Bästa sparräntan

Bästa sparräntan 2016 erbjuder nischbanker och kreditinstitutioner. Här kan du se och jämföra tre av mina favorit sparkonton där jag själv sparar mina pengar när jag inte köper aktier.

4spar sparkonto

 • Ränta: 6,50-10,00%
 • Insättningsgaranti: Nej
 • Uttag: Obegränsat
 • Sparkrav: Max 50.000 kr

Öppna sparkonto

4Spar – Hög ränta i flera år

4Spar AB ingår i lönsamma 4finance Group AB (se bokslut) och har haft marknadens bästa sparränta i flera år, dock utan insättningsgaranti. Du öppnar ett sparkonto genom att fylla i ett forumlär och bekräftar med ditt Bank ID/E-legitimation. Inga avgifter eller inlåsningseffekt för ditt konto. Trevlig support på telefon. 4Spar AB är registrerat hos Finansinspektionen och insatta medel används för att expandera verksamheten.

akelius spar sparkonto

 • Ränta: 1,50-3,50%
 • Insättningsgaranti: Nej
 • Uttag: 2 per år
 • Sparkrav: Max 50.000 kr

Öppna sparkonto

AkeliusSpar – 30 år med sparkonton

Akelius Spar AB är en välskött verksamhet (se bokslut) som har varit i sparbranschen länge. Avgiftsfritt räntekonto med bra villkor. Akelius har erbjudit sparkonton i över 35 år. Stabil verksamhet i grunden då Akelius är en av Sveriges största privata hyresvärdar och har över 50 000 bostäder. Verksamheten är registrerad hos Finansinspektionen.

Avanza Bank sparkonto

 • Ränta: 0,15-1,00%
 • Insättningsgaranti: Ja
 • Uttag: Obegränsat
 • Sparkrav: Obegränsat

Öppna sparkonto

Avanza Bank – Smidigt med flera val

Banken med stort fokus på dig som småsparare. Alltid bra erbjudande och support. Här kan du öppna flera sparkonton (via samarbetspartners) med bra ränta. Exempel på partners är Nordax, Collector och Santander. Pengarna som du sparar räknas in i ditt kapitalunderlag hos Avanza vilket är en fördel om du vill bibehålla din förmånsnivå. Du kan även snabbt och smidigt flytta pengar från sparkonton till ditt investeringssparkonto eller kapitalförsäkring.

Bästa sparräntan för att spara pengar

Traditonella sparkonton ger 0% i sparränta

Normalt ligger sparräntan på 1-5% på ditt sparade kapital. Men idag har Riksbanken sänkt styrräntan till en negativ räntebana vilket innebär att även bankerna sänker sin inlåningsränta. Minusräntan har gjort att bankernas räntenetto minskar, vilket har resulterat i att traditionella sparkonton har en sparränta på 0%. På vissa håll får du till och med betala för att ha dina pengar på banken. Du bör därför fundera på att flytta dina pengar från lönekontot (ditt transaktionskonto) till ett sparkonto som ger en bättre sparränta. Mindre aktörer som 4spar eller Akelius behöver pengar för att växa, motsatt till storbankerna som är mogna företag och inte växer längre. Därför kan mindre finansbolag fortfarande erbjuda höga sparräntor till privatpersoner. Kom ihåg att inflationsmålet är 2% vilket innebär att all avkastning under egentligen går back. Det krävs en sparränta på 2% för att behålla dina pengars värde och vill du tjäna pengar krävs högre sparräntor på 4% och uppåt. Se därför till att välja den bästa sparräntan!

Hur öppnar jag ett sparkonto?

Du väljer det sparkonto som passar dina krav på avkastning och villkor och klickar på knappen ”Öppna sparkonto”, så hamnar du på finansföretagets hemsida. Där kan du läsa mer om verksamheten eller direkt ansöka om ett sparkonto. Via hemsidan fyller du i dina personuppgifter och bankuppgifter och signerar med Bank-ID eller annan E-legitimation. Har du inte Bank-ID så kan du enkelt skaffa det via internetbanken hos din traditionella bank. Du kan då välja att få ditt ID via fil på datorn (krävs att du installerar en fil) eller mobilt Bank-ID (krävs att du ladder ner app). Båda sätten är smidiga och jag använder bägge varianter. Du kan sedan logga in på ditt konto via din e-postadress och valt lösenord. Där hittar du också information om vilket bankgiro och nummer du ska använda för att kunna föra över pengar från ditt transaktionskonto som du har hos Handelsbanken, Swedbank, SEB, Nordea eller annan bank.

Vad driver dig till att börja spara pengar?

Har du en dröm om ett hus vid havet eller att kunna sluta jobba tidigare? För att nå dina mål så är varje krona viktig och därför måste du ha tiden med dig och börja i tid. Det är värt att idag lägga ner lite av din fritid på att hitta högst sparränta så att du skyddar dig mot inflation och på sikt kan uppfylla dina drömmar. En bra början är att starta med ett sparkonto och sedan läsa på om fonder eller aktier och när du har kunskaper och känner dig trygg med placeringsformerna kan du placera om ditt kapital på nytt för en högre avkastning. Om du känner att du behöver läsa mer om sparräntor och vilka alternativ som finns så kan jag tipsa dig om sidan bästa sparräntan där du hittar fler tips på hur dina pengar kan börja arbeta för dig och underlätta resan mot ekonomisk trygghet.

Spara pengar för framtiden

Vad är målet med ditt sparande?

Statlig insättningsgaranti

Insättningsgarantin innebär att staten garanterar insättningar på sparkonton. Om ditt valda sparkonto omfattas av den statliga insättningsgarantin så har du rätt att få pengar ur den fond som Riksgälden har upprättat ifall flera banker går omkull. Exakt hur långt eller till vilka banker pengarna räcker till vet jag inte, men det finns ett tak på hur mycket Riksgälden kan betala ut. Det är vidare Finansinspektionen som avgör när en bank är i konkurs och vilka som har rätt till det insatta kapitalet i banken.

I Sverige gäller insättningsgarantin upp till 950 000 kronor per institut. Tänk därför på att inte ha mer än 950 000 kronor hos en enskild bank. Har du ett stort belopp så bör du sprida ut pengarna på olika banker och kreditmarknadsbolag så skyddas din förmögenhet bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *