Obligationer

Obligationer brukar beskrivas som säkra och stabila eftersom de är ett värdepapper med fast avkastning, och du får tillbaka dina pengar om du behåller obligationen tills förfallodatumet. Investerare har gärna obligationer i sin portfölj när aktiemarknaden är osäker. Obligationer har en lägre risk än aktier, men ger inte samma höga avkastning.

Obligation förr i tiden

Så här såg obligationsbevis ut förr i tiden. Idag har de blivit samlarobjekt då utsmyckningen av dessa värdepapper var mycket vackra förr.

Vad är en obligation?

Företag och regeringar behöver ofta låna mer pengar än vad man kan göra via banken. Det man gör i ett sådant läge är att utfärda obligationer på marknaden så att investerare kan köpa deras obligationer. Investerarna lånar då ut sina pengar till företagen eller regeringarna mot en kupongränta. Pengarna kan sedan användas till att expandera företag eller att satsa på nya infrastrukturprojekt. Vanliga obligationer som man oftast talar om är:

  • Statsobligationer –  är ett löpande skuldebrev utgivet av svenska staten. Anses ha lägst kreditrisk eftersom staten får in pengar via skatt
  • Företagsobligationer – är obligationer som företag ger ut när banken inte räcker till. Högre risk än statsobligationer eftersom företagen måste gå med vinst över tid
  • Premieobligation – är en typ av statsobligation som Riksgälden ger ut där räntan samlas i en pott och lottas ut bland innehavarna

Tips: SPP Obligationsfond har fått betyg 5/5 av Morningstar och har låg förvaltningsavgift på 0,20%.

Vad är skillnaden mellan en aktie och en obligation?

En obligation är en skuld i företagens balansräkning, medan aktier är eget kapital på tillgångssidan. Köper du aktier så blir du delägare i företaget och köper du obligationer så agerar du bank och lånar ut dina pengar under en tidsperiod. Äger du aktier så får du ta del av ökande vinster, utdelningar och kursuppgång (förhoppningsvis) över tid, dessutom har du rösträtt. Obligationer ökar inte i värde och du får inte del av företagets vinster, utan det du får är en förutbestämt ränta varje år. En fördel med obligationer är att eftersom det är en skuld för ett företag så får du betalt före aktieägarna vid en konkurs.

När ska man äga en obligation?

Obligationer kan du äga om du tror att börsen ska gå ner under många år. Många väljer också att ha 30% av sina tillgångar i obligationer eftersom det ger en bättre riskspridning. Är du ung och har långt kvar till pensionen så ska du främst äga aktier eftersom över tid så avkastar alltid aktier bättre än obligationer, dessutom minskar risken eftersom du har så många år kvar innan du behöver pengarna.

Om du är en pensionär så är obligationer en bra idé eftersom du inte har råd att förlora dina pengar på äldre dagar. En kupongränta från en obligationer räcker då bra för att betala räkningar och du kan räkna på en fast inkomst varje år.

Vet du om att du ska köpa ett hus om 5 år eller att du ska börja studera igen så kan det vara bättre att ha pengarna i obligationer, eftersom du inte har råd att förlora kontantinsatsen eller de pengar som är avsatta till studier.

Idag när världens länder har så låga styrräntor så ger statsobligationer och i vissa fall företagsobligationer en mycket låg avkastning. Därför väljer många småsparare att istället placera sina pengar på sparkonton som ger bättre ränta än obligationer. Ofta är detta nischbanker och kreditinstitut som erbjuder en högre sparränta, deras verksamhet och villkor bör även de granskas först.

Begrepp att hålla koll på om du ska köpa obligationer

  • Nominellt värde – är den summa pengar du får tillbaka när obligationen förfaller
  • Kupong – är den ränta du får för att du har lånat ut pengar. Ofta får du räntan utbetald två gånger om året
  • Förfallodatum – är det datum då det nomnella värdet betalas tillbaka. Löptiden på obligationer är olika, allt från dagar till decennium
  • Utfärdare – det företag eller stat som ger ut obligationen. Det är mycket viktigt att titta på räkenskaperna för det företag som utfärdar obligationer

Vart kan jag handla med obligationer?

Du köper och säljer obligationer enklast hos nätmäklare som Avanza Bank. Obligationer säljs ofta i poster över 600 000 kr så därför kan du som småsparare med fördel spara i obligationsfonder istället (lista med obligationsfonder hittar du här).

Om du ska börja spara i obligationer så ska du komma ihåg att statsobligationer är den säkraste typen av obligationer samt att företagsobligationer är osäkrare men erbjuder en högre avkastning. Kom ihåg att obligationer inte är riskfria och att företaget som lånar pengar av dig kan ställa in betalningarna.