Fasträntekonto

Här kan du hitta det bästa fasträntekontot med högst sparränta. Bindningstiderna är normalt 1 år, 2 år och 3 år men kan variera mellan företagen.

Fasträntekonton Årsränta Insättningsgaranti
4spar 7,29-10 % Nej Öppna
Upplands Spar 7,25-10 % Nej Öppna
24money 8,00-10 % Nej Öppna
ViaSpar 4,50-8,00 % Nej Öppna
Bigbank 1,00-1,70 % Ja Öppna
HoistSpar 1,20-1,70 % Ja Öppna
AvanzaBank 0,40-0,95 % Ja Öppna

Att binda pengar på ett fasträntekonto

Fasträntekonto är som ett vanligt sparkonto men här väljer du istället att binda pengarna under en tid som passar dig. Därför är fasträntekonto lämpligt för dig som vet att du kan lägga undan pengarna, eller om du har ett specifik sparmål och datum. Du får ofta den bästa sparräntan på ett fasträntekonto eftersom du väljer att binda dina sparpengar under en bestämd tid. Ofta handlar det om olika tidsperioder på mellan 3 månader till 5 år, du kan givetvis själv välja sparhorisont. Hur hög sparräntan blir beror på hur länge du väljer att binda pengarna.

Bäst fasträntekonton i Sverige är ”Räntekonto bundet 3 år = 10% årsränta” hos 4spar här. Enligt deras hemsida så är minsta insättning 10 000 kronor.

Räkneexempel 3 år: 0,30 x 50 000 = 15 000 kr i ränta. Minus 30% i kapitalskatt ger 10 500 kr. Sätter du in 50 000 kr och binder pengarna i 3 år till årsräntan 10% så har du tjänat 10 500 kr efter skatt.

”Räntan sover inte.” – Hemligheten bakom ränta på ränta effekten

Kom ihåg att du måste sätta in pengarna i en klumpsumma, det vill säga hela beloppet på en gång. När du satt in pengarna så aktiveras kontot och bindingstiden börjar att verka mot slutdatumet då du får ta ut dina pengar igen.

Fördelen med fasträntekonto

Fördelen med en fastränteplacering är att du får en bättre sparränta som belöning eftersom du väljer att planera ditt sparande. De privatpersoner och företag som har översikt över sin ekonomi kan ta beslutet att spara pengar genom att binda dem. Det lönar sig för både dig och banken så här:

  • Bankens risk blir lägre eftersom de vet hur länge de får använda dina pengar
  • Du får en högre sparränta eftersom du lovar att undanvara pengarna

Många banker och inlåningsföretag kan tumma på regeln om bundet kapital, det vill säga du kan få göra uttag från kontot under löptiden. Men då får du istället en lägre sparränta eftersom du bryter mot det ni kom överens om. Vill du kunna ta ut obegränsat med pengar från kontot så tjänar du på att välja ett rörlig sparkonto istället. Det lönar sig också att månadsspara på ett sparkonto som har rörlig sparränta eftersom du behöver göra en insättning varje månad.

Fasträntekonton brukar vara en populär sparform till sina barn eftersom du vet vad du får för sparränta när löptiden är slut. Ett alternativ för dig som vill lära dig mer om sparande är att läsa på om aktier och fonder som kan ge mer avkastning över en tioårsperiod. Att ha pengarna på ett bankkonto utan ränta rekommenderas inte utan flytta gärna din lön till ett sparkonto med sparränta.

För dig som har dålig disciplin med ditt sparande så fyller fastränteplaceringar en viktig funktion eftersom du inte kan konsumera upp sparkapitalet. Det lär dig handskas med de pengar du har, vilket underlättar när du har ett specifikt sparmål. Vanliga mål för sparande kan vara en bil till 18-årsdagen, kontantinsats till lägenhet, en resa eller husrenovering.