Ränta på ränta

Albert Einstein sägs ha sagt att ränta-på-ränta-effekten är världens åttonde underverk. Det han menar är att du: 1. Sparar ihop ett kapital som du sedan placerar till en hög sparränta. 2. Får sparränta på det investerade kapitalet. 3. Återinvesterar räntan till det initiala kapitalet. Med andra ord får du även ränta på de pengar du tjänar. Ju högre sparränta desto snabbare jobbar ränta på ränta-effekten åt dig, kolla därför in bästa sparräntan just nu.

Ränta på ränta effekten

Styrkan i compounding

På engelska brukar man prata om ”compounding” när det gäller ränta på ränta. Om du till exempel ska köpa aktier så finns det två typer av compounding att tänka på. Först måste du välja ett företag som har en hög avkastning på eget kapital (Return of Equity), nyckeltalet beskriver vinsten mot aktieägarnas eget kapital i bolaget. En avkastning på eget kapital i närheten av 20% är utmärkt, speciellt om bolaget och ledningen kan lyckas hålla en compounding-rate på 20% varje år när företaget växer. Måttet beskriver alltså hur snabbt dina pengar i bolaget växer.

Sedan måste du också själv ha ett avkastningskrav vid själva köpet av aktien. Köper du aktier i ett bolag som har 20% ROE när priset är dyrt så får du en låg Return on Investment. Du bör förska få en så hög avkastning som möjligt vid ditt köp. Kan du få 7-10% i avkastning på din investering så är det bra. Om ett bolag till exempel har en utdelning på 5% och återköper aktier för 2% samt växer sin vinst 2% per år så är du hemma. Ett annat sätt är att räkna baklänges på det kända P/E-talet (E/P). Du kan också beräkna fria kassaflödet (FCF) justerat för förvärv för att få fram vilka ägarvinster du får varje år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *