Ingen ränta på skattekontot längre

Skattekontot är ingen bra placering

Nu är det inte längre lönsamt att ha pengarna stående på ditt skattekonto. Sedan 1 januari 2017 så är det ingen sparränta på kontot längre. Trots detta så ligger det kvar mycket pengar på skattekontot från allmänheten. Målet från regeringens håll var att Skatteverket inte skulle konkurrera med andra sparformer och sparbanker.

Skattekontot ska inte vara ett sparkonto

Under de senaste åren har skattekontot haft en bättre sparränta än vad storbankerna har kunnat erbjuda på sina sparkonton. Dessutom har intäktsräntan varit skattefri. Det har gjort att stora flöden av pengar har flyttats till skattekonton. Genom att ändra räntan till 0 % så sparar Skatteverket 730 miljoner kronor.

”Från den 1 januari 2017 är intäktsräntan noll på grund av en lagändring.” – Källa: Skatteverket.se

Bättre sparräntor än bankerna

Under senaste åren har vi haft negativ styrränta, vilket har gjort att bankerna sänkt sina inlåningsräntor till noll. Småsparare har blivit lidande, då det inte har lönat sig att spara pengar. Under tidsperioden 2010-2017 har skattekontot givit ca 0,45-0,90% i skattefri sparränta, vilket är nästan en procent bättre än Handelsbanken, Swedbank, SEB och Nordea. Dessutom har ett sparkonto hos Skatteverket varit bland de tryggaste alternativen för avkastning, en myndighet som har till uppgift att dra in skatt går ju inte i konkurs. Att en statlig myndighet har erbjudit den bästa bankräntan är i sig en historiskt ovanlig händelse.

Nischbanker är fortfarande ett alternativ

När traditionella sparkonton, skattekontot och korta räntefonder ger 0 % ränta så är det inte ett lätt beslut att placera sina pengar. Visst ger aktier fortfarande helt okej avkastning, om du väljer rätt aktier. Men normalt vill man inte placera 100% i aktier, en mindre kassa eller buffert vill man kanske ha på sidan. En idé är att placera pengarna hos en nischbank som Collector eller Nordax, då får du ca 0,20% i sparränta samtidigt som du är skyddad med statlig insättningsgaranti. Nackdelen med detta upplägg är att inflationen är 1,8% i Sverige just nu, så du går back 1,6% per år (1,8-0,2 = 1,6). En sista idé är att sätta in pengarna på sparkonton hos inlåningsföretag som 4spar som fortfarande erbjuder 6,5% i ränta. Där får du max sätta in 50 000 kronor eftersom det inte finns någon insättningsgaranti. Läs om mer om 4spar AB.

Svårt att sätta pengar i arbete

Att placera pengar har blivit svårt när aktier är dyra samtidigt som sparkonton ger nära noll procent. Pengar tvingas in i aktier och fastigheter, vilket bör leda till prisbubblor som spricker i framtiden. När det händer går inte att veta, så till dess kan man spara försiktigt i både aktier och räntekonton. Äger du ditt boende så har du exponering mot fastighetsmarknaden också.

Vill du veta mer om räntor och sparformer?

Lämna en kommentar