sin pension kan med fördel testa på rena aktiefonder istället för att välja räntefonder eftersom utrymmet helt enkelt finns. Om du däremot kommer att gå i pension under en snar framtid bör du istället minska risken. Vilken placeringshorisont du har kommer alltså att vara avgörande för vilken strategi du bör satsa på. Nedan listar vi tre billiga indexfonder som vi tycker passar en nybörjare. Dels på grund av riskspridningen, dels på grund av den låga avgiften. Du kan klicka på fonderna för att läsa mer om dem på Avanzas hemsida.

NybörjarfondUtv. 5 årAvgift
1.Länsförsäkringar Global Indexnära+73%0,20%
2.Spiltan Aktiefond Investmentbolag+116%0,20%
3.Avanza Zero+57%0,00%

Så ser ett tryggt fondsparande ut

Med fonder får du ett säkert och tryggt sätt att få dina pengar att växa. Jämför man med enskilda aktier är fonder dessutom mycket enklare att spara i. Som tidigare nämnt får du per automatik en mycket bättre riskspridning, samtidigt som du också kan räkna med en bättre avkastning än om du hade använt dig av ett klassiskt sparkonto med insättningsgaranti. För att du ska känna dig trygg med din portfölj finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Återigen vill vi påminna om att det är mycket viktigt att ha en bra riskspridning. Riskspridning får du genom att placera dina pengar i flera fonder. Ju fler fonder som du använder dig av, desto säkrare kommer din portfölj att stå pall om aktierna går nedåt. Skulle du bara ha en fond kommer du att behöva ta emot en större smäll om det går sämre för något av de bolag som inkluderas i fonden.

Bästa fondsparandet 2020

Har du bestämt dig för att börja investera i fonder vill du med största sannolikhet ha reda på vilka fonder som anses vara de absolut bästa för året. Observera att det är viktigt att komma ihåg att en historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning men genom att välja de populäraste fonderna kan du ändå öka dina chanser till ett bra och tryggare sparande. Här nedan har vi listat de fonder som vi anser ligger bäst till för 2020. Vi har tittat på vilka som är bäst när det kommer till avgifter, men också vilka som är bäst när det gäller pensionssparande, globalfonder, Sverigefonder och mycket mer.

Bästa Sverigefonden: SEB Hållbar Sverige Indexnära
Bäst fond för premiepension: AP7 SÅFA
Bästa räntefonden (korta): Spiltan Räntefond Sverige
Bästa räntefonden (långa): AMF Räntefond Lång
Bästa och billigaste globalfonden: Avanza Global
Bästa småbolagsfonden (global): Handelsbanken Global Småbolag

Fördelar med fondsparande

Det finns flera anledningar till varför det har blivit så populärt att använda sig av fonder. Till att börja med är det väldigt enkelt att komma igång med sparandet och det enda du behöver är ett bra ISK-konto och ett kapital. Vill du satsa på utländska placeringar är fonder också ett av de bästa alternativen. Riskspridningen med fonder är betydligt bättre än med aktier och du kommer också att få tillgång till ett mycket stort utbud med olika inriktningar att välja mellan.

Andra fördelar är att du får ett sparande med mycket flexibilitet. Här kan du själv välja om du vill månadsspara eller om du bara vill göra en engångsinsättning. Fondsparande har blivit mycket uppskattat hos den som vill spara regelbundet men satsa på mindre belopp vid varje tillfälle. Här får du också en professionell förvaltning från början till slut.

Fondspara hos Avanza

Avanza är ett mycket bra alternativ för den som vill fokusera på småsparande och som inte är ute efter att handla med portföljer som är av större slag. Här får du möjlighet att spara och placera dina pengar, utan att behöva betala några fasta kontoavgifter eller insättningsavgifter. Det finns inte heller några årsavgifter och vill du komma igång snabbt kan Avanza Zero vara ett bra val. Här hittar du ett brett utbud av olika fonder som du kan välja mellan och får även experttips och rådgivning.