Svenska småbolagsfonder

Av PlaceraPengar.nu | november 25, 2019
0 Kommentarer
Svenska småbolag på börsen

Historiken visar att det över tid är riktigt lönsamt att investera i småbolag över börsen. Kursutvecklingen har slagit storbolagen med omkring 10 gånger pengarna sedan 2002. Medan storbolagsindex endast givit 3-4 gånger pengarna. Här skriver vi om hur du kan investera i småbolag och hur du ska tänka kring småbolagsaktier.

Småbolagsfonder som gått bäst

För den som inte vill investera direkt i småbolagsaktier så kan en småbolagsfond vara en bra idé. Här kommer de bästa småbolagsfonderna 2019.

FondUtv. 5 årAvgift
SEB Sverigefond småbolag +147% 1,59%
Länsförsäkringar småbolagsfond +139% 1,72%
Lannebo småbolag+125%1,70%
Swedbank småbolagsfond Sverige +122% 1,28%
Handelsbanken nordiska småbolag+120%1,65%
Didner & Gerge småbolag +94% 1,50%
Catella småbolagsfond +81% 1,71%
Carnegie småbolagsfond+79%1,67%
Cliens småbolag N/A 2,27%
Enter småbolagsfondN/A1,72%

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Du kan förlora hela eller delar av ditt kapital när du investerar i aktier.

Bästa småbolagsfonden 2019

Bästa småbolagsfonden är SEB Sverigefond småbolag som haft en avkastning på 147% efter avgifter på 5 år. Fonden förvaltas av Per Trygg sedan år 2013 och har 11 miljarder kronor i förvaltat kapital. Fonden placerar i småbolag och medelstora bolag. Största innehav i fonden är Sweco, Balder, SCA, Addtech, Holmen, Elekta, AAK och Nibe. Betyget från fondspecialisten Morningstar är 5/5 stjärnor.

Att investera i svenska småbolag

Småbolag brukar anses vara mer riskfyllda investeringar på grund av att kursen svänger i många procent från dag till dag. Det är också sämre likviditet i aktierna som gör det svårt att köpa eller sälja aktier. Vid börsfall så brukar småbolagsaktier gå ner mer då småbolagsfonder och större aktörer säljer ut aktier, vilket ger avtryck i aktiekursen. Småbolag är oftast beroende av ett fåtal kunder eller enstaka produkter vilket kan ge slagig försäljning och vinst.

Underanalyserade småbolag

Småbolag kan bli kraftigt undervärderade eller kraftigt övervärderade. Det har att göra med att marknaden inte är lika effektiv som vid storbolag. Det finns ofta inga analytiker som följer småbolagen vilket gör det svårt för många att veta vad bolagen är värda och vilka riktkurser som är rimliga. Det blir därför mycket upp till den enskilda investeraren att värdera bolaget och aktien.

Småbolagsaktier kan tiodubblas

I en portfölj med tio aktier så räcker det med att 2-3 aktier blir kursvinnare för att totala avkastningen ska bli bra. Småbolag kan tiodubblas om man äger tillväxtbolag tillräckligt länge. Det är betydligt enklare för ett bolag med 500 miljoner kronor i omsättning att dubbla den. Det är mycket svårare för ABB att med organiskt eller med förvärv dubbla omsättningen då den redan ligger på 350 miljarder kronor.

Tillväxt internationellt

De mest spännande småbolagen är de som kan ta sin produkt eller tjänst internationellt. Där det finns en skalbar affärsmodell med prishöjningsförmåga. Marknaden måste vara tillräckligt stor för att kunna växa under många år samtidigt som man vill att bolaget ska verka i en nisch. Om marknaden är fragmenterad med många mindre bolag så kan dessutom bolaget och dess ledning förvärva till sig tillväxt under resans gång. Antingen med eget kassaflöde eller offensiva nyemissioner.

Aktiekursen följer vinsttillväxten

En aktiekurs rör sig i relation till vad underliggande bolag presterar. Så om ett bolags kassaflöde och vinst stiger varje år så kommer bolaget i teorin stiga lika mycket med samma värderingsmultipel. Stabila bolag med bra historik brukar dock få en högre värderingsmultipel med tiden, vilket gör att aktiekursen ökar i snabbare takt.

Om du gillar småbolagsfonder så kanske du också gillar: