Bästa Sverigefond 2020

Av PlaceraPengar.nu | augusti 28, 2019
0 Kommentarer
Bästa Sverigefond

Här hittar du bästa Sverigefonder de senaste fem åren. I vår undersökning har vi två fonder från Spiltan fonder som vinnare.

SverigefonderAvkastningAvgiftFörvaltat kap.
Spiltan Aktiefond Stabil99%1,50%5 mdr
Spiltan Aktiefond Investmentbolag88%0,20%8 mdr
Handelsbanken Sverige Selektiv85%1,85%5 mdr
Norron Active RC SEK76%1,50%5 mdr
PriorNilsson Sverige Aktiv A72%1,20%1,5 mdr

Mätperioden är 2014-08-15 till 2019-08-15. Kom ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Aktiefonder är hög risk och du kan förlora hela ditt kapital.

I vårt avlånga land har vi hela 100 stycken Sverigefonder. Fondsparande är riktigt stort i Sverige i förhållande till andra länder. I vårt land fondsparar 8/10 svenskar. Den samlade fondförmögenheten i Sverige är rekordhöga 4 737 miljarder kronor. Populäraste kategorin av fonder är aktiefonder där avkastningen brukar vara högst över tid.

Vad är Sverigefonder?

En Sverigefond har som uppgift att investera i svenska bolag via aktier på börsen. I de flesta fall investerar en förvaltare i medelstora till stora bolag på börsen. Det finns även småbolagsfonder som investerar i små bolag på börsen där avkastningen kan bli högre (även risken är större). En trend vi ser i svenskt fondsparande är att folk väljer billigare Sverigefonder som är passivt förvaltade.

Sverigefond från Spiltan är bäst

Spiltan Aktiefond Stabil är enligt Spiltans hemsida en defensiv Sverigefond. Fonden som är aktivt förvaltad placerar i aktier, investmentbolag och företagsobligationer. Fördelningen i fonden är ungefär så här: 50% kvalitetsbolag, 35% investmentbolag och 15% värdeppaper med lägre risk som företagsobligationer. Sverigefonden förvaltas av Erik Brändström som förvaltat fonden sedan start 2002.

Största innehav i Spiltan Aktiefond Stabil är Lundbergsföretagen, Beijer Ref, Investor, Indutrade, AAK, ICA Gruppen, Nibe Industrier, Assa Aloy och Essity. Sverigefonden har sedan start haft en avkastning på 775%, vilket är 14% i årsavkastning i snitt till låg risk.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag kom på andra plats i vår undersökning med en avkastning på 88% senaste 5 åren. Även denna fond förvaltas av Erik Brändström som väljer ut investmentbolagen, fonden är dock löpande passivt förvaltad. Förvaltningsavgiften är låga 0,20% och fonden är ett bra alternativ till passiva indexfonder som Avanza Zero eller Avanza Global.

Aktiv förvaltning av Sverigefonder

Som vår lista visar högst upp i artikeln så har de aktivt förvaltade Sverigefonderna varit lyckosamma med sin avkastning. Ska man då äga aktivt förvaltade Sverigefonder? På den punkten går åsikterna isär hos experterna. Många menar att de förvaltare som slår index varje år ska ha en hög förvaltningsavgift eftersom avkastningen är så bra. Andra menar att det är omöjligt att slå index varje år och att det är billigare och bättre att investera i en indexfond. Du kan själv jämföra fonder med låg avgift här.

När du väljer Sverigefond så är det viktigt att hålla koll på förvaltningsavgifterna. Helst ska du inte välja en fond som har högre avgifter än 1,5%. Den genomsnittliga förvaltningsavgiften i Sverige är 1,2% så du kan med fördel välja de billigare Sverigefonderna med bra historik och som haft samma förvaltare hela tiden.

Lästips: Lista på bästa fonderna 2020

Ska man äga Sverigefonder i ISK?

Ja om du tror att du kommer få en bättre avkastning än 2% per år så är det en bra idé att äga Sverigefonder i en ISK. I en vanlig VP-depå är det 30% skatt när du säljer dina fonder till vinst. I ett investeringssparkonto är det istället runt 1% skatt per år på ditt hela konto.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *