Bästa indexfonder 2019

Av PlaceraPengar.nu | augusti 12, 2019
0 Kommentarer
Indexfonder

Här hittar du bästa indexfonder 2019 och andra bra tips som varför du ska spara i indexfonder och var du kan köpa dem. Nedan hittar du en topplista på de bästa svenska indexfonderna i olika kategorier.

IndexfondAvgiftÄgare*Kategori
Avanza Zero0,00%131 455Sverigefond
Länsförsäkringar Sverige0,22%4 777Sverigefond
SPP Aktiefond Sverige0,22%14 633Sverigefond
Avanza Global0,11%82 805Globalfond
Länsförsäkringar Global0,21%88 285Globalfond
SPP Aktiefond Global0,33%37 023Globalfond
Avanza Emerging Markets0,29%39 729Tillväxtfond
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad0,50%54 804Tillväxtfond

*Ägare är antalet kunder hos Avanza som äger fonden. Vi har använt denna siffra eftersom det var lättillgänlig statistik.

Enligt vår mening är indexfonderna i listan de bästa då de har låga avgifter, bra avkastning över tid, har många registrerade ägare och är skapade av trovärdiga banker och företag med goda kundomdömen. Om du vill titta på de bästa fonderna i alla kategorier så kan du kolla bästa fonderna här.

Vad är indexfonder?

En indexfond följer eller ”skuggar” ett index. Så då kan man fråga sig vad ett index är? Det är en sammanställning som mäter utvecklingen på till exempel ett utvalt antal aktier. Så man kan säga att en indexfond investerar i aktier som ingår i ett visst index. Till exempel: Avanza Zero är en av de passiva indexfonder som följer SIX30RX-index som är uppbyggt kring de 30 mest omsatta aktierna på svenska Stockholmsbörsen.

Varför spara i indexfonder?

Indexfonder brukar ha en lägre förvaltningskostnad än aktivt förvaltade fonder. Så det innebär att en större andel av vinsten går till dig själv. Andra fördelar är att du får en stor riskspridning då en indexfond följer utvecklingen för ett helt index istället för ett fåtal utvalda aktier.

Allt fler upptäcker hur svårt det är att slå index varje år och hur bra billiga indexfonder är. En indexfond är ett smart sätt att spara där du inte behöver vara en expert på börsen eller aktier. Samtidigt får du en avkastning som till och med proffsen har svårt att slå. En indexfond passar bra till dig som inte orkar eller vill sätta dig in i börsen eller aktier men samtidigt vill få del av den höga avkastningen som aktiemarknaden kan ge över tid. En indexfond är också bra om du vill ha mer spridning i din aktieportfölj. Nackdelen med indexfonder är att du inte kan få en högre avkastning än vad underliggande index har.

Världens bästa investerare Warren Buffet har sagt att när han dör ska 90% av hans förmögenhet placerars i passiva indexfonder som följer amerikanska börsindexet S&P 500. Här kommer tre starka citat som visar hur mycket investeraren tror på indexfonder med låga avgifter:

”By periodically investing in an index fund, the know-nothing investors can actually outperform most investment professionals.” – Warren Buffett

”A low-cost index fund is the most sensible equity investment for the great majority of investors.” – Warren Buffett

”If you invested in a very low cost index fund – where you don’t put the money in at one time, but average in over 10 years – you’ll do better than 90% of people who start investing at the same time” – Warren Buffett

Bra indexfonder 2019

En bra indexfond karaktäriseras av en låg avgift och bra avkastning. Vilka är då bra indexfonder? Vi tycker att följande fonder är bra i de olika kategorierna.

Billiga indexfonder som nästan är gratis

Det är en bra strategi att välja billiga indexfonder då förvaltningsavgifter annars äter upp mycket av avkastning. Vanliga fonder har ofta en avgift på 1-2% vilket blir mycket på tio år. Gratis indexfonder är Avanza Zero som har 0% avgifter och skuggar svenska börsen. Fonden är en av de populäraste indexfonderna i Sverige med ca 300 000 ägare hos Avanza. Indexfonden Avanza Zero har senaste 10 åren (2010-2019) haft en avkastning på 172%, vilket är mycket bra.

Om du vill ha en globalfond som följer världens börser så är Avanza Global billig med en total avgift på endast 0,10%. Enligt en undersökning från Morningstar är Avanza Global den billigaste globalfonden som vänder sig till privatpersoner. Avanza Global är en relativt ny fond hos Avanza men har redan över 100 000 ägare. Fonden speglar över 1500 värdepapper och marknader som USA, Kanada, Europa och Asien. Du får en riktigt bra diversifiering samtidigt som du får ta del av världens tillväxt.

Var köpa indexfonder?

Du kan köpa indexfonder hos din bank (Nordea, Handelsbanken, Swedbank Robur, Länsförsäkringar, SEB eller Skandia) eller internetmäklare som Avanza eller Nordnet. Om du letar billiga indexfonder så kan du kolla in Avanzas egna indexfonder här. Deras indexfonder går tyvärr inte att handla hos någon annan bank, så du måste bli kund först. Men det går fort att öppna ett konto med BankID över nätet och det kostar inget.

Du kan även sätta upp ett månadssparande hos din nätmäklare som gör att du varje månad automatiskt köper andelar i dina valda indexfonder. Det är ett smart sparande som ser till att du investerar en del av din lön innan du hinner konsumera upp den.

Investera i indexfonder för bra avkastning

Att investera i indexfonder är ingen dum idé då du garanterat får ungefär samma avkastning som börsen. Faktum är att det är mycket svårt att slå index. Erfarna aktieplacerare med 10 års kunskaper har svårt att avkasta mer än index varje år. Det gäller även fondförvaltare, därför försöker många förvaltare skugga index genom att ha samma aktier. Ingen fondförvaltare vill ha sämre avkastning än index, då finns risken att man förlorar sitt jobb.

Indexfonder eller aktier på lång sikt?

Ska man välja indexfonder eller aktier? Det finns inget som säger att indexfonder inte kan slå enskilda aktier på sikt. Med en indexfond får du diversifiering och den är passiv, så du behöver inte lägga ner något jobb. Avkastningen kommer dessutom bli som börsen. Att välja indexfonder utan avgift ger dig en edge i marknaden då du alltid kommer ha lite bättre avkastning.

Om du istället väljer en korg av 10 stycken aktier så finns alltid risken att du har gjort dåliga aktieval. Så risken är större om du själv väljer aktier, speciellt om du inte har någon erfarenhet eller kunskap om aktier. Om du däremot har 10 års kunskap om aktier och väljer småbolag med hög tillväxt så kan 1-3 sådana i en portfölj göra att du slår indexfonder rejält. Men det hänger alltså på att du väljer rätt aktier.

Lästips för dig: Fonder med låg avgift 2019 – sammanställning av de billigaste fonderna i 10 kategorier.

Disclaimer: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i fondinformationen som lämnas på denna sida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *