Låna pengar

Här kan du jämföra och ansöka om att låna pengar. Räntan och villkoren uppdateras dagligen. Läs mer om olika typer av lån: Kreditkort, SmslånPrivatlånBolånFöretagslånFastighetslån


Låna pengar
Låna pengar kan du göra för korta eller längre perioder, här går jag igenom olika lånealternativ som finns idag. Hela samhället bygger på in- och utlåning, utan lån så skulle inte ekonomin gå runt. Det viktigaste du som låntagare måste känna till är skillnaden mellan bra och dåliga lån och hur du lånar pengar ansvarsfullt. Här kommer låneguiden 2018 för dig som gillar att läsa på innan du ansöker om ett lån och belånar dig.

Låna pengar med kreditkort

Kreditkort är ett vanlig lån idag som ger en smidig buffert för räkningar och inköp. Vanligen är det ett VISA eller Mastercard från en långivare som du kan använda hur du vill. Krediten behöver heller ingen säkerhet. Det som har gjort kreditkort så populärt är att du får bonus när du handlar. Bonusen kan skilja sig åt från olika aktörer, så kolla vilka rabatter eller förmåner du får innan du ansöker om ett kort. Många gillar att använda kreditkortet istället för att betala kontant, dels för återbäringen men också för att alla inköp samlas under en månadsfaktura. Det är däremot viktigt att du inte handlar för mer än vad du har i inkomst och att du ser till att betala av lånet innan nästa månad för bästa effekt. Ansök och jämför bästa kreditkortet.

Smslån – små snabba lån

Snabblån för konsumtion: Om du inte har en sparbuffert och direkt behöver betala en oförutsedd utgift, fortkörningsböter eller spontan semesterresa så kan jag till viss del förstå att man väljer låna pengar snabbt via smslån. Det är enkelheten och att det tar någon minut att få besked som gör att mobillån har blivit så poplärt. Populära aktörer inom mikrolån i Sverige är:

 • Ferratum Bank – Snabblån 500-15000 kronor. Låneperiod: 1-12 månader. Effektiv ränta 139%.
 • Risicum – Minilån 500 – 12000 kronor. Låneperiod: 1-3 mån. Effektiv ränta 297%-1,410%.
 • Lånbutiken – Smslån från 500-15000 kr. Låneperiod: 1-3 mån. Effektiv ränta 297%-1,410%.

Fördelen blir att du sprider ut kostnaden över en längre tid så att du får råd med inköpet. Nackdelen blir att det i slutändan blir dyrare eftersom du tidigarelägger din konsumtion av varan eller tjänsten.

Smslån är lån utan säkerhet (dvs du får låna utan inkomst eller tillgångar) vilket innebär att du får lånebeslutet på bara några minuter, därav uttrycket Snabblån. Du behöver heller inte ange någon förklaring till varför du behöver låna pengar direkt. Ofta handlar det om att låna 1000-10 000 kronor under någon månad eller mer. Kom ihåg att den effektiva låneräntan ofta blir mycket hög, så smslån ska du betala av så fort som möjligt. Slutsats: Ibland behöver människor pengar snabbt och har råd att betala, då kan smslån vara ett bra alternativ. Läs mer om smslån. Om du inte har råd så är det bättre att vänta tills du har sparat ihop pengarna.

Privatlån för större belopp

Privatlån eller Blancolån har blivit ett allt vanligare lån eftersom du som låntagare inte behöver någon säkerhet samt att man inte behöver redogöra för hur pengarna ska användas. Det har att göra med att storbankerna har blivit mer reservativa när det kommer till utlåning av bolån, men också för att vi har många förstagångsköpare av bostad på marknaden som saknar tillgångar att pantsätta. Med ett privatlån är det istället din egen betalningsförmåga som står för säkerheten. Privatlån har en större lånevolym än smslån och börjar där dessa lån slutar, så normalt kan du långa pengar för mellan 10 000-300 000 kronor. Användningsområdet för privatlån är ofta kontantinstats till bolån, renovering av hus/lägenhet eller köp av bil. Jämför privatlån här. Populära aktörer inom privatlån i Sverige är:

 • Lendo – Låna från: 5.000 – 400.000 kr. Ränta från 3,79%. Låneperiod: 1 – 15 år.
 • SevenDay – Låna från: 10 000 kr – 300 000 kr. Ränta från 3,95%. Låneperiod: 1-12 år.
 • Bank Norwegian – Låna från: 5.000 – 500.000 kr. Ränta från 4,99%. Låneperiod: 1 – 15 år

Födelarna med ett privatlån är flexibiliteten och du kan få lån utan inkomst. Nackdelen är att låneräntan är högre än om du skulle låna upp på bostaden.

Bolån har lägst ränta

Låna pengar till hus: Bolån är bland de vanligaste lånen och de flesta svenskar har lån på sitt hus eller lägenhet. Banken använder en kalkyl som tar hänsyn till inkomst, tillgångar och skulder. Utifrån denna kalkyl får du sedan ett lånebesked, anses du ha hög kreditvärdighet så beviljas du ett lånelöfte som du kan använda vid budgivningar. Många har sedan 90-talet blivit mångmiljonärer på att det egna kapitalet i bostaden har ökat med de stigande fastighetspriserna. Värdeökningen ger utrymmen för att låna mer pengar från banken. Storbankerna gillar att låna ut pengar till bostäder eftersom vi bor där permanent och kan betala bostadsräntorna med våra löner. Dessutom ger svenska staten ett ränteavdrag på 30% som anställda kan dra av mot skatten. Läs mer om bolån.

Populära banker inom bostadslån i Sverige är:

Fördelen med bolån är att det historiskt har varit en god affär att äga sitt boende i Sverige. Nackdelen är att det blir allt svårare att få bolån.

Företagslån

Låna pengar till företag: Med hjälp av företagslån kan företag i Sverige finansiera tillväxt genom att investera i egna verksamheten och förvärva andra bolag. Det är högst vanligt att företagens balansräkningar innehåller skulder till banker. Företagslån finns i två varianter, blancolån och löpande kredit. Vid företagslån kan långivaren ta ut säkerhet i form av en företagsinteckning och oftast i kombination med borgen. Aktiebolag har även andra finansieringsalternativ som att ta in pengar från aktieägare, ge ut obligationer/preferensaktier eller upprätta skuldebrev. Nya typer av företagslån som inte kräver någon säkerhet är peer-to-peer lån och crowdfunding. Vid dessa lån finns ingen bank utan endast andra personer eller företag som vill investera i lån eller onoterade bolag.

Populära banker inom företagslån i Sverige är:

Fördelen med företagslån är att du kan spara tid om din affärsidé håller. Nackdelen är att företaget blir mer sårbart med höga lån.

Fastighetslån

Låna pengar till hyresfastigher: Att investera i hyresfastigheter innebär oftast att du behöver en stor mängd kapital. Det vanliga är att du använder en bank som medlåntagare till ditt fastighetsköp. Banken vill ofta ha en högre andel eget kapital samt att ditt företag behöver ha en stark resultat- och balansräkning. Banken tittar även på om du har ett positivt driftsnetto och stabila hyreskontrakt för din fastighet.  Välj gärna en bank som har erfarenhet och kunskap vad gäller kommersiella fastigheter och bostäder. Finansieringslösningarna brukar bestå av vanliga hypotekslån och mer avancerade kombinationer av lån och räntederivat.

Banker som är specialiserade på företagslån för hyresfastigheter i Sverige är:

Fördelen med fastighetslån till hyresfastigheter är att det är bland de bästa lånen du kan ta. Nackdelen är att du behöver mycket eget kapital innan du får chansen att få lån.

Kan man låna med betalningsanmärkning?

Med en betalningsanmärkning kan det bli svårare att få låna pengar. Ibland kan man däremot ha fått betalningsanmärkningar på grund av slarv med betalningar. En anmärkning ligger kvar i 3 år hos kreditupplysningsföretagen, under tiden kan mycket förändras med den egna ekonomin. Om du vid låneansökan har en bra privatekonomi så kan kreditbolagen godkänna lån trots betalningsanmärkningar. Det är främst inom sms lån och privatlån som du fortfarande kan få lån med anmärkning. Jag avråder personer som har betalningsanmärkningar och stora skulder från att ta fler lån. Då är det bättre att spara pengar först och amortera befintliga skulder, räntan är nämligen mycket hög på korta lån. Läs mer om att låna pengar med betalningsanmärkning.

Låna pengar utan UC

När man säger att man ska låna pengar utan UC så menas att man försöker låna pengar utan en kreditupplysning. ”UC” är en förkortning för Upplysningscentralen, vilket är kreditupplysningsföretag precis som Soliditet, Creditsafe, Sergel kredittjänster, Intrum Justitia och Lindorff. Lagen i Sverige säger att alla banker och kreditbolag måste ta regelrätta kreditupplysningar på varje låneansökan som kommer in. Finansinspektionen ska övervaka så att det inte är möjligt att låna pengar utan en kreditprövning. Kom ihåg att flera upplysningar kan försämra din kreditvärdighet, det ser inte så ordnat ut om flera kreditupplysningar har gjorts precis innan du ska långa pengar.

Skillnaden mellan dåliga och bra lån

Privatlån och snabblån information

Min åsikt är att inget lån är farligt eller dåligt om du är införstådd med varför du behöver låna pengar och hur du ska återbetala lånet. Risken att låna pengar blir hög när du inte har tagit reda på ränta, villkor och återbetalningsplan.

Bra lån är de skulder som gör att du går plus på affären (du blir rikare) och har en låg ränta. Om du lånar pengar till en segelbåt och använder den på din semester men sen också hyr ut båten under de månader då du inte använder den så kommer du få en positiv avkastning efter lånekostnader. En bil, båt eller hus kan vara en bra investering om den genrerar mer än vad den kostar.

Dåliga lån är de skulder som gör att du hela tiden får ökade kostnader (du blir fattigare). Lånar du till en bil som du inte har någon större nytta av (kan inte användas i tjänst eller företag) så blir bilen endast en skuld som tar pengar av dig varje månad. Dels för du en värdeminskning i bilen, dels får du utgifter i form av slitage, låneränta och försäkringspremie. Om du däremot behöver bilen för att kunna ta dig till ditt jobb så kan bilen faktiskt få ett positivt värde för dig – utan bilen så hade du ju inte kunnat tjäna några pengar.

Om du inte kan skilja på bra och dåliga lån så är det alltid bäst att sträva mot att bli skuldfri. Vill du bli rik som entreprenörer och fastighetsinvesterare så kommer lån och skulder vara nyckeln till din framgång.

Belåning av tillgångar 2018

Belåning av fastigheter eller aktier kan vara en bra idé om man har kontroll på risken och har ett bra kassaflöde att betala räntor med. Det viktigaste är att den ränta du betalar för att låna pengar är lägre än den avkastning du får av till exempel aktier. Om räntan är 3% på ditt lån och direktavkastningen är 5% på dina Intrum Justitia aktier så gör du 2% i vinst på din affär. Men kom ihåg att du har ökat den finansiella risken för att uppnå nettovinsten. Under finanskrisen 2008 var det många som belånade sina fastigheter för att sedan använda pengarna till att köpa aktier på börsen. Eftersom fastigheter inte värderas varje dag av marknaden såsom aktier så var det ett smart drag. Effekten som dessa spekulanter ville åt var en hävstång så att deras kapital kunde växa snabbare. Problemet med hävstång är att den verkar åt andra hållet också, så om det underliggande instrumentet går ner i värde så minskar också ditt eget kapital. Om du vill belåna dig för att frigöra kapital så har du dessa alternativ:

 • Belåna din bostad – du lånar på bostaden med bolån och får loss pengar.
 • Privatlån – blancolån behöver ingen säkerhet. Förhandla till en lägre ränta om du har en god ekonomi.
 • Belåna aktieportföljen –  du använder dina aktier som säkerhet och lånar på dem.
 • Köpa hävstångsprodukter – med Bull & Bear-certifikat, Mini futures kan du få 10-15 ggr hävstång.

Ska man använda belåning för att köpa tillgångar så är det viktigt att inte ha för hög belåningsandel, ditt egna kapital får inte vara för litet. Det är av stor betydelse att man inte betalar ett för högt pris för underliggande tillgång, så du måste vara duktig på att värdera aktier, fastigheter eller det underliggande instrumentet som du har belånat.

Tänk på det här innan du tar lån

 • Innan du bestämmer dig för att låna pengar så bör du funderara på vilken månadskostnad din ekonomi klarar av. Gör en kalkyl så att du vet att du klarar av räntan.
 • Kontrollera alltid villkoren på kreditgivarens hemsida innan du tar ett sms lån eller privatlån.
 • Läs på om kreditgivarnas indrivningspraxis, vissa aktörer är snabbare att anlita inkasso än andra.
 • Ta inga nya lån som du inte kommer att kunna betala tillbaka. Se till att kunna återbetala beloppet i tid.
 • Har du skulder sen innan så kan din finansiella situation förvärras av fler lån. Kom ihåg att du själv är ansvarig för vilka lån du tagit och att kunna betala tillbaka.
 • Gör det inte till en vana att leva på kredit då låneformen inte är ett ”bra lån”. Goda lån är de som ger en positiv avkastning (pengar i fickan) efter att låneräntan är betald.
 • Om du misslyckas med att betala tillbaka ett lån så kan det påverka din kreditvärdighet och du kan hamna i en skuldfälla.
 • Det är inte vanligt att låna pengar utomlands då du även tar en valutarisk. Räntan kan bli betydligt högre.

Friskrivning: PlaceraPengar.nu ger inte ut några smslån, snabblån eller privatlån. På den här sidan ges information om olika lånetyper och kreditgivare men PlaceraPengar.nu är inte involverade i låneföretagens egna verksamhet. Du som besökare av den här sidan ansvarar själv för att kontrollera att villkor och information överensstämmer med de villkor som kreditgivaren anger på sin egen hemsida innan du ansöker om ett sms lån, privatlån, bolån eller företagslån.