Bästa hållbara fonderna 2020

Av PlaceraPengar.nu | mars 13, 2020
0 Kommentarer

Att äga hållbara fonder är en stark trend hos sparare i Sverige. Här har vi listat de bästa fonderna senaste 5 åren som dessutom har högst hållbarhetsbetyg. Fonderna nedan äger bara bolag som har låg CO2-risk och tar sitt ansvar gällande miljö, klimat, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, korruption och samhället.

FondUtv. 5 årAvgiftHållbarhetÄgare
1. Öhman Etisk Index USA+79%0,68%✿ ✿ ✿ ✿ ✿ 10 775 st
2. Nordea Klimatfond+74%2,10%✿ ✿ ✿ ✿ ✿ 3 448 st
3. Swedbank Robur Transition +65%1,28%✿ ✿ ✿ ✿ ✿ 1 555 st
4. Allianz Global Sustainability+63%1,89%✿ ✿ ✿ ✿ ✿ 190 st
5. Öhman Etisk Emerging Markets+56%1,06%✿ ✿ ✿ ✿ ✿ 40 209 st

Ägare är antalet personer som äger fonden via Avanza. Kom ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Investera aldrig pengar du inte har råd att förlora.

Bästa hållbara fonden enligt vår topplista är aktiefonden Öhman Etisk Index USA med +79% avkastning senaste 5 åren. Avgiften är låga 0,68% då fonden är en indexfond som försöker följa amerikanska aktiemarknaden. Fonden investerar endast i bolag som har ett ledande hållbarhetsarbete. Morningstar har givit betyget 5/5 stjärnor och hållbarhetsbetyget är 5/5. Största innehav i fonden är Microsoft, JP Morgan Chase, Visa, Procter & Gamble och Berkshire Hawhaway.

Bästa etiska fonderna

ESG-fonder som är etiska

Om du vill investera med gott samvete så är etiska fonder något för dig. Trenden är att allt fler människor vill ta ansvar för miljö och mänskliga rättigheter. Så kallade ”gröna investeringar” och miljöfonder ökar i Sverige, och det är framförallt kvinnor som leder trendskiftet. I företagens årsredovisningar kan vi hitta flera kapitel om olika hållbarhetsfrågor som de tar ansvar för. Det finns en strukturell trend inom hållbarhet som gör att fonder som investerar inom förnyelsebar energi, miljöteknik och återvinning gynnas av kapitalflöden.

Vad betyder hållbarhet?

ESG är en förkortning för Environmental, Social and Governance och är en global standard för hållbara investeringar.

SRI är en förkortning på Social Responsible Investments.

Att fonderna har en ESG- eller SRI-standard betyder att förvaltarna endast investerar i företag som tar sitt ansvar gällande miljö, klimat, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och korruption. Sen finns det olika inriktningar inom hållbara fonder som miljöfonder, etiska fonder och Svanenmärkta fonder. Så fundera på vilka hållbara aspekter som är viktigast för dig.

Olika hållbarhetsmärkningar på hållbara fonder:

  • Svanenmärkta fonder
  • Morningstars gröna glober
  • Morningstars låg CO2-risk
  • ESG-värde
  • PRI

Hållbara fonder hos Avanza

Hos Avanza kan du hitta 89 st fonder som uppfyller kraven på högsta betyg inom hållbarhet och CO2-risk. Du kan se hela listan med hållbara fonder här, endast de fonder med högst betyg syns. Du kan sedan sortera fonderna på lägst avgift eller högst avkastning. Om du är nyfiken på vilka fonder som är populärast så kan du sortera på antal ägare.

Handelsbanken Hållbar Energi

Fonden Handelsbanken Hållbar Energi är en relativt populär hållbarhetsfond med 8 500 ägare via Avanza. Avkastningen har varit +42% senaste 5 åren och 11,7% på 1 år. Betyget från Morningstar är 4/5 stjärnor och hållbarhetsbetyget är 5/5. Fonden är aktivt förvaltat och har en total avgift på 1,63% per år. Fonden placerar i globala företag som använder teknologier för att minska den globala uppvärmningen genom att begränsa koldioxid och andra växthusgaser. Störst exponering har fonden mot USA med 39% av kapitalet. Största innehav är Hannon Armstrong, Xinyi Solar, EDP Renovaveis och Darling Ingredients. Läs mer om Handelsbanken hållbar energi här.