Privatlån

Jämför privatlån från svenska banker och kreditbolag nedan. Du kan låna upp till 600.000 kr hos vissa banker. Räntan och villkoren uppdateras dagligen.

Hur fungerar privatlån utan säkerhet?

Privatlån är ett större lån från banker och nischbanker där du inte behöver någon säkerhet. Idag kan du ansöka om privatlån direkt på nätet utan en förklaring till vad du behöver pengarna till. Vanligaste anledningarna till att privatpersoner tar lånet är för att köpa bil, en båt, resa, bröllop eller en kontantinsats till hus eller lägenhet. Även renoveringar eller uppstart av företag kan vara förklaringar till att man tar ett lån. Den här typen av blancolån har blivit populära eftersom många saknar tillgångar att pantsätta, genom att betalningsförmågan är i fokus så kan fler få låna pengar.

Privatlån för att resa

När du ansöker om ett lån så får du välja ett belopp mellan 10.000 och 600.000 kronor (beloppen kan variera) och bestämma din återbetalningstid. Då brukar bankernas kalkylatorer visa på hur mycket lånet kommer att kosta dig i avgifter och effektiv ränta. Godkänner du villkoren och kostnaderna så kan du genom att fylla i dina personuppgifter och skicka in ansökan. Normalt tar det ca 1-5 dagar innan du har dina pengar på ditt transaktionskonto. Privatlån är större till lånevolym och tar därför längre tid att betala ut än sms lån, som endast tar 1 dag. Lånet kan återbetalas på 1-15 år och du kan när som helst göra extra inbetalningar eller betala av hela skulden med en enda betalning.

Ränta och villkor

När du ansöker om privatlån så tittar banker och kreditbolag på din inkomst, ålder och om du har tidigare betalningsanmärkningar. Det är sedvanligt att bankrådgivaren gör en kreditupplysning genom UC eller annat företag för att kontrollera din historik, deklaration av lön och anmärkningar. Om långivaren tycker att du har en god kreditvärdighet så godkänns låneansökan.

Räntan på privatlån är högre än t.ex. bolåneräntanoch bestäms bland annat av löptiden. Du bör därför välja en kort återbetalningstid och den lägsta effektiva räntan får att hålla kostnaderna nere. Håll gärna koll på Riksbanken räntebana inför framtiden också, om de höjer räntan så kan lån bli dyrare och tvärt om billigare om de sänker styrräntan. I listan ovan på den här sidan kan du jämföra privatlån och läsa villkoren från varje låneaktör. Fördelen med lån i Sverige är att räntan är avdragsgill mot din skatt på inkomster, du kan dra av hela 30% av kostnaden för ränta.