Lyssna på sommarpratarna inom näringslivet

Investera pengar som proffsen
Björn Wahlroos har blivit framgångsrik som företagsledare och aktieinvesterare. Bildkälla: Taloussanomat.fi

TIPS: Här hittar du sommarpratare inom näringslivet som varit med i radiokanalen P1 de senaste åren.

För dig som är ekonomiintresserad och placerar pengar i aktier så kommer du känna till många av sommarpratarna nedan. Du hittar bland annat företagare, investerare, ledare, affärsmän, affärskvinnor och entreprenörer.

Bästa sommarpratare i Radio P1 – lista

Björn ”Nalle” Wahlroos – En av Skandinaviens mäktigaste och rikaste företagsledare. Styrelseordförande för Nordea och för finska Sampo som bland annat äger försäkringsbolaget If och skogsjätten UPM. Björn Wahlroos har privat ett mycket stort aktieinnehav i Sampo och därmed indirekt i Nordea.

Daniel Sachs – Affärsman vars farfarsfar grundade varuhuset NK i Stockholm. Vd för investeringsbolaget Proventus. Var tidigare vd på internetbolaget Spray.

Niklas Zennström – Grundade Skype som senare såldes för cirka 20 miljarder. Skapade även filnedladdningsprogrammet Kazaa som var världens mest nedladdade program i början av 2000-talet.

Anders Wall – En av Sveriges mäktigaste affärsmän. Läs om hur han började på wikipedia här. Anders Wall med familj är största ägare i börsnoterade Beijer Alma. Han har även en stiftelse som du kan läsa mer om här.

Jan Carlzon – Investerare och före detta vd och koncernchef för SAS. Läs mer om hans bakgrund här.

Petter Stordalen – Norsk mångmiljardär som äger och driver Nordens största hotellkedja, Nordic Choice Hotels. Läs om hur hans karriär började här.

Claes Dahlbäck – VD och styrelseordförande i börsnoterade Investor som är familjen Wallenbergs investmentbolag. Tung maktspelare i det svenska näringslivet i över 30 år. Tidigare varit börshandlare på Wall Street och är nu styrelseledamot i den amerikanska storbanken Goldman Sachs. Ekonomie hedersdoktor vid Handelshögskolan i Stockholm och han har suttit i styrelsen för över 20 börsbolag. Mer info på wikipedia.

Percy Barnevik – Tidigare bland annat ABB:s koncernchef, ordförande i Investor, Sandvik, Skanska, AstraZeneca och ledamot i General Motors och Du Pont.

Antonia Ax:son Johnson – Fjärde generationens familjeföretagare i Axel Johnson Gruppen med ägarandel i bolag som Åhléns, Mekonomen, Kicks, Designtorget och börsnoterade Axfood (Willys, Hemköp, Tempo, Handlarn, Direkten och Dagab).

Daniel Ek – Grundare och vd, Spotify.

Thomas Johansson – Mäktigaste i svensk nöjesindustri. Grundade nöjesbolaget EMA Telstar 1969. Sitter i koncernledningen för amerikanska Live Nation, världens största konsertarrangör.

Lämna en kommentar