Spara i aktiefonder

Av PlaceraPengar.nu | augusti 23, 2019
0 Kommentarer
Spara i aktiefonder

Att spara i aktiefonder är ett bra sätt för en småsparare att få hög avkastning över tid. Här ger vi tips på bra aktiefonder att köpa och vad du ska tänka på när du väljer aktiefond.

Vad är aktiefonder?

Aktiefonder investerar i aktier på svenska börsen eller utomlands. Det finns aktiva aktiefonder som styrs av en fondförvaltare och passiva aktiefonder som förvaltas av en dator. Hur bra en akiefond utvecklas beror på de underliggande aktierna. Fonderna brukar ha olika inriktning som t.ex. länder, branscher, bolagsstorlek och tillväxtmarknader. Aktiefonder har högst risk bland fonder.

Bra aktiefonder att köpa

AktiefondAvgiftUtv. 5 årTypÄgare
Spiltan Aktiefond Investmentbolag0,20%92%Passiv210 770
Länsförsäkringar Global Indexnära0,20%90%Passiv94 129
SEB Sverigefond Småbolag1,50%136%Aktiv3824
Spiltan Aktiefond Stabil1,50%101%Aktiv13 137
Avanza Zero0,00%36%Passiv296 156

Ägare är antalet personer som äger fonden via sin depå på Avanza.
Utveckling 5 år mäter perioden 14-08-2014 till 14-08-2019. Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning.

Som vi kan se i tabellen ovan så har de passiva aktiefonderna från Spiltan och Länsförsäkringar nästan dubblats på 5 år. Vilket är en bra avkastning för den låga avgiften på 0,20%. Vi har dock hittat två aktiva aktiefonder (med förvaltare) som haft höga 101% och 136% utveckling under 5 år. Fondavgiften är däremot högre på 1,50% men här har fondspararna fått valuta för sin avgift. Problemet med att välja aktiva aktiefonder är att det inte är säkert att de slår index nästa 5 år. Men indexnära fonder har bättre odds att ge en jämnare avkastning även i framtiden. Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning.

Lästips: Bästa fonderna 2019

Tips när du ska spara i aktiefonder

När du ska välja en aktiefond så finns det egentligen två alternativ: Antingen väljer du ut indexfond med låga avgifter eller försöker hitta en bra fondförvaltare i en aktiv aktiefond som slår börsindex varje år.

Titta på en aktiefonds historik. Om fonden har haft en bra avkastning och samma fondförvaltare fortfarande sköter fonden så är oddsen goda för bra framtida avkastning. Historisk avkastning är dock ingen garanti för bra framtida avkastning.

Fundera över risken i aktiefonden. Till exempel så är aktiefonder med inriktning mot Ryssland mer riskfylla än Sverigefonder. Du kan hitta bra information om en fonds risk på Morningstar eller Avanza.se. Se risker för olika typer av värdepapper nedan.

VärdepapperRiskAvkastning
AktierHögHög
AktiefonderHögHög
BlandfonderMedel-HögMedel-Hög
Börshandlade fonderMedel-HögMedel-Hög
ObligationerMedelMedel
RäntefonderLåg-MedelLåg-Medel

Välj en aktiefond med låga avgifter. Annars riskerar du att avgifterna äter upp din avkastning över tid. Passiva indexfonder har låga avgifter och skuggar index. Kolla in artikeln fonder med låg avgift för fler tips.

Stora aktiefonder kan få det svårare att slå sitt jämförelseindex. Det beror på att de sitter på så mycket pengar att det blir svårt att köpa aktier i mindre bolag som växer snabbare.

Vilka aktiefonder gillar du bäst?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *