5 Bästa globalfonder med låg avgift

Av PlaceraPengar.nu | oktober 17, 2019
0 Kommentarer
Globalfonder

Idag finns det mängder med globalfonder att välja mellan. Det gör det svårt att veta vilken fond som är bäst i förhållande till avgift och avkastning. Vi har sorterat ut de fem bästa globalfonderna som är billigast men ändå ger en marknadsmässig avkastning. En globalfond är en bra grundsten i din fondportfölj.

Bästa Globala indexfonden

FondTotal avgiftÄgare
1. Avanza Global0,11 %112 440 st
2. Länsförsäkringar Global Indexnära0,22 %97 669 st
3. DNB Global Indeks0,24 %48 958 st
4. Swedbank Robur Acess Global0,32 %16 180 st
5. SPP Aktiefond Global0,33 %36 964 st

Vi rekommenderar Avanza Global för dig som vill spara enkelt och billigt och letar efter en bas i sparandet.

Global indexfond är en bra bas i sparandet

Globala indexfonder

En gobal indexfond är alltid bra som en bas i sparandet. Det har att göra med att globalfonder är breda med diversifiering mellan länder, regioner, branscher, valutor och bolag. Globala indexfonder placerar pengar i omkring 2000 värdepapper. Om du väljer en global indexfond så får du dessutom fonden till en billig avgift under 0,35% normalt.

Indexfonder är oftast bra och billiga

Allt fler inser att det är svårt att slå index. Därför har indexfonder ökat i populäritet bland svenska småsparare. När börsen och aktier är högt värderade förväntas avkastningen i framtiden bli lägre. Då blir avgifterna mer avgörande. Du kan jämföra bästa indexfonder här.

Låg avgift allt mer avgörande i framtiden

Exempel: Om aktier förväntas avkasta 4% per år i framtiden och inflationen är 2% så blir det bara 2% överavkastning kvar till dig. Då vill du inte sitta och betala 1,5% i fondavgift varje år. Vilket skulle innebära 0,5% avkastning till dig själv. Därför är det många som gillar billiga globalfonder med 0,30% i avgift. Vilket skulle innebära 1,7% avkastning till dig själv istället. Trenden med ökat sparande i fonder med låg avgift är störst i USA men har letat sig till Europa och Sverige också.

När man jämför indexfonder med aktivt förvaltade fonder så är det viktigt att tänka på tidshorisonten. Aktiva fonder kan slå indexfonderna på 1-3 års sikt men gör det sällan på 5-10 år. Oddsen att aktivt förvaltade fonder slår indexfonder blir alltså sämre för varje år som går.

Avanza globalfond

Enligt Morningstar är Avanzas globalfond världens billigaste med bara 0,11% i total avgift. Med deras fond kan du investera på ett smidigt sätt och få exponering mot 23 olika marknader och 11 branscher (speglar 1500 värdepapper). Privata Affärer utsåg Avanza Global som Årets sparnyhet 2018.

Anledningen till att fonden kan vara så billig är för att den är en så kallad matarfond som investerar i underliggande indexfonden Amunda Index MSCI World. På det sättet kan Avanza erbjuda sina kunder en riktigt billig globalfond. Tidigare var Länsförsäkringar Global indexnära den fond med lägst avgifter, men nu har alltså Avanza tagit förstaplatsen (som du kan se i listan högst upp på sidan).

Hur ser exponeringen ut i Avanza Global?

Regioner:

 • USA 62%
 • Japan 8%
 • Storbritannien 6%
 • Frankrike 3,7%
 • Kanada 3,6%
 • Schweiz 3,5%

Som vi kan se så har fonden och de flesta andra globalfonder en stor exponering mot USA. Det har att göra med att många av de stora bolagen finns där. Viktigt att tänka på att bara för att ett företag har sitt kontor i USA så kan de fortfarande tjäna sina pengar över hela världen.

Bransch:

 • Teknik 18%
 • Finans 17,5%
 • Sjukvård 12,7%
 • Konsument 12%
 • Industri 11%
 • Konsument 8,8%

Ganska spridda branscher, med större fokus på Teknik och Finans. Tekniksektorn har gått starkt de senaste åren. Basvalutan i Avanza Global är SEK men underliggande Amundi har basvalutan USD. Hittills i år har Avanza Global utvecklats med +30%. Du kan välja att köpa fonden inom alla konton hos Avanza.

SPP globalfond

SPP Globalfond är en populär fond med 37 000 ägare via Avanza. Fonden har en morningstar-rating på 4/5 stjärnor och en låg avgift på 0,33%. Dock är den inte lika billig som Avanza Global. SPP placerar i runt 2000 aktier i olika länder och branscher. Minsta investering i fonden är 300 kr. Avkastningen har senaste 5 åren varit +100% och senaste 10 åren +176%.

Carnegie globalfond

Carnegie Global är en aktivt förvaltad globalfond som investerar i värdebolag. Fonden är fokuserad och har endast 25 stycken bolag jämför med globala indexfonder som investerar i runt 2000 bolag. Största innehaven i fonden är Alphabet, MTY Food och Ryman Healthcare. Branscherna man är överviktad i är Finans, Konsument, Teknik och Sjukvård. Totala fondavgiften är 1,58% och betyget på Morningstar är 3/5. Antal ägare på Avanza är 1700 st.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *