Här kan du jämföra P2P-lån och låna pengar direkt av andra privatpersoner via nätet. Du kan också investera i lån för att få ränta. Räntor och villkor varierar mellan P2P-företagen så det lönar sig att jämföra effektiva räntan innan du bestämmer dig. Det är helt kostnadsfritt att registrera dig för att ansöka om lån/investera i lån. Om din låneansökan blir godkänd och fullt finansierad betalar du förmedlingsavgift, eventuell aviavgift och ränta för ditt lån (samtliga kostnader är inräknade i den effektiva räntan). Längre ned på denna sida hittar du information om hur lånet fungerar, skatter och vilka risker som finns.

Företag Räntor Belopp & Tid Villkor Ansök
Sparlån krediter Effektiv låneränta: 4,80% - 37,77%
Ränta vid investering: Upp till 7%
Låna 10 000 - 300 000 kr
Kredittid: 6 mån - 10 år
Inkomst på minst 150 000 kr/år
Inga betalningsanmärkningar
Minst 20 år
Investerare får pengar varje månad
Låna

Investera
Kreditbörsen Effektiv låneränta: 8,48% - 16,31%
Ränta vid investering: N/A
Låna 30 000 - 250 000 kr
Kredittid: 1 mån - 36 mån
Endast företag kan låna
Privatpersoner får investera
Nystartade företag kan ansöka
Låna

Investera

Vad är Peer-to-peer lån?

Peer to peer (P2P)Peer-to-peer-lån (P2P) eller ”person till person lån” som det också kallas är en ny teknik inom konsumtionslån och begreppet syfter på att privatpersoner eller företag lånar pengar av varandra utan säkerhet. Upplägget kallas också gräsrotsfinansiering och är möjligt tack vare digitala plattformar som Savelend och Sparlån. Lånet liknar privatlån med skillnaden att man tar bort banken och lånar direkt av privatpersoner istället.

P2P lån kan ha många positiva effekter för samhället. Små företag kan lättare få tillgång på kapital, vilket ökar oddsen för att fler tillväxtbolag som t.ex. Klarna kan växa fram. Småföretag kan annars ha svårt att få lån hos storbankerna. Bolag som endast sysslar med P2P-lån mellan företag är Toborrow och FundedByMe. Det sistnämnda företaget och Peppins har blivit populära inom företagsfinansering, så kallad crowdfunding.

Det finns även fördelar med lättare kreditgivning till privatpersoner sålänge dessa låntagare lånar ansvarsfullt. Därför är det viktigt att det finns tydligen information om riskerna med peer to peer lån. Räntan på den här typen av lån är hög och sätts individuellt. Den effektiva räntan kan variera från 4% till 23% beroende på din individuella kreditklass som sätts, återbetalningstid och de uppgifter du har fyllt i vid ansökan.

Exempel på att investera i lån

Exempel: Göran vill ha en hög sparränta på en del av sitt sparade kapital. Han är medveten om den högre risken i P2P men väljer att låna ut pengar till en ränta på 6%. På andra sidan finns Anders som är villig att ta ett konsumtionslån för en låneränta på 8%. Risken med den här typen av utlåning är att Göran kanske inte får tillbaka delar av sitt kapital ifall Anders inte klarar att betala av sin skuld. Därför brukar P2P-företagen fördela lånet på minst 20 st låntagare för att minska effekten av kreditförluster.

”Peer-to-peer är lån mellan människor, med en digital förmedlare i mitten.”

Fördelarna med peer-to-peer lån för en investerare:

  • Hög avkastning jämfört med fasta ränteplaceringar
  • Du har kontroll över vilka lån du investerar i via P2P-företagens onlineplattformar
  • Valmöjlighet att själv bestämma hur stort kapital som ska lånas ut
  • Ränteutbetalning till dig varje månad

Så här går det till att låna

1. Du bestämmer dig för ett P2P-företag efter att du jämfört effektiva räntor och villkor.

2. Du går vidare till långivarens hemsida och väljer lånebelopp och återbetalningstid.

3. Du fyller i kontaktuppgifter, personuppgifter och boendeform samt sysselsättning.

4. Du läser villkoren för lånet.

5. Du signerar och identifierar dig med e-legitimation såsom BankID.

6. En kreditupplysning görs via t.ex. UC.

7. När din låneansökan godkänts av kreditavdelningen kommer långivare att kunna investera i ditt lån.

8. Du loggar in på ”mina sidor” och fyller i utbetalningskonto dit lånet ska betalas. Väljer du direktöverföring får du pengarna samma dag.

