Sparkonto med bästa sparräntan

Bästa sparräntan 2016 erbjuder nischbanker och inlåningsföretag. Här kan du jämföra vilket sparkonto som har bäst ränta av mina tre favoriter. Jag sparar pengar på dessa sparkonton när jag vill ha en så bra sparränta som det går på mina likvider (kassa till aktieköp).

4spar sparkonto

 • Ränta: 6,50-10,00%
 • Insättningsgaranti: Nej
 • Uttag: Obegränsat
 • Sparkrav: Max 50.000 kr

Öppna sparkonto

4Spar – Hög ränta i flera år

4Spar AB ingår i lönsamma 4finance Group AB (se bokslut) och har haft marknadens bästa sparränta i flera år, dock utan insättningsgaranti. Du öppnar ett sparkonto genom att fylla i ett forumlär och bekräftar med ditt Bank ID/E-legitimation. Inga avgifter eller inlåsningseffekt för ditt konto. Trevlig support på telefon. 4Spar AB är registrerat hos Finansinspektionen och insatta medel används för att expandera verksamheten.

akelius spar sparkonto

 • Ränta: 1,50%
 • Insättningsgaranti: Nej
 • Uttag: 2 per år
 • Sparkrav: Max 50.000 kr

Öppna sparkonto

AkeliusSpar – 30 år med sparkonton

Akelius Spar AB är en välskött verksamhet (se bokslut) som har varit i sparbranschen länge. Avgiftsfritt räntekonto med bra villkor. Akelius har erbjudit sparkonton i över 35 år. Stabil verksamhet i grunden då Akelius är en av Sveriges största privata hyresvärdar och har över 50 000 bostäder. Verksamheten är registrerad hos Finansinspektionen.

Avanza Bank sparkonto

 • Ränta: 0,15-1,00%
 • Insättningsgaranti: Ja
 • Uttag: Obegränsat
 • Sparkrav: Obegränsat

Öppna sparkonto

Avanza Bank – Smidigt med flera val

Banken med stort fokus på dig som småsparare. Alltid bra erbjudande och support. Här kan du öppna flera sparkonton (via samarbetspartners) med bra ränta. Exempel på partners är Nordax, Collector och Santander. Pengarna som du sparar räknas in i ditt kapitalunderlag hos Avanza vilket är en fördel om du vill bibehålla din förmånsnivå. Du kan även snabbt och smidigt flytta pengar från sparkonton till ditt investeringssparkonto eller kapitalförsäkring.

Bästa sparräntan för att spara pengar

Traditonella sparkonton ger 0% i sparränta

Normalt ligger sparräntan på 1-5% på ditt sparade kapital. Men idag har Riksbanken sänkt styrräntan till en negativ räntebana vilket innebär att även bankerna sänker sin inlåningsränta. Minusräntan har gjort att bankernas räntenetto minskar, vilket har resulterat i att traditionella sparkonton har en sparränta på 0%. På vissa håll får du till och med betala för att ha dina pengar på banken. Du bör därför fundera på att flytta dina pengar från lönekontot (ditt transaktionskonto) till ett sparkonto som ger en bättre sparränta. Mindre aktörer som 4spar eller Akelius behöver pengar för att växa, motsatt till storbankerna som är mogna företag och inte växer längre. Därför kan mindre finansbolag fortfarande erbjuda höga sparräntor till privatpersoner. Kom ihåg att inflationsmålet är 2% vilket innebär att all avkastning under egentligen går back. Det krävs en sparränta på 2% för att behålla dina pengars värde och vill du tjäna pengar krävs högre sparräntor på 4% och uppåt. Se därför till att välja den bästa sparräntan!

Hur öppnar jag ett sparkonto?

Du väljer det sparkonto som passar dina krav på avkastning och villkor och klickar på knappen ”Öppna sparkonto”, så hamnar du på finansföretagets hemsida. Där kan du läsa mer om verksamheten eller direkt ansöka om ett sparkonto. Via hemsidan fyller du i dina personuppgifter och bankuppgifter och signerar med Bank-ID eller annan E-legitimation. Har du inte Bank-ID så kan du enkelt skaffa det via internetbanken hos din traditionella bank. Du kan då välja att få ditt ID via fil på datorn (krävs att du installerar en fil) eller mobilt Bank-ID (krävs att du ladder ner app). Båda sätten är smidiga och jag använder bägge varianter. Du kan sedan logga in på ditt konto via din e-postadress och valt lösenord. Där hittar du också information om vilket bankgiro och nummer du ska använda för att kunna föra över pengar från ditt transaktionskonto som du har hos Handelsbanken, Swedbank, SEB, Nordea eller annan bank.

Vad driver dig till att börja spara pengar?

Har du en dröm om ett hus vid havet eller att kunna sluta jobba tidigare? För att nå dina mål så är varje krona viktig och därför måste du ha tiden med dig och börja i tid. Det är värt att idag lägga ner lite av din fritid på att hitta högst sparränta så att du skyddar dig mot inflation och på sikt kan uppfylla dina drömmar. En bra början är att starta med ett sparkonto och sedan läsa på om fonder eller aktier och när du har kunskaper och känner dig trygg med placeringsformerna kan du placera om ditt kapital på nytt för en högre avkastning. Om du känner att du behöver läsa mer om sparräntor och vilka alternativ som finns så kan jag tipsa dig om sidan bästa sparräntan där du hittar fler tips på hur dina pengar kan börja arbeta för dig och underlätta resan mot ekonomisk trygghet.

Spara pengar för framtiden

Vad är målet med ditt sparande?

Bästa sparräntan och insättningsgaranti?

Insättningsgarantin innebär att staten garanterar insättningar på sparkonton. Om ditt valda sparkonto omfattas av den statliga insättningsgarantin så har du rätt att få pengar ur den fond som Riksgälden har upprättat ifall flera banker går omkull. Exakt hur långt eller till vilka banker pengarna räcker till vet jag inte, men det finns ett tak på hur mycket Riksgälden kan betala ut. Det är vidare Finansinspektionen som avgör när en bank är i konkurs och vilka som har rätt till det insatta kapitalet i banken.

I Sverige gäller insättningsgarantin upp till 950 000 kronor per institut. Tänk därför på att inte ha mer än 950 000 kronor hos en enskild bank. Har du ett stort belopp så bör du sprida ut pengarna på olika banker och kreditmarknadsbolag så skyddas din förmögenhet bättre.

2 thoughts on “Sparkonto med bästa sparräntan

 1. Micke

  Hej!

  Hur stor risk tar man när man har pengar på ett sparkonto utan insättningsgaranti? Pengar som jag har på ett sparkonto vill jag inte riskera att förlora.

  /Micke

  Reply
  1. Placeraren Post author

   Hej Micke! Det är svårt att svara på hur stor risken är. Avkastning och risk hänger ihop och 6,5% avkastning på 4spar är en rimlig ränta för risken kan jag själv tycka. Aktier brukar ge 6-7% per år men då finns risken att aktien går ner i kurs och säljer du får du en förlust. På ett sparkonto med rörlig 6,5% ränta så kan du normalt göra ett uttag vilken dag som helst med vetskapen att du får ut hela ditt belopp inklusive ränta.

   Risken med ett sparkonto utan insättningsgaranti är att inlåningsföretaget kan gå i konkurs och då mister du i värsta fall hela ditt sparbelopp. Är man inte trygg med den risken så är alternativet ett sparkonto med insättningsgaranti. Problemet med det alternativet är att räntan är obefintlig. Man går praktiskt taget med förlust eftersom inflationen egentligen överstiger räntan på ett sparkonto med garanti. Vill du inte riskera dina pengar så är ett sparkonto med insättningsgaranti det säkraste alternativet.

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *