Spara i fonder eller aktier?

Av Placeraren | maj 17, 2017
1 Kommentar

Aktier eller fonder

Ska man spara i fonder eller aktier? I den här artikeln jämför vi aktier och fonder som placeringsform. För att summera artikeln: om du inte är intresserad av att läsa årsredovisningar och frigöra tid varje vecka för att följa bolagen bakom aktierna så ska du välja fonder eller passiva aktieindexfonder.

Skillnaden mellan aktier och fonder

När du köper en aktie så äger du sedan en andel av bolaget och dess vinster. Om bolaget har en aktieutdelning så får du den skickad till ditt VP-konto, Kapitalförsäkring eller investeringssparkonto varje år. Köper du istället en fond så äger du en andel av fonden som i sin tur kan äga allt från aktier, obligationer och räntepapper. Vanligtvis ansvarar en fondförvaltare för inköp och försäljning av värdepapperna i fonden.

Fonder

Svenskar älskar att spara i fonder både privat och via pensionsspar. Vanliga fonder som väljs är Sverigefonder, Europafonder, Amerikafonder och Globalfonder. På senare tid har även indexfonder seglat upp som mångas förstaval. Dessa fonder har vanligtvis små förvaltningsavgifter på 0,20-0,30% eftersom de är passivt förvaltade. Exempel på bra indexfonder är:

 • USA: SPP Aktiefond USA, avgift 0,20%
 • Europa: Länsförsäkringar Europa, avgift 0,20%
 • Asien: Swedbank Robur Acess Asien, avgift 0,20%
 • Sverige: Avanza Zero, gratisfond (rekommenderas).

Fördelar:

 • Smidigt att månadsspara
 • Om förvalaren är duktig så kan han eller hon ge mer avkastning än index

Nackdelar:

 • Ibland höga avgifter trots att förvaltarna inte slår index
 • Sämre inblick i vad för aktier som du äger i fonden

Fonder är ett bekvämt sätt att placera pengar, då du får riskspridning och låter någon annan göra investeringsbesluten. Du behöver heller inte ha något större kapital utan summan fördelas över alla fondens innehav. Du behöver heller inte tänka på deklarationen, som kan bli jobbig om du äger aktier i en vanlig VP-depå. Se alla fonder som går att köpa här.

Aktier

Förr var en klar nackdel courtaget på aktier när du handlade för små belopp. Men idag har nätmäklare som Avanza minicourtage på 1 kr, så courtaget är inte längre någon ursäkt för att inte köpa aktier. Om du vill äga aktier och få en bra avkastning så krävs en insats i form av tid och kunskap. Du behöver bevaka bolagen bakom aktierna så du förstår varför aktiekursen går ner. I ett sådant läge behöver du besluta dig för om du ska köpa mer/sälj eller avvakta. Köper du aktier i småbolag så behöver du kolla till din aktiedepå ibland, eftersom dessa bolag kan göra nyemissioner. Om du inte deltar i en sådan emission blir dina aktier utspädda. Normalt handlar det om att ta beslut om att delta i nyemissionen eller sälja innehavet.

Om du är ny på aktier så är det en god idé att börja med att handla aktier i storbolag eller investmentbolag som Investor och Industrivärden. Det är också klokt att behålla en andel av portföljen i likvider ifall börsen går ner kraftigt och det blir rea på aktier.

Fördelar:

 • Du har chans till en högre avkastning
 • Låga avgifter eftersom courtage har blivit så billigt hos nätmäklarna

Nackdelar:

 • Du får ingen riskspridning vid köp i en enkskild aktie
 • Det krävs tid och energi för att läsa rapporter och hänga med

Mer läsning för dig: Bästa sättet att spara pengar långsiktigt

Toppvalet Varför?
Avanza Bank ISK Ingen årsavgift
Ingen vinstskatt
Inga dolda avgifter
Du slipper deklarera
Statlig insättningsgaranti
Investerarskydd
Du äger värdepapprena
Öppna ISK

En kommentar på “Spara i fonder eller aktier?

 1. Uffe

  Håller inte med om din lista, den borde se ut som följer:
  USA: Swedbank robur access USA (har överavkastat gentemot russel 1000, vilket SPPs fond inte har, den är snäppet billigare dessutom.)
  Europa: SEB europafond gratis. (För gratis är gott, även om 439 innehav är fler än 50…)
  Asien: Swedbank Robur Acess Asien (Jo, den är ett bra grundval.)
  Sverige: Nordnet superfond sverige (Dess 85 innehav borde spöa Avanzas 30, även om fonden till >75 % är desamma)
  Sen kan det ju tänkas att en globalfond är ett standardval för de flesta.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *