Tjäna pengar på aktier framgångsrikt

Tjäna pengar på aktier

Att tjäna pengar på aktier är det många som gör framgångsrikt. Och det finns hundratals olika sätt att lyckas. Men enligt boken ”Hur jag tjänade 20 miljoner kronor i aktiemarknaden” så handlar det om några grundläggande tips. Här skriver vi om några av dessa tips.

Hur tjänar man pengar på aktier?

Gift dig inte med aktier. Du måste kunna sälja en aktie när du inte längre tror på bolaget. Blanda heller inte in känslor i din aktiehandel, en aktie bryr sig inte om att du äger den. Om du är osäker på ledningen eller framtidsutsikterna för ett bolag så ska du sälja. Du kan alltid köpa tillbaka aktien senare.

Köp en aktie i en positiv trend och som har stigande volym. Om en aktie har en stigande trend så betyder det att bolagets fundamentala egenskaper har blivit bättre. Det kan vara att marknaden förväntar sig högre vinster i framtiden eller att det finns en höga odds för ett uppköp i närtid.

Tips: Köp aktier via nätmäklare för billigare courtage

Sälj aktier som inte levererar. Om ett bolag missar sina förväntningar flera kvartal i rad så är det dags att sälja innan dina förluster blir för stora. Om du däremot har vinnaraktier som levererar så ska du hålla i dem så länge ledningen levererar. Att ta hem vinsten i ett bolag som går bra är ingen bra idé.

Använd en loggbok för dina aktieköp och försäljningar. Skriv ner anledningar till ditt köp/sälj och lärdomar från affären. På det sättet kommer du ihåg anledningen till varför du äger aktien.

Börsen kan vara skoningslös

Var försiktig med ditt ego. Håll inte kvar aktier bara för att du inte vill ha fel. Det är bättre att acceptera att du hade fel om ett bolags utveckling och sedan sälja. Försök att lära dig från ditt misstag. Som investerare kan du inte ha rätt alla gånger.

Gå din egen väg på börsen. När alla på sociala medier skriker ”SÄLJ!!!” och tidingarna har nattsvarta rubriker om börsen är det viktigt att du tar dina egna beslut. Oftast är de bästa köplägena när börsen går ner på allmän rädsla.

Nyckeln för att tjäna pengar på aktier är att vara kvar i marknaden och dela risk med den under lång tid. Just ordspråket ”tid i marknaden” är det som avgör hur mycket avkastning du får i slutändan. Att försöka tajma marknaden är en dålig idé och få lyckas.

För att tjäna pengar på aktier så måst du vara investerad

Mer tid i marknaden är lika med mer möjligheter för dina investeringar att gå upp. De bästa företagen har en tendens att öka sina vinster över tid. Och ökade vinster betyder ökade aktiekurser och avkastning för investerare som äger aktien.

Att hålla i sina investeringar i aktier gör också att du får utdelningar varje år. Dessa utdelningar kan du återinvestera för att få en högre avkastning eller så kan du använda dem för konsumtion. Viktigast är att du håller i aktierna i både uppgång och nedgång.

Ursäkter som hindrar dig att tjäna pengar på aktier

Börsen är det enda stället där folk flyr från rea. När aktier blir billigare så blir folk skrämda och säljer sina aktier eller håller sig borta. Och tvärtom när börsen stiger så köper allt fler aktier. För att undvika att göra bort sig på aktiemarknaden är det viktigt att hålla koll på dessa ursäkter:

”Jag väntar med att investera tills börsen blir säkrare”

Den här ursäkten används ofta av investerare efter att börsen gått ner ett tag. De är rädda för att köpa in sig i aktier igen. Att vänta på att börsen ska bli ”säkrare” betyder att du får köpare aktier dyrare.

Rädsla är en stark känsla och kan ta över sunt förnuft på börsen. Rädsla gör att de flesta hellre undviker att förlora pengar kortsiktigt än att tjäna pengar långsiktigt. Tricket är att köpa kvalitetsbolag som växer sin vinst/omsättning när börsen faller.

”Jag köper tillbaka aktierna senare när de är billigare”

Den här ursäkten används av de investerare som aldrig lyckas köpa sig in i en aktie och missar resan. De tror att de vet hur en aktie kommer att röra sig och spekulationerna är sällan förankrade i värdering. Det är betydligt lättare att titta på fundamental värdering och köpa aktierna när de är billiga och sedan hålla i.

”Det händer ingenting med aktiekursen så jag säljer aktien”

Denna ursäkt används ofta av investerare som inte har tålamod att vänta. De ser aktier mer som ett casino än riktiga investeringar. Faktum är att den största uppgången i aktier brukar komma under en kort tidsperiod och oftast i slutet av en längre vänteperiod.

De bästa investerarna sitter på sina tillväxtaktier år efter år och låter ränta på ränta effekten jobba. Allt värde och kursuppgång kommer under tiden du väntar, inte under tiden du säljer och köper en aktie eller kliver in och ur marknaden.

Indexfonder eller enskilda aktier?

Om du tycker 7-10% avkastning om året låter bra så är en investering i indexfonder det bästa valet för dig. Indexfonder är en sammansättning av en grupp aktier som speglar ett visst index. Till exempel så speglar gratisfonden Avanza Zero de trettio mest omsatta aktierna på börsen. Det vill säga du köper Stockholmbörsens utveckling. Fördelen med indexfonder är att de är billiga och du behöver ingen kunskap i aktier. Om du ska lyckas med indexfonder så ska du hålla i dem länge, helst över tio år.

Om du tror att du kan slå 10% per år så ska du direktinvestera i aktier. Då krävs det att du lägger mycket tid på analys och läsning av rapporter. Du kommer också behöva någon av de bästa nätmäklarna som har lågt courtage och helst gratis konton. Vi rekommenderar ett ISK-konto hos Avanza som är bra både för plånboken och din upplevelse. Uppsidan med enskilda aktier är att du kan tjäna mycket pengar. Nedsidan är att du behöver lägga mycket tid och lära dig självkontroll då du ibland kommer göra förlustaffärer.

Om du tycker den här artikeln var intressant så rekommenderar vi boken How I Made $2 Million in the Stock Market som handlar om det vi har skrivit här.

Lämna en kommentar