Ränta på ränta

Vad är ränta-på-ränta-effekten? Albert Einstein sägs ha sagt att ränta på ränta effekten är världens åttonde underverk. Det han menar är att du: 1. Sparar ihop ett kapital som du sedan placerar till en hög sparränta. 2. Får sparränta på det investerade kapitalet. 3. Återinvesterar räntan till det initiala kapitalet. Med andra ord får du även ränta på de pengar du tjänar. Ju högre sparränta desto snabbare kan dina pengar växa, kolla därför in bästa sparräntan just nu. Även små belopp kan bli stora över tid med hjälp av ränta på ränta-effekten.

Ränta på ränta effekten

”Ränta-på-ränta är världens åttonde underverk. Den som förstår, tjänar på den och den som inte förstår betalar för den.” – Albert Einstein (1879–1955)

En vanlig metafor som man använder för ränta på ränta begreppet är Snöbollseffekten. Det grundar sig i att du sätter ett snöklot i rullning nedför en riktigt lång backe. För varje varv snöbollen rullar kommer hastigheten att öka samtidigt som diametern växer. Med andra ord: Dina pengar kommer att växa snabbare och bli större för varje år som går. Allt som krävs är tålamod, disciplin och sunt förnuft.

Kom ihåg: Beroende på om du är placerare (långivare) eller om du är låntagare fungerar ränta-på-ränta-effekten för eller emot dig. Därför är det viktigt att du har så låg boränta, förvaltningsavgift eller skatt som möjligt.

Kom också ihåg att ta hänsyn till inflation, som är statens sätt att taxera dig som medborgare över tiden. Inflationsmålet är 2% och brukar normalt ligga där omkring. En inflation på 2% betyder att din köpkraft minskar varje år med samma belopp. Därför måste man dra ifrån inflationen på din sparränta för att få fram en realavkastning. Fem procent sparränta är efter inflation på två procent lika med tre procent i realavkastning.

Styrkan i compounding

På engelska brukar man prata om ”compounding” när det gäller ränta på ränta. Om du till exempel ska köpa aktier så finns det två typer av compounding att tänka på. Först måste du välja ett företag som har en hög avkastning på eget kapital (Return of Equity), nyckeltalet beskriver vinsten mot aktieägarnas eget kapital i bolaget. En avkastning på eget kapital i närheten av 20% är utmärkt, speciellt om bolaget och ledningen kan lyckas hålla en compounding-rate på 20% varje år när företaget växer. Måttet beskriver alltså hur snabbt dina pengar i bolaget växer.

Sedan måste du också själv ha ett avkastningskrav vid själva köpet av aktien. Köper du aktier i ett bolag som har 20% ROE när priset är dyrt så får du en låg Return on Investment. Du bör förska få en så hög avkastning som möjligt vid ditt köp. Kan du få 7-10% i avkastning på din investering så är det bra. Om ett bolag till exempel har en utdelning på 5% och återköper aktier för 2% samt växer sin vinst 2% per år så är du hemma. Ett annat sätt är att räkna baklänges på det kända P/E-talet (E/P). Du kan också beräkna fria kassaflödet (FCF) justerat för förvärv för att få fram vilka ägarvinster du får varje år.

Återinvestera aktieutdelningar

Bästa sättet att utnyttja ränta-på-ränta-effekten är att återinvestera utdelningarna du får på aktier varje år. Över tid kommer du att bli chokad över hur mycket mer pengar du tjänar på att återinvestera det du får in. Effekten brukar bli att du får dubbelt så mycket pengar över. Så se till att starta din pengamaskin redan idag, ju tidigare du börjar desto bättre. Det är rent ut sagt synd att barn i skolan inte få lära sig och ränta på ränta effekten och alternativa kostnader.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *