Fonder

Investera i fonder

En fond är för dig som vill placera pengar i en portfölj av aktier med en fondförvaltare som bevakar fondportföljen.

Man kan säga att det är enklare att köpa fonder än att köpa aktier, men att det blir dyrare på sikt med förvaltningsavgifter.
Att placera pengar i fonder anses normalt som en lägre risk eftersom en fond ofta sprider ut pengar över flera bolag, branscher och länder. Fonder kan också vara ett bra sätt att få exponering mot ett specifikt land eller bransch. Viktigt är att hålla koll på att förvaltningsavgiften inte är för hög, över 2% tycker jag är dyrt. För att placera i fonder så rekommenderar jag Avanza Bank som har bra fondutbud och priser.

Olika fonder för sparande

  • Aktiefond – Placerar oftast minst 75% av fondkapitalet i aktier. Enligt lag ska även fonden innehålla minst 16 olika bolag.
  • Räntefond – Investerar i räntebärande värdeppaper som obligationer och statsskuldväxlar. Räntefonder delas in i korta och långa löptider, där en kort fond placerar i papper som har en löptid på mindre än ett år och en lång fond har löptider över ett år.
  • Blandfond – Precis som det låter så placerar en blandfond i både aktier och räntepapper.
  • Indexfond – Passivt förvaltade fonder med ofta låga avgifter vilket är bra för dig som sparare. Avanza Zero är en populär fond som är gratis och den följer utvecklingen för de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen (med andra ord är det tufft att slå fonden som enskild aktieplacerare). Indexfonder är ett bra sätt att få avkastning om du inte orkar sätta dig in i aktier eller fonder. Warren Buffett rekommenderar en indexfond med låg avgift eftersom de flesta förvaltare och privata investerare inte klarar att slå aktieindexet.
  • Hedgefond – Om det är en bra hedgefond så ska den skydda mot en nedgång på de marknader som fonden är aktiv i med sina innehav. Risken ska alltså minska, men många menar att risken istället ökar eftersom du som sparare har dålig insikt i de instrument fonden använder och att hedgefonder ofta har höga avgifter.

När du vet vad du har för riskbenägenhet är det lättare att välja de fonder som passar dig bäst. Fonder är också ett bra sätt att komma åt tillväxtmarknader där det annars ofta är dyrt och svårtillgängligt att handla aktier. Hos din nätmäklare eller bank kan du enkelt få en översikt på olika fonder och hur det har gått för dem över tid.

Vilka fonder ska man välja?

Det finns ett gigantiskt urval av fonder idag, och bara på Avanzas fondtorg hittar du över 1200 fonder att välja mellan. Där kan du sortera på bäst avkastning, lägst avgifter och högst rating (kolla bild nedan).

Stort urval av fonder

Skärmdump från Avanza.se. Här ser du alla olika kategorier på fonder som finns att välja mellan idag.

Fonder som jag haft tidigare eller har i PPM-sparande

  • Avanza Zero – Har fonden i mitt PPM-sparande
  • Spiltan räntefond – En kort räntefond som jag också har i PPM-sparande. Ökar denna fond så att 50% utgör räntor när börsen står högt
  • Skagen Global – Bra fond som placerar i bolag över hela världen. Hade i PPM under en längre tid då du får en kraftig rabatt på fonden om du har den i din PPM-depå
  • Skagen Vekst – Hade även denna fond i PPM ett tag

För dig som varken gillar fonder eller aktier så finns sparkonto med bra ränta, se bästa sparräntan här.

Toppvalet Varför?
Avanza Bank ISK Ingen årsavgift
Ingen vinstskatt
Inga dolda avgifter
Du slipper deklarera
Statlig insättningsgaranti
Investerarskydd
Du äger värdepapprena
Öppna ISK