Bästa investmentbolag 2019

Av PlaceraPengar.nu | september 18, 2019
0 Kommentarer
Bästa investmentbolag

Bästa investmentbolag senaste 5 åren är Bure, Svolder och Latour. Avkastningen har varit 18-38% per år och bolagen har haft tvåsiffrig tillväxt i både eget kapital och utdelning varje år.

InvestmentbolagRabattDirektavk.Tillväxt
Utd. 5 år
Tillväxt
EK. 5 år
Investor19%2,9%7,6%6,9%
Industrivärden14%2,9%-1,6%9,1%
Kinnevik21%3,2%2,6%1,3%
Latour-5%1,9%10,8%12,1%
Lundbergföretagen-8%0,9%5%9,6%
Ratos40%2,4%-31%-8,4%
Bure4%1,3%14,9%28%
Svolder11%1,9%12,2%18,6%
Traction10%2%12,5%8,3%
Öresund9%4,6%8%9,9%
Creades-6%3,9%6,4%10,5%

Förklaring förkortningar: Direktavk. = Direktavkastning, Utd. = Utdelning, EK. = Eget kapital

I tabellen ovan kan vi se att Bure är det bästa investmentbolaget sett till tillväxt i eget kapital (28% per år) och utdelning (15% per år). Detta har gjort att aktiekursen har stigit med över 400% senaste 5 åren (38% CAGR). Bure äger idag aktier i Cavotec, MedCap, Mentice, Mycronic, Ovzon, Vitrolife och XVIVO Perfusion. Börsvärdet är 10,5 mdr.

Även lilla Svolder har haft en bra utveckling och är näst bäst senaste 5 åren. Investmentbolaget har växt eget kapital med 19% per år och utdelningen med 12% per år. Aktiekursen har hängt med och är upp 130% på 5 år (18% CAGR). Svolder äger idag aktier i Garo, Troax, Platzer Fastigheter, Nordic Waterproofing, New Wave, Beijer Electronics, FM Mattson, Scandic Hotels med flera. Börsvärdet är idag 2,8 mdr.

Det tredje bästa investmentbolaget är Latour som har växt eget kapital med 12% och utdelningen med 11% per år senaste 5 åren. Aktiekursen har stigit 183% (23% CAGR) vilket är i snabbare takt än Latours eget kapital. Latour handlas idag till en substanspremie. Börsnoterade innehav är AssaAbloy, Alimak, Fagerhult, HMS Networks, Nederman, Securitas, Sweco, Tomra och Troax. Helägda rörelser som är onoterade är Hultafors och Swegon med flera. Börsvärdet är 85 mdr kronor, vilket gör investmentbolaget till det största av våra tre vinnare.

Vad är ett investmentbolag?

Man kan säga att investmentbolag äger aktier i andra aktiebolag. Syftet är att öka aktieägarvärdet i underliggande bolag och kontrollera dem. Varje innehav i ett annat bolag brukar kallas portföljbolag. Kända svenska investmentbolag är Investor, Industrivärden och Kinnevik. Investmentbolag kan liknas fonder men brukar ha färre portföljbolag och lägre förvaltningsavgift.

Varför investera i investmentbolag?

Att investera i investmentbolag har blivit populärt då du indirekt äger aktier i andra bolag. Du får med andra ord riskspridning. Detta får du till en låg förvaltningskostnad som är lägre än fonder. De som arbetar på investmentbolag brukar ta en aktiv ägarroll och är duktiga på att veta när man ska köpa och sälja aktier. Du behöver alltså inte själv välja aktier utan kan månadsspara i investmentbolag istället.

Vill du ha investmentbolag som växer snabbt så ska du välja de som har låg utdelning såsom Latour, Bure eller Svolder. Vill du istället ha hög direktavkastning så ska du välja aktier som Öresund, Creades eller Kinnevik. Men då ska du inte förvänta dig en hög tillväxt av substansvärdet.

Om du tycker det är svårt att veta när du ska köpa investmentbolag så kanske passiva indexfonder passar dig bättre? Där får du en avkastning som kan matcha index över tid.

Vad är substansrabatt?

Ett investmentbolags nettotillgångar (tillgångarna minus skulder) kallas för substansvärde. När investmentsbolagsaktier handlas under sitt substansvärde kallar man det substansrabatt. Handlas bolaget över sitt substansvärde kallas det substanspremie. En bra tumregel är att köpa aktier i investmentbolag när substansrabatten är 20-40%.

Högst utdelning av investmentbolagen

Vilka investmentbolag har högst utdelning? När vi tittar på den svenska investmentbolagen idag är det:

  • Öresund – 4,6% Direktavkastning
  • Creades – 3,9% Direktavkastning
  • Kinnevik – 3,2% Direktavkastning

Kom ihåg att direktavkastningen i sig självt inte gör ett investmentbolag bättre än något annat. Ett investmentbolag som återinvesterar hela sin vinst likt Latour eller Melker Schöring kan växa snabbare.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Spiltan Aktiefond Investmentbolag har gått riktigt bra senaste 5 åren med en avkastning på +87%. Det är 13% CAGR, med andra ord har du fått 13% avkastning per år. Det är bättre än historiska snittet för index som legat på 7-8% per år.

Spiltan investmentbolag investerar precis som det låter i investmentbolag i Sverige. Störst innehav i fonden är Investor B, Industrivärden C, Kinnevik och Lundbergsföretagen. Andra aktier som är lite mindre innehav är ICA gruppen, Xact OMXS30, Latour B, Ratos B, Lifco B och Indutrade.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag förvaltar ett kapital på 8 miljarder kronor och fonden har 210 000 ägare via Avanza. Fördelen med fonden är att du inte behöver förlita dig på en duktig förvaltare och att fondavgiften är riktigt låg.

Vilka investmentbolag gillar du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *