Fonder som gått bäst i år

Av 1300 fonder så är det Allianz China och BGF Next Generation som har rusat mest i år.

Sektorer som gått starkt är teknikbolag i Kina/USA samt guldbolag i Kanada/USA. Att dollarn stärkts mot kronan har också ökat avkastningen i kronor. Nedan hittar du fonder med bäst avkastning 2019.

Bäst avkastning av 1300 fonder

FondUtv. i årInvesterar i
Allianz China A Shares AT USD+53%Kina
BGF Next Generation Technology A2+50%Global teknik
Franklin Gold & Prec Mtls A(acc)USD+49%Guldbolag
Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD+48%Global teknik
Amundi Fds CPR Global Gold Mines AU+46%Guldbolag
JPM US Technology A (acc) USD+45%Teknik i USA
UBS (Lux) EF Tech Opp (USD) P acc+45%Global teknik
BGF World Gold A2+44%Guldbolag
Länsförsäkringar Fastighetsfond A+44%Fastigheter
SEB Teknologifond D USD – Lux utd+44%Global teknik

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Ungefär halva listan ovan är teknikfonder och andra halvan är guldfonder. Två sektorer som gått riktigt bra på börsen i år.

Svenska Länsförsäkringar Fastighetsfond på topplistan

Fonder som stigit mest

Det som sticker ut i listan ovan är att svenska Länsförsäkringar Fastighetsfond placerar sig på nionde plats över fonder med bäst avkastning i år. Fonden har aktieinnehav i fastighetsbolag som Balder, Fabege, Sagax, Platzer och Fast partner. Att fastigheter utvecklats starkt i Sverige har med den låga räntan att göra som gör det billigt för bolagen att låna pengar. Samtidigt har värdet på fastigheter stigit med den sjunkande styrräntan. Länsförsäkringar Fastighetsfond har stigit med +10 700% sedan start 1990. Du som köpte fonden i oktober 2008 har fått 22% CAGR (årlig avkastning) på dina pengar. Köpte du fonden 2014 så har du fått 54% CAGR på 5 år vilket är fantastiskt. Det här gör att fonden återigen blir den bästa fastighetsfonden vi har i Sverige. Läs mer om fastighetsfonder här.

Ny teknik är en kategori som också går bra

En annan svensk fond som har haft en bra avkastning är Swedbank Robur Ny Teknik som i år stigit +18%. På 5 år har fonden utvecklats med +245% vilket blir 28% avkastning per år. Fonden investerar i ny teknik i främst Sverige och några innehav är THQ Nordic, Paradox, Sectra, Fortnox, Stillfront och Tencent. Fondförvaltare sedan juli 2019 är Henrik Nyblom och fonden har fått 5/5 stjärnor av Morningstar. Fondförmögenheten är 14 miljarder kronor och årlig avgift är 1,37%.

Tidigare förvaltades fonden av Carl Armfelt som nu startat en egen fond tillsammans med Erik Sprinchorn. Fonden heter Core Ny Teknik och investerar i teknik, hälsa och digitala varumärken. Några innehav är Take-Two, Novo Nordisk, Evolution Gaming, THQ Nordic, Swedish Orphan Biovitrum, Kindred Group och Surgical Science Sweden. Fondens förvaltade kapital uppgår till 2 miljarder kronor och årlig avgift är 1,56%.

Fortfarande aktiva fonder som dominerar

I Sverige är det fortfarande aktiva fonder som dominerar svenska sparandet. Även om passiva indexfonder är på väg upp med 18% av svenska sparandet enligt Morningstar. Om du är duktig på att hitta skickliga fondförvaltare så kan aktiva fonder öka din avkastning avsevärt. Men för de allra flesta är indexfonder ändå att föredra då det är svårt att slå index på en tioårsperiod. Låga avgifter på indexfonder gör att det krävs mindre tur i ditt fondsparande. För en bra riskspridning brukar man rekommendera 3-4 fonder i sitt sparande.

Om du letar bra fonder i olika kategorier så kan du läsa vår guide över bästa fonderna 2020.

Lämna en kommentar