Bästa fonderna 2019

Här kommer topplistan med de bästa fonderna 2019. Fonderna har utsetts till vinnare av världens största oberoende utgivare av fondinformation, nämligen Morningstar.

Bästa fonderna 2019

Morningstar är en analystjänst som följer och utvärderar fonder världen över. Nyligen valde Morningstar ut de bästa fonderna i sex olika kategorier i Sverige på Morgningstar Fund Awards. Vinnarna baserades på fondernas resultat jämfört med deras konkurrenter de senaste fem åren samt till vilken risk avkastningen har levererats.

Bästa fonderna idag enligt Morningstar

GlobalfonderUBS ES Global High Dividend
NordenfonderSimplicity Norden
BlandfonderAktie-Ansvar Saxxum Aktiv
FöretagsobligationerIKC Avkastningsfond
SverigefonderPrior Nilsson Sverige Aktiv
SmåbolagsfonderC Worldwide Sweden Small Cap

Listan visar de svenska vinnarna 2019 av utmärkelsen Morningstar Fund Awards.

Bästa globala fonderna 2019

Här kommer en lista på de globala fonder som har lägst årsavgift (förvaltningsavgift plus produktens avgift). Billigaste globalfonden är Avanza Global enligt en Morningstar-undersökning.

FondTotal årsavgift
Avanza Global0,11%
Länsförsräkringar Global Indexnära0,21%
DNB Global Indeks 0,24%
Swedbank Robur Access Global0,32%
SPP Aktiefond Global 0,33%

Listan visar de fem billigaste globala fonderna per den 2019-04-04.

Fördelarna med en globalfond är att du kan investera globalt på ett enkelt sätt. Du sprider även riskerna över ett tjugotal marknader och tiotal branscher. En globalfond är en bra bas i en fondportfölj och du får riskspridning över hela världen. Det är viktigt att komma ihåg att globalfonder har ungefär hälften av sitt innehav i amerikanska aktier, så dollarutvecklingen påverkar avkastningen liksom den hur den amerikanska marknaden går.

Bästa PPM-fonderna

I premiepensionen, som är en del av allmänna pensionen, kan du själv välja vilka fonder som pengarna placeras i. Du har oftast en rabatt på den fonder du kan välja inom premiepensionssystemet och du kan välja mellan olika typer av fonder som aktiefonder, indexfonder, räntefonder och blandfonder. Här kommer några premiepensionsfonder som varit bäst senaste fem åren.

PPM-fonder som varit bästUtv. 5 år i snitt
Lannebo Vision28%
Öhman Global Growth 27%
Swedbank Robur Technology 27%

På sajten Pensionsmyndigheten.se kan du logga in med BankID och välja dina PPM-fonder. Om du inte har valt PPM-fonder tidigare så sparas dina pengar automatiskt i sjunde AP-fonden, även kallad AP7. Premiepensionen kan börja tas ut från att du fyller 61 år.

Bästa fonderna för långsiktigt sparande

Vill du ha ett långsiktigt sparande i de bästa fonderna? Då är det perfekt att starta upp ett månadssparande i indexfonder där du löpande sparar i fonder varje månad. Det finns en anledning att flera tusentals människor väljer samma fonder, och det är för att de är billiga och ger bra avkastning. Om du vill ha gratis hjälp med att sätta upp ett månadssparande och välja fonder så kan du använda Avanzas portföljgenerator här.

Populäraste IndexfondernaAntal ägare på Avanza
Avanza Zero281 858
Spiltan Aktiefond Investmentbolag182 884
Länsförsäkringar Global Indexnära88 285
Avanza Global82 805
Swedbank Robur Access Asien69 687
SPP Aktiefond USA 58 194

Fördelen med indexfonder är att du får en snarlik utveckling som marknadens index till låga avgifter. Warren Buffett som är världens bästa investerare har rekommenderat sparande i indexfonder över lång tid och menar att dessa fonder slår fondförvaltare på lång sikt. Om du vill ha fler tips på billiga fonder så kan du kolla in fonder med låg avgift 2019.

Bästa småbolagsfonderna

SmåbolagsfondAvkastning 5 årAvgift
SEB Sverigefond Småbolag+128,69%1,59 %
Lannebo Småbolag+118,50%1,70 %
Handelsbanken Svenska Småbolag+115,45%1,57 %
Didner & Gerge Småbolag+93,61%1,50 %
Carnegie Småbolagsfond+93,55%1,67 %

Listan visar de fem bästa småbolagsfonderna i avkastning 5 år per den 2019-04-13.

Småbolagsfonder har sin fördel i att avkastningen kan bli högre då många av fondens innehav är mindre bolag som kan växa snabbare. Nackdelen är att småbolag faller mer i dåliga börstider. Så om du väljer att spara i småbolagsfonder så måste du vara långsiktig. Titta även efter om fonden verkligen äger småbolag så att inte hela fonden består av Large Cap-bolag (börsvärde 10 mdr+).

Långsiktigt kan avgifterna påverka avkastningen stort

Försök att hålla förvaltningsavgifter låga när du väljer en fond. Det är sällan en fondförvaltare slår index med sin fond, så oftast betalar man för mycket i avgifter. En avgift på 1,5-2% per år låter inte mycket, men om man slår ut avgifterna på tio år och tar hänsyn till ränta på ränta så försvinner en stor del av din avkastning. Om du hittar en aktivt förvaltad fond som slår index så kan det däremot vara värt att betala en högre fondavgift. Om du vill läsa om vilka typer av fonder det finns så hittar du information på investera i fonder.

Disclaimer: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.