Tjäna pengar på fastigheter

Tjäna pengar på fastigheter

Att investera i fastigheter är något som länge varit mycket eftertraktat. Under många år har denna typ av investering använts av några av världens mest rika människor för att på så vis kunna bygga upp stora förmögenheter, men idag kan vem som helst ta del av de pengar som finns att hämta.

Att investera i fastigheter är en av de absolut bästa investeringar som du kan göra och vi förstår att även du är intresserad av att tjäna pengar på detta sätt. Därför har vi listat tre riktigt bra tips på hur du kan gå tillväga. Det är inte helt ovanligt att en fastighetsinvestering jämförs med en av de största investeringar som du kommer att göra under din livstid och gör du det rätt kommer du att få en riktigt bra avkastning.

Fördelar med fastigheter

Innan vi går in djupare på våra bästa tips för fastighetsinvesteringen ska vi titta närmare på de fördelar som finns med investeringsformen. Till att börja med kan man säga att det är ett mycket enkelt koncept om man jämför med många andra alternativ och det är också en väldigt långsiktig investering som är enkel att räkna på. Tittar man på risken är denna även relativt låg och eftersom fastigheter är något som alltid kommer att ha ett värde, kommer också avkastningen att vara stabilare.

Andra fördelar med att investera i fastigheter är att du kommer ha möjlighet att låna pengar till en större del av hela den investering som du vill göra. Den här investeringsformen lämpar sig även riktigt bra för den som vill få ett förutsägbart och stabilt kassaflöde varje månad, eftersom hyror alltid måste betalas in. Jämför man med aktier är det dessutom tydligt att risken är betydligt lägre och du får också ett bättre skydd om inflation skulle råda.

Fyra sätt att tjäna pengar på fastigheter

Om du vill komma igång med att tjäna pengar på fastigheter finns det flera sätt som du kan gå tillväga. En mycket vanlig missuppfattning är att man behöver ett enormt kapital för att börja tjäna pengar, men detta stämmer inte om du frågar oss. Även den som har mindre belopp att avvara kan börja tjäna stora pengar, men visst krävs det ändå ett bra startkapital. Hur mycket du kommer att vara i behov av beror dock på vad det är för tillvägagångssätt som du väljer.

1. Att äga din bostad har många tjänat på

Att äga sin egen bostad är ett av de absolut vanligaste sätten för att tjäna pengar på fastigheter. Detta innebär att du köper din egen fastighet (villa) eller bostadsrätt och på så vis får en stabil och bra avkastning i värdeuppgång. Innan du köper fastigheter på egen hand är det viktigt att du har en tydlig bild av läget och vilka fastigheter det är du vill investera i. Här rekommenderar vi att du först tittar på hur fastighetsmarknaden ser ut och därefter skapar ett bra samarbete med din bank. Inför det första köpet bör du även säkerställa att du tar hjälp av professionella besiktningsmän och jurister, men även att du håller dig uppdaterad om hur marknaden ser ut.

Men vad ska man då göra efter att man har köpt en fastighet och hur går man tillväga för att tjäna pengar? Här kan man säga att det egentligen finns två olika alternativ. Du kan antingen välja att fokusera på hyresfastigheter eller så väljer du metoden som går ut på att köpa, renovera och sälja.

Köpa hyresfastigheter – Detta tillvägagångssätt går ut på att du köper flera fastigheter (eller en) som du sedan hyr ut. Du kan välja att hyra ut till både privatpersoner och till företag. Här har du även möjlighet att välja om du vill att det ska vara en butikslokal, en lagerlokal eller en hyresrätt för familjer. Metoden innebär att du fortfarande kommer att stå som ägare på bostaden, men du förvaltar den utan att ta hjälp av någon tredje part. Det ger dig ett kassaflöde som är stabilt och månatligt. Om du är intresserad av detta så ska du läsa vår guide om att köpa hyresfastighet här.

Köp och sälj-metoden – Vill du hitta ett annat alternativ till att tjäna pengar på fastigheter kan du istället välja att köpa, renovera och sälja (kallas att ”flippa” hus). Detta innebär att du köper en fastighet med tanke om att sälja denna inom en snar framtid. Innan försäljning ser du till att utföra renoveringar och förbättringar på bostaden, för att på så vis se till att den ökar i värde. En rekommendation är att du skapar dig kunskap om vilka typer av renoveringar som faktiskt är avgörande för bostadens värde. På så sätt slipper du ”kasta pengar i sjön”. Vi rekommenderar en studiekurs i byggteknik för fastighetsmäklare för att mäta och renovera en villa på rätt sätt.

Hur tjänar man pengar på bostäder?

2. Tjäna pengar på fastighetsfonder

Fonder är något som har blivit allt mer uppskattat att använda sig av och jämför man med aktier behöver man inte heller ta en lika stor risk. Att investera i fastighetsfonder lämpar sig utmärkt för den som inte vill göra av med alldeles för mycket pengar och sanningen är att du kan komma igång med så lite som en hundralapp om du så skulle önska. Du kommer att kunna hitta fonder som består av aktier som du kan hitta på börsen, men du kommer också att kunna välja fonder där man har valt att investera i sina egna fastigheter direkt.

Bästa fastighetsfonderna senaste tre åren

FondUtv. 3 årAvgift
Länsförsäkringar Fastighetsfond+84%1,40%
Carnegie Fastighetsfond Norden+71%1,60%
ODIN Fastighet+70%1,50%

3. Tjäna pengar på fastighetsaktier

Det är inte alla som vill tjäna pengar på fastigheter genom att köpa sina egna. Vissa vill gå lite försiktigare fram, men ändå få ta del av den vinst och stabila avkastning som man har sett genom åren. Om du är en av dessa kan det vara en god idé för dig att titta närmare på möjligheten att köpa fastighetsaktier. Detta är en relativt enkel metod som gör att du dessutom slipper ha ett enormt startkapital bakom dig. Tittar man på hur börsen har sett ut tidigare kan man även se att fastighetsbolag oftast ger utdelning årligen. Du behöver inte byta ut varje aktie i din portfölj, men genom att komplettera med ett eller flera fastighetsbolag kan du få en portfölj som ger vinst!

Bästa fastighetsaktierna senaste 3 åren

AktieUtv. 3 år
SBB B+345%
Sagax B+217%
Balder B+92%

4. Investera i fastighetsprojekt tillsammans med andra

Skulle det vara så att du inte finner någon av dessa tillvägagångssätt lockande kan vi även tipsa dig om crowdfunding. Crowdfunding innebär att du går ihop med andra investerare för att tillsammans köpa en fastighet. På så sätt kommer du att få äga en mindre del av fastigheten, men du slipper lägga ut de stora beloppen som skulle krävts om du hade köpt den på egen hand.

Hos Tessin.com kan du själv leta och välja ut fastighetsprojekt som du vill investera ditt kapital i. När du hittat ett projekt du gillar så väljer du hur mycket pengar du ska placera. Sen får du löpande information från Tessin om hur fastighetsprojektet går. När fastighetsprojektet är klart så får du en utbetald ränta och dina pengar tillbaka till ditt konto. Räntan har enligt Tessin legat på 7-13% per år beroende på vilket projekt man väljer. Läs mer om att investera i fastighetslån via Tessin här.