Minimikraven för att få låna pengar är oftast att du inte får ha betalningsanmärkningar, skulder hos Kronofogden och att du har en inkomst av tjänst. Du måste också vara svensk medborgare och vara minst 18 år gammal. Kör du fast vid ansökan så har peer-to-peer företagen kundsupport med handläggare på e-post, chatt och telefon.

Seriösa kreditbolag erbjuder att du alltid kan betala tillbaka ditt lån i förtid helt utan några extra avgifter. Extra inbetalningar ska också gå bra utan avgifter.

Risker med P2P-lån

Det finns risker med att låna ut pengar via peer-to-peer plattformar. Det finns ingen insättningsgaranti och långivaren tar hela risken. Du kan alltså bli av med dina pengar om personerna som lånar inte kan betala tillbaka. Det är hög risk, men möjlighet till hög avkastning lockar många som ett alternativ till det traditionella sparkontot eller aktier. Som låntagare och konsument behöver du läsa på om företaget och dess villkor för att känna dig trygg och säker.

I Sverige krävs det att P2P-bolagen har tillstånd från Finansinspektionen. Skärpta regler infördes av myndigheten efter att Trustbuddy (startat 2007) hade lånat ut pengar utan tillstånd och sedan gått i konkurs 2015. För att få tillstånd måste myndigheten titta igenom låneboken och hur bolaget hanterar kreditprövning och kreditförluster. Godkända konsumentkreditinstitut för peer-to-peer lending som står under tillsyn i Sverige är:

  • Sparlån Sverige AB blev godkända som betalningsinstitut av Finansinspektionen i oktober 2016.
  • Oktober 2016 erhöll Savelend Sweden AB två licenser som konsumentkreditinstitut och registrerad betaltjänstleverantör.
  • Toborrow AB fick licens att verka som betaltjänstleverantör i maj 2016.
  • Kreditbörsen Sverige AB fick licens att verka som Betalningsinstitut i juni 2016.

Skatter och avgifter

Vinsten du gör på räntan beskattas som kapitalskatt på 30% (samma som för vanliga sparkonton). Normalt så rapporterar kreditinstituten in din avkastning och drar ifrån 30% skatt automatiskt. Du får göra skatteavdrag på den ränta du har betalat under inkomståret. Däremot är inte förmedlingsavgift och andra avgifter avdragsgilla.

Du betalar en förmedlingsavgift och aviavgift om du väljer pappersavi istället för digital avi via e-post. Förmedlingsavgiften är en engångsavgift som läggs på lånebeloppet, avgiften varierar beroende på din bedömda kreditklass samt din valda återbetalningstid.

Om du betalar in din faktura försent så utgår en förseningsavgift. Denna ersätts sedan med en påminnelseavgift och dröjsmålsränta. Är fakturan fortfarande inte betald så lämnas kravet till inkasso och en inkassoavgift utgår. Skulle avin fortfarande inte vara betald så hamnar kravet slutligen hos Kronofogden där du riskerar att få betalningsanmärkning.

P2P utmanar bankerna

Peer-to-peer-lån är en ung utmanare till bankernas monopol och kan förändra ut- och inlåningsbranschen. Idéen att gå runt bankerna och låta vanligt folk låna ut till varandra har stor potential att bli en framtidsbransch. Att tjäna pengar på att låna ut pengar till andra har aldrig varit så enkelt som idag med internet och digitala plattformar. Läget med nollränta på sparkonton har gjort att intresset stort för att investera i lån och därmed få en hög ränta.

Branschen har dragit till sig stora flöden av kapital från riskkapitalbolag och affärsänglar här i Sverige. Förebilden är marknaden i USA där bolaget Lending Club värderades till hela femtio miljarder kronor vid börsnoteringen 2014. Att konsumentkrediter är en tillväxtmarknad är redan fastställt. Under senaste åren har bolag som Resurs Bank, Nordax och Collector börsnoterats som alla sysslar med konsumentlån och krediter. För just blancolån i olika storlekar visar rapporter på att marknaden är värd 200 miljarder kronor i Sverige. Det dröjer nog inte många år förens vi har det första P2P-bolaget på Stockholmsbörsen.