Vad har Skagen Fonder köpt för aktier i januari?

Jag brukar hålla ett öga på vad värdeinvesterarna Skagen Fonder köper för aktier. De investerar i opopulära aktier som är rejält undervärderade. Skagens fonder har funnits länge och de har haft en bra årlig avkastning över tid även om de senaste åren varit dåliga.

oljeservice-nedgradering
Skagen har nedgraderat sin syn på oljeservicesektorn och minskat sina positioner i Baker Hughes och Weatherford.

Nordiska aktieköp i januari

Skagen Vekst:
• Lundin Petroleum
• ABB
• Carlsberg
• Oriflame

I listan kan du se att Skagen Vekst har fortsatt köpa aktier i ABB, Carlsberg, Lundin Petroleum och Oriflame. Samtliga aktier äger man sedan innan. Intressant att de fyller på i Oriflame inför rapport som kommer den 11 februari om jag inte är ute och cyklar.

Rent allmänt tycker de att ECBs stimulanspaket kommer att vara bra för aktier kommande år. Ett lägre oljepris är också positivt tycker de.

Skagen Global skriver att de har nedgraderat sin syn på oljeservicesektorn och att de minskat sina positioner i Baker Hughes och Weatherford. Skagen Vekst ligger dock stabilt kvar i Bonheur och Ganger Rolf.

Kommentar på Nordea Q4

Nordea som Skagen Global har som innehav har fått en högre riktkurs på 140 kr. Skagen räknar alltså på att ett rimligt värde för Nordea idag ligger på 140 kr. En bra bit kvar kursmässigt innan dess.

De kommenterar Nordeas Q4-rapport med att siffrorna var starka och att utdelningen var mycket positivt. De skriver också att ledningen i Nordea guidar om högre utdelningandel och fortsatta kostnadsbesparingar 2015. Vi får troligen se utdelningshöjning även nästan år om vinsten är densamma eller högre. Skagen tror att marknaden underskattar Nordea på 2-3 års sikt då de tror att Nordea kan kapa kostnader ännu mer. Marknaden har kanske inte förstått att Sampo kommer att vara en bra ägare för Nordea?

Kommentar på Telia Q4

Skagen skriver att allt rullar på för TeliaSonera. De största hemliga värdena i Telia ligger i Megafon och Turkcell som man har intresseägande i. En försäljning eller börsnotering skulle visa gömda värden. Telias direktavkastning är attraktiv i en lågräntemiljö tycker de. De tror vidare att direktavkastningen ska ner till 4% vilket skulle resultera i en kursuppgång på 30%. De menar att i en värld av stimulanser så skulle det inte vara en överraskning.

Äger du Nordea eller TeliaSonera? Vad tror du om aktierna? Själv äger jag både aktierna i min aktieportfölj.

Lämna en kommentar