Bästa indexfonder 2023

Indexfonder

Här hittar du bästa indexfonder 2023 och andra bra tips som varför du ska spara i indexfonder och var du kan köpa dem. Nedan hittar du en topplista på de bästa svenska indexfonderna i olika kategorier.

IndexfondAvgiftÄgareFondtyp
Avanza Zero0,00%523 984Sverigefond
Länsförsäkringar Sverige0,22%17 434Sverigefond
SPP Aktiefond Sverige0,22%26 222Sverigefond
Avanza Global0,11%230 334Globalfond
Länsförsäkringar Global0,21%170 839Globalfond
SPP Aktiefond Global0,33%37 946Globalfond
Avanza Emerging Markets0,29%80 539Tillväxtfond
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad0,50%72 110Tillväxtfond

*Ägare är antalet kunder hos Avanza som äger fonden. Vi har använt denna siffra eftersom det var lättillgänlig statistik. Tänk på att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.

Enligt vår mening är indexfonderna i listan de bästa då de har låga avgifter, bra avkastning över tid, har många registrerade ägare och är skapade av trovärdiga banker och företag med goda kundomdömen. Om du vill titta på de bästa fonderna i alla kategorier så kan du kolla bästa fonderna här.

Hos Avanza får du tillbaka alla avgifter på fonder och aktier om du ännu inte kommit över 50 000 kronor i samlat sparande hos dem. Det här sker automatiskt då Avanza betalar tillbaka avgifterna i slutet av året. Läs om Avanzas starterbjudande här.

Vad är indexfonder?

En indexfond följer eller ”skuggar” ett index. Så då kan man fråga sig vad ett index är? Det är en sammanställning som mäter utvecklingen på till exempel ett utvalt antal aktier. Så man kan säga att en indexfond investerar i aktier som ingår i ett visst index. Till exempel: Avanza Zero är en av de passiva indexfonder som följer SIX30RX-index som är uppbyggt kring de 30 mest omsatta aktierna på svenska Stockholmsbörsen.

Svenska indexfonder har funnits på marknaden sedan 1960 men det är först senaste 10 åren som indexfonder blivit rejält populära.

Vad betyder passiv indexfond?

Det absolut enklaste sättet att förklara en passiv fond är att säga att den går på autopilot. Det betyder alltså att fonden förvaltas per automatik och innehavet följer ett index. Ett exempel kan vara att den passiva indexfonden hos Länsförsäkringar alltid går efter den svenska börsen. Skulle det vara så att Länsförsäkringars värde sjunker säljs aktierna i den och när värdet istället stiger så köps aktier. För att köp och försäljning ska kunna gå på automatik använder man sig av robotar som redan är färdigprogrammerade.

Syftet med att använda sig av en passiv indexfond är att komma så nära index som möjligt, oavsett om avkastningen är negativ eller positiv. En av de främsta fördelarna med att använda sig av denna typ av fonder är att du får en förvaltning som är billig och som dessutom har visat sig vara bättre än många aktivt förvaltade alternativ. Nackdelen, å andra sidan, är att du inte kommer kunna få en högre avkastning än vad index anger.

Varför spara i indexfonder?

Indexfonder brukar ha en lägre förvaltningskostnad än aktivt förvaltade fonder. Så det innebär att en större andel av vinsten går till dig själv. Andra fördelar är att du får en stor riskspridning då en indexfond följer utvecklingen för ett helt index istället för ett fåtal utvalda aktier.

Allt fler upptäcker hur svårt det är att slå index varje år och hur bra billiga indexfonder är. En indexfond är ett smart sätt att spara där du inte behöver vara en expert på börsen eller aktier. Samtidigt får du en avkastning som till och med proffsen har svårt att slå. En indexfond passar bra till dig som inte orkar eller vill sätta dig in i börsen eller aktier men samtidigt vill få del av den höga avkastningen som aktiemarknaden kan ge över tid. En indexfond är också bra om du vill ha mer spridning i din aktieportfölj. Nackdelen med indexfonder är att du inte kan få en högre avkastning än vad underliggande index har.

Världens bästa investerare Warren Buffet har sagt att när han dör ska 90% av hans förmögenhet placerars i passiva indexfonder som följer amerikanska börsindexet S&P 500. Här kommer tre starka citat som visar hur mycket investeraren tror på indexfonder med låga avgifter:

”By periodically investing in an index fund, the know-nothing investors can actually outperform most investment professionals.” – Warren Buffett

”A low-cost index fund is the most sensible equity investment for the great majority of investors.” – Warren Buffett

”If you invested in a very low cost index fund – where you don’t put the money in at one time, but average in over 10 years – you’ll do better than 90% of people who start investing at the same time” – Warren Buffett

Fördelar

  • Låg avgift – Indexfonder är de billigaste fonderna du kan välja.
  • Transparent – Du vet vad du får när du investerar i indexfonder. Till skillnad från aktiva fonder där genomsynen kan vara dålig.
  • Du får samma avkastning som index – Aktiva förvaltare slår sällan index. Mycket av det beror på avgiften de tar ut.

Nackdelar

  • Du får aldrig chansen att slå index – Eftersom en indexfond följer index så är uppsidan begränsad.
  • Stor exponering mot storbolag – Index består av mogna bolag så tillväxten riskerar att bli lägre än t.ex. småbolagsfonder.
  • Enskilda aktier tar för stor plats – Historiskt har bolag som Ericsson, Nokia och Novo Nordisk tagit en allt för stor plats i indexfonder.

Bra indexfonder 2023

En bra indexfond karaktäriseras av en låg avgift och bra avkastning. Vilka är då bra indexfonder? Vi tycker att följande fonder är bra i de olika kategorierna.

Billiga indexfonder som nästan är gratis

Det är en bra strategi att välja billiga indexfonder då förvaltningsavgifter annars äter upp mycket av avkastning. Vanliga fonder har ofta en avgift på 1-2% vilket blir mycket på tio år. Gratis indexfonder är Avanza Zero som har 0% avgifter och skuggar svenska börsen. Fonden är en av de populäraste indexfonderna i Sverige med ca 300 000 ägare hos Avanza. Indexfonden Avanza Zero har senaste 10 åren (2010-2019) haft en avkastning på 172%, vilket är mycket bra.

Om du vill ha en globalfond som följer världens börser så är Avanza Global billig med en total avgift på endast 0,10%. Enligt en undersökning från Morningstar är Avanza Global den billigaste globalfonden som vänder sig till privatpersoner. Avanza Global är en relativt ny fond hos Avanza men har redan över 100 000 ägare. Fonden speglar över 1500 värdepapper och marknader som USA, Kanada, Europa och Asien. Du får en riktigt bra diversifiering samtidigt som du får ta del av världens tillväxt.

Anledningen till att det finns billiga indexfonder beror på att det är en dator som förvaltar pengarna. Det kallas passiv förvaltning och är en viktig förklaring till varför fondavgiften är nästan gratis.

Var kan man köpa indexfonder?

Du kan köpa indexfonder hos din bank (Nordea, Handelsbanken, Swedbank Robur, Länsförsäkringar, SEB eller Skandia) eller internetmäklare som Avanza eller Nordnet. Om du letar billiga indexfonder så kan du kolla in Avanzas egna indexfonder här. Deras indexfonder går tyvärr inte att handla hos någon annan bank, så du måste bli kund först. Men det går fort att öppna ett konto med BankID över nätet och det kostar inget.

Du kan även sätta upp ett månadssparande hos din nätmäklare som gör att du varje månad automatiskt köper andelar i dina valda indexfonder. Det är ett smart sparande som ser till att du investerar en del av din lön innan du hinner konsumera upp den.

Månadsspara i indexfonder

För den som vill börja månadsspara på sajter som Avanza eller Nordnet är indexfonder ett bra alternativ. Till att börja med kan du hitta dem hos de allra flesta nätmäklare och för det andra så är de mycket lätta att komma igång med. En annan fördel är att ditt månadssparande kommer att ske automatiskt och du behöver inte själv lägga undan en del av din inkomst, och ändå kunna få ett riktigt bra och långsiktigt sparande. På en längre sikt kommer du att kunna få ihop en hel del pengar.

En annan orsak till varför många väljer att använda sig av just indexfonder är att man inte behöver fundera så mycket på hur börsen ser ut. Det har gjort indexfonder populära, speciellt för nybörjare som vill börja placera sina pengar. Går börsen in i en sämre period kan du ändå känna dig trygg, eftersom det är index som kommer ha betydelse för din avkastning.

Svenska indexfonder

Att erbjuda indexfonder i ett produktutbud har blivit allt mer populärt. Idag kan man se att både mindre aktörer och stora storbanker använder sig av indexfonder som är passivt förvaltade. Om du är intresserad av svenska indexfonder kommer du att ha mycket att välja mellan, t.ex. kan du placera i fonder som följer hela Stockholmsbörsen, delar av den eller specifika områden eller branscher. Några exempel på branscher kan vara IT, biotech eller TIME. För den som önskar finns det även indexfonder där man valt att basera index på valuta, räntor eller råvaror av olika slag. Några exempel på bra svenska indexfonder är Länsförsäkringar Sverige Indexnära och Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Europeiska indexfonder

För att du ska kunna få en så balanserad portfölj som möjligt är det viktigt att sprida dina risker. Det kan du göra genom att satsa på Europeiska indexfonder. Till skillnad från de svenska indexfonderna så följer de europeiska indexfonderna den europeiska börsen istället, där bland annat risken är betydligt lägre än i svenska alternativ. Indexfonder från Europa är ett mycket bra val, oavsett om du har ett stort eller litet startkapital och oavsett hur mycket tid som du vill lägga på ditt sparande. Vill man investera på lång sikt har indexfonder, historiskt sett, alltid varit en av de bästa investeringar som du kan göra. Två europeiska indexfonder som varit mycket uppskattade genom åren är bland annat SPP Aktiefond Europa och Länsförsäkringar Europa Indexnära.

Globala indexfonder

Det är inte alla som vill begränsa sitt sparande till Sverige och Europa. Vissa vill helt enkelt rikta in sig på breda indexfonder över hela världen och då är det globala indexfonder som du ska använda dig av. Det är inte ovanligt att du får en mycket stor och bra exponering mot bland annat USA, men naturligtvis riktar sig indexfonden också till många andra delar av världen. Fördelen med att välja globala indexfonder är att du kommer kunna sprida risken mycket bättre och få tillgång till ännu fler marknader och valutor. Valutor som du kan få ta del av är bland annat euro, pesos eller yen. Populära globala indexfonder är Avanza Global som är billigast och Länsförsäkringar Global Indexnära.

Köpa indexfonder hos Avanza

Är du intresserad av att börja investera i indexfonder kan Avanza vara ett riktigt bra alternativ. För nybörjaren rekommenderar vi Avanza Zero, där du kan månadsspara i ett ISK-konto helt kostnadsfritt och utan några som helt avgifter. Hos Avanza kommer du också att kunna få ta del av unika indexfonder som du inte kommer att hitta på andra marknadsplatser. Just detta unika erbjudande gör att du måste bli kund hos Avanza för att kunna handla indexfonderna. För att bli kund behöver du bara 3 minuter över och tillgång till ett BankID som du skapar ditt konto med. Utöver Avanza Zero kan du också hitta Avanza Global, Avanza Emerging Markets, Avanza USA och Avanza Europa.

Utveckling och historik för Avanza Zero

Många investerare lägger ett stort värde i att se vilken historisk utveckling som en indexfond har haft. Visst är den historiska avkastningen ingen garanti för en framtida avkastning, men det kan fortfarande ge ett hum om hur indexfonden har och kommer att utvecklas. Avanza Zeros historisk sträcker sig cirka 14 år tillbaka och från maj 2006 till och med december 2019 hade indexfonden gått upp med hela 216,56%. Skulle du ha satt in 100.000 kronor i samband med att fonden startade upp hade ditt kapital idag legat på 216.000 kronor, vilket är en mycket bra och positiv utveckling under de 14 år som fonden varit igång.

Indexfonder hos Länsförsäkringar

Att placera sina pengar i indexfonder hos Länsförsäkringar har blivit ett mycket populärt alternativ och det finns många orsaker till varför. Den historiska avkastningen och utvecklingen har varit god och Länsförsäkringar erbjuder också globala indexfonder, vilket ger dig en möjlighet att sprida dina risker mycket bättre. Om du hade satsat på branschfonder är risken stor att din portfölj blir alldeles för enkelriktad och det hade gjort dig betydligt mer utsatt om det skulle gå dåligt för något företag.

Är det Länsförsäkringar som du är intresserad av vill vi rekommendera Länsförsäkringar Global Index som har en mycket bra grund. Vi rekommenderar att du även satsar på en fond som fokuserar på tillväxtmarknad, t.ex. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index.

Spiltans indexfonder

Vill du se till att få en bra fond med en relativt låg avgift är det Spiltan Aktiefond Investmentbolag som du ska titta närmare på. Här får du inte bara en riktigt stor exponering mot de absolut bästa investeringsbolagen på den svenska börsen, utan du får också mycket kvalitativa bolag i din portfölj. Bland annat kommer du att hitta investmentbolag som Latour och Investor, men även Kinnevik, Industrivärlden och Lifco. Spiltan Aktiefond Investmentbolag är egentligen ingen renodlad indexfond, men den har många likheter och därför är den ett riktigt bra alternativ för månadsspararen.

Tips på hållbara indexfonder

Om du vill ha ett stabilt och långsiktigt sparande måste du se till att välja indexfonder som också är hållbara. Genom hållbarhet kommer du att komma betydligt längre och få en mer säker avkastning. När du ska välja hållbara indexfonder är det ESG-värdet som du ska hålla koll på. Det är nämligen detta värde som visar hur stor/liten hållbarhet som en indexfond är. Viktigt att komma ihåg är att värdet ska vara så lågt som möjligt. Ju lägre, desto hållbara är också fonden. Tittar man på hur marknaden ser ut idag är det Öhman Global Marknad som ligger i ledning, men också SPP Global Plus och Öhman Etisk Index Sverige A ligger bra till.

Investmentbolag är ett bra alternativ

Många ställer sig frågandes till om de ska välja indexfonder eller investmentbolag. Vad som kommer att passa din portfölj bäst beror helt enkelt på vad du har för riskaptit, men även din sparstrategi är av betydelse. En av de främsta fördelarna med investmentbolag är att de är billigare än aktiefonder, men å andra sidan har de också en högre risk än vad indexfonder har. Investmentbolag har omkring 8-12 innehav normalt, även om vissa investmentbolag även har onoterade bolag i sin portfölj. Fonder däremot har normalt 30-60 innehav, så i teorin är risken lägre i fonder. Men ett investmentbolag kan ändå få bättre avkastning per år då man har en högre koncentration i aktieportföljen.

Investera i indexfonder för bra avkastning

Att investera i indexfonder är ingen dum idé då du garanterat får ungefär samma avkastning som börsen. Faktum är att det är mycket svårt att slå index. Erfarna aktieplacerare med 10 års kunskaper har svårt att avkasta mer än index varje år. Det gäller även fondförvaltare, därför försöker många förvaltare skugga index genom att ha samma aktier. Ingen fondförvaltare vill ha sämre avkastning än index, då finns risken att man förlorar sitt jobb.

Det finns flera studier som visar att indexfonder överlägset slår aktiva fonder på 5 års sikt, 10 års sikt och 15 års sikt.

Indexfonder eller aktier på lång sikt?

Ska man välja indexfonder eller aktier? Det finns inget som säger att indexfonder inte kan slå enskilda aktier på sikt. Med en indexfond får du diversifiering och den är passiv, så du behöver inte lägga ner något jobb. Avkastningen kommer dessutom bli som börsen. Att välja indexfonder utan avgift ger dig en edge i marknaden då du alltid kommer ha lite bättre avkastning.

Om du istället väljer en korg av 10 stycken aktier så finns alltid risken att du har gjort dåliga aktieval. Så risken är större om du själv väljer aktier, speciellt om du inte har någon erfarenhet eller kunskap om aktier. Om du däremot har 10 års kunskap om aktier och väljer småbolag med hög tillväxt så kan 1-3 sådana i en portfölj göra att du slår indexfonder rejält. Men det hänger alltså på att du väljer rätt aktier.

Hur köper man indexfonder?

Det finns ett par sätt att köpa indexfonder:

  1. Genom en nätmäklare: Många online-mäklare, som Avanza och Nordnet, erbjuder möjligheten att köpa indexfonder online. Du behöver bara öppna ett konto, verifiera din identitet och göra en insättning. Sedan kan du välja indexfonden du är intresserad av och göra en köporder.
  2. Genom en vanlig bank: Många banker i Sverige erbjuder också möjligheten att köpa indexfonder. Du kan gå till din bank och be om rådgivning om vilka indexfonder som finns tillgängliga och om hur du kan köpa dem.
  3. Genom en fondkommissionär: Det finns också fondkommissionärer som erbjuder möjligheten att köpa indexfonder. Dessa kommissionärer är specialiserade på att hjälpa investerare att köpa och sälja fonder.

Det är viktigt att notera att kostnaderna för att köpa indexfonder kan variera beroende på vilken metod du väljer. Online-mäklare och banktjänster kan ha lägre avgifter än fondkommissionärer, men det är viktigt att jämföra de olika alternativen för att hitta det som passar dig bäst.

Brukar aktivt förvaltade fonder slå indexfonder på sikt?

Det är en kontroversiell fråga inom investeringsvärlden. En del människor tror att aktivt förvaltade fonder kan slå indexfonder på sikt eftersom de är förvaltade av professionella förvaltare som kan göra research samt analys och ta beslut om att köpa eller sälja aktier för att få bättre avkastning. Men andra tror att indexfonder är ett bättre val på sikt eftersom de är billigare och följer marknaden snarare än att försöka slå den. Världens bästa investerare Warren Buffett säger att han själv skulle ha valt indexfonder om han inte hade ett intresse av investeringar.

Historiskt sett har det visat sig att många aktivt förvaltade fonder inte har kunnat slå indexfonder på sikt. En studie från SIX som tittade på resultatet mellan aktivt förvaltade fonder och indexfonder under perioden 2010-2019 visade att endast 30% av aktivt förvaltade fonder i Sverige hade presterat bättre än motsvarande indexfond. Detta beror på att det är svårt för förvaltarna att konsekvent identifiera och investera i de bolag som kommer att prestera bäst, och det finns också kostnader för aktiv förvaltning som kan påverka avkastningen.

Det är viktigt att notera att det finns undantag och att det är möjligt att hitta aktivt förvaltade fonder som kan slå indexfonder på sikt, men det är svårt att förutsäga vilka fonder det kommer att vara.

Är indexfonder bra eller dåligt?

Det beror på enskilda personers investeringsmål och riskprofil. Indexfonder har vissa fördelar och nackdelar.

Fördelar:

  • Låga avgifter: Indexfonder har ofta lägre avgifter än aktivt förvaltade fonder eftersom de inte kräver samma mängd forskning och förvaltning.
  • Diversifiering: Indexfonder ger ofta en bred diversifiering eftersom de följer en index som består av många olika bolag i olika branscher och geografiska områden.
  • Enkelhet: Indexfonder är ofta lätta att förstå och följa eftersom de följer en index och inte kräver samma mängd forskning och förvaltning.

Nackdelar:

  • Begränsad avkastning: Eftersom indexfonder följer en index så kan avkastningen vara begränsad jämfört med aktivt förvaltade fonder som kan välja att investera i bolag som förväntas prestera bättre.
  • Följer marknaden: Indexfonder följer marknaden, så om marknaden går ner så kommer också indexfonden gå ner.

Så i slutändan, det är ingen entydigt svar på om indexfonder är bra eller dåliga. Men generellt kan man säga att indexfonder är att föredra om du inte vill lägga tid på att analysera olika fonder och fondförvaltare.

Tänk på totala avgiften

När du investerar i indexfonder så är det viktigt att ta hänsyn till både förvaltningsavgift och transaktionsavgifter. Generellt är avgiften låg för indexfonder och ska helst inte överstiga 0,30%. Fondavgifter dras från din avkastning oavsett om fonden går plus eller minus.

Även val av konto är viktigt för att hålla nere avgifterna. Du tjänar på att välja ett investeringssparkonto som är gratis att äga. Sedan dras en schablonskatt varje år. Indexfonder är också smart att välja i ditt PPM-sparande då avgiften blir ännu mer viktig på lång sikt.

Lästips för dig: Fonder med låg avgift 2023 – sammanställning av de billigaste fonderna i 10 kategorier.

Disclaimer: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i fondinformationen som lämnas på denna sida.