Danske Bank och framtiden

Värdeinvesterarna Skagen fonder har köpt och sålt aktier igen. Läs vilka aktier de har ökat i och läs Skagen och min kommentar på Danske Bank-aktien.
investera-i-danske-bank-aktien
Skagen Vekst ökade sina aktieinnehav i positioner som Oriflame och Carlsberg. Skagen ökade i Oriflame innan rapporten och även nu efter, vi får tolka det som att de tyckte rapporten var bra och i rätt riktning.

Skagen Global tog in en ny aktie i General Electric (GE) till portföljen. Anledningen till köpet är att aktien har underpresterat mot sina konkurrenter och att aktien har en låg värdering. Skagen har också köpt aktier i Lundin Petroleum.

Danske Bank – utsikterna 2015 och framåt

Skagen kommenterade Danske Banks Q4-rapport. Trading-verksamheten gjorde lite sämre från sig men försäkringsdelen ökade istället. Avgifter och andra intäkter ökade med 12% (samma trend hos svenska banker) och kostnader ökade med 10% då man gjorde sig av med 800 anställda under 2014.

Danske Bank A/S höjer utdelningen rejält och den blir 5,5 ddk (2) och utdelningsandelen av vinsten blir 50% (40). Vilket innebär att jag får 5,4% i direktavkastning på mina aktier i Danske Bank i år. Utöver att höja utdelning så lanserar man (för första gången sedan 2004) ett återköpsprogram på 5 miljarder danska kronor (ca 6 miljarder i svenska kr). Det här gör aktien extremt aktieägarvänlig och jag misstänker att Christer Gardell (Cevian fonder) ligger bakom detta. Just att Christer gick in i Danske bank fick mig att köpa aktien 2013 eftersom jag misstänkte att utdelningar och återköp skulle ligga i korten. Danske Bank värderas fortfarande långt under svenska banker och det beror på att kvaliten och historiken är dålig för ett bolag som Danske Bank. Framtiden ser dock ljus ut med tanke på att en bostadskrasch redan har hänt i Danmark. Stimulanserna från ECB kommer givetvis vara en fördel för en bank som Danske Bank som hamnat lite på efterkälken mot andra nordiska banker. Än så finns det uppsida på både ROE och Utdelningsandel för Danske Bank, aktiekursen lär följa efter på sikt när marknaden tycker att banken har bevisat sig. Först måste man trimma verksamheten ytterligare och göra sig av med kostnader. Skagen har riktkurs på 205 ddk vilket är ett fullt rimligt pris på aktien. Jag är positiv till både Danske Bank och Nordea och behåller aktierna långsiktigt i min aktieportfölj.

Räntenettot blir sämre för banker?

Många menar att banker kommer få det tuffare med räntenettot och på så vis få lägre intäkter och vinst. Men min erfarenhet är att banker alltid hittar vägar att tjäna mer pengar. Troligtvis tjänar man istället mer pengar på avgifter, finansiella produkter eller provisioner på börsnoteringar. Dessutom råder anställningsstopp på många nordiska banker och de äldre fasas ut med pensioner och avgång.

Äger du aktier i någon nordisk bank?

Lämna en kommentar