Då har nästan samtliga aktieinnehav i min portfölj rapporterat för kvartal tre. Jag utvärderar inte bolagen efter resultatet för ett enskilt kvartal utan tittar hellre ur ett årsperspektiv. Här kommer korta kommentarer för Q3.
H&M måste börja satsa på sin e-handel
H&M: Omsättningen fortsätter att växa. Resultatet var i linje med förra året. Indien och Sydafrika blir nya butiksmarknader i oktober 2015. Schweiz och Ryssland blir nya online marknader under hösten 2015. Tycker det är spännande att H&M satsar stort på e-handel just nu, frågan är om satsningar är tillräckligt aggressiva? Har själv testat att handla från H&M online flera gånger. De har bra bilder på sajten och det är tryggt att handla, men leveranstiden är långsammare än konkurrenter. Du måste också betala en fraktkostnad, vilket många andra inte har som krav. Men H&M är H&M. Överlag bra betyg på deras e-handel.
IBM positionerar sig för molntjänster
IBM: Bolaget kämpar fortfarande med sin omvandling till lönsammare segment, det kommer ta tid. Kortsiktigt blir siffrorna lidandes. Vinsten efter skatt (non-GAAP) var $3.3 billion, vilket är ner -11%. Omsättning var ner -1% om man justerar för valuta. Vidare sänker IBM sin vinstprognos för året 2015 till $14.7-$15.75 per aktie ($15.75-$16.50). Fria kassaflödet kommer också bli lägre framöver, men ungefär 75-85% kommer gå till aktieägarna vilket fortfarande är riktigt bra.
Aktien föll -5% på rapportdagen. IBM är ett av världens starkaste varumärken och bolaget har ett urstarkt kassaflöde och mycket bra lönsamhet. Mycket av intjäningen kan gå till återköp av aktier just nu vilket gynnar oss aktieägare när det är en ordentlig rabatt på IBMs aktie. 80% av Fortune 500-listan (alla världens största företag) använder IBMs molntjänster.
Om jag minns rätt så använder 90/100 av världens största banker IBM mainframes-lösningar. Deras mainframes är i princip de enda som kan garantera stabil drift för bankernas system. Det är bara IBMs egna konsulter som kan installera och ge service på superdatorerna. Ganska fina vallgravar för konkurrens eller hur?
Industrivärden ser attraktiv ut
Industrivärden: Helena Stjernholm ny VD från och med nu. Hon har också passat på att köpa 15.000 C- aktier (á 150 kr = 2,3 milj. kr). Substansvärdet uppgick till 159 kronor/aktie den 30 september 2015. Mycket låg substansrabatt just nu då kursen står i 150 kr.
Jag vill gärna ha 30% rabatt, så det blir inga köp i aktien på ett bra tag för mig. Helena Stjernholm kommenterar den dåliga värdeutvecklingen i Sandvik och Volvo med att man håller på med omfattande strategiutvecklings- och besparingsprogram som ska få ordning på bolagen.
Castellum är svensk mellanmjölk
Castellum: Hyresintäkter på samma nivå som förra året. Förvaltningsresultatet upp +4% för jan-sept, vilket är helt okej. Aktuellt substansvärde på 107 kr. Castellum investerar i fler fastigheter i år. Bolaget har lite problem i Öresundsområdet på grund av för många tillgängliga kontor, men det är inget större problem. VD skämtar till det med att ”Castellum har beskrivits som svensk mellanmjölk”, han syftar då på den låga risken med belåningsgrad under 50%.
Telia har problem
TeliaSonera: Integrationen av Tele2-verksamheten som förvärvades i Norge går enligt plan. Bolaget kämpar med att få en bättre lönsamhet i Danmark. Arbetet med att lämna Eurasien har påbörjats. Bolaget signalerar att EBITA kommer bli lägre än vad man trott. 3 kr i utdelning står fast för 2015. Eftersom många har ögonen på aktien så har jag gjort en analys av TeliaSonera här.
Nordeas räntenetto under press
Nordea: En rapport i linje med mina förväntningar, inga överraskningar. Räntenetto fortsatt under press. Lägre utlåning till företag än normalt, företagen är med andra ord försiktiga just nu. Intäkterna sjönk med 3 procent i lokala valutor jämfört med samma period 2014. Verkar bli tufft att öka vinsten för bankerna, fördel för Nordea som kan jobba med att få ner kostnaderna. Effektiviseringsplanen och kostnaderna minskade med 3 procent i lokala valutor, en läsning som jag gillar. Bankerna gillar inte den låga räntan nämnvärt eftersom det påverkar deras inlåningsmarginal. Q3 var Christian Clausens sista kvartalsrapport som vd för Nordea.
Nokian Tyres levererar
Nokian Tyres: Vinsten var upp +8% för kvartalet. Omsättning ner ca 5% på grund av valuta. Europa och Nordamerika går bra, medan Ryssland går knackigt eftersom konsumenterna har det svårt. CIS och Ryssland brukade stå för 40% av försäljningen, men idag utgör den bara 20%. Det har Nokian lyckats kompensera genom ökad lönsamhet. Med hjälp av att man tillverkar sina däck i Ryssland så har man en konkurrensfördel. 70% av tillverkningen i Ryssland exporteras ut i Europa, så det blir en fin valutavinst på Rubel mot Euro.
Vidare har bolaget lyckats öppna 177 nya Vianor, NAD och N-Tyre butiker som säljer deras däck. Som vanligt har man i år varit testvinnare i många välkända bildtidningar, vilket är viktigt för att konsumenterna ska koppla bra/trygga bildäck med Hakkapeliitta. VD Ari Lehtoranta skriver att han känner sig säker på att Nokian Tyres kan återgå till en fortsatt lönsam tillväxt från och med nu. Bolaget har alla förutsättningar med sin starka balansräkning tycker jag. Jag skrev i somras en snabbanalys av situationen vilket resulterade i att jag behöll Nokian Tyres.
Fortum sitter med gigantisk kassa
Fortum: Q3-rapporten brukar vara svag, i år är den extra svag med anledning till nedläggningen av kärnkraftverken i Oskarshamn i Sverige. Eftersom de stängs innan sin beräknade livslängd så görs kraftiga nedskrivningar som påverkar vinsten i år. Det gör att man för helåret hittills ligger -188 (712) miljoner euro back i rörelseresultat. Vidare funderar ledningen på vad de ska göra av kassan.
Det finns tre alternativ skriver nya VD:n: 1. Investera i förnyelsebar energi, 2. Investera i tillväxtområden och 3. Vänta på möjligheter. Om jag får vara lite negativ så tror jag mycket kan gå fel när man sitter med en stor kassa och ”måste göra någonting”. Det har varit en torr höst utan regn vilket brukar göra att elpriset går upp i vinter, som givetvis gynnar Fortum. Någon större effekt vågar jag inte räkna på.
Betssons aktie är riktigt dyr
Betsson: Omsättningen ökade med 24% (organisk 15%). Vinsten ökade med +22%. Kul att se att mobila intäkter ökar med 84% och att Betsson förstår målgruppen. Det jag gillar starkt med Betsson är att de är duktiga på att mäta, utvärdera och anpassa sig till sina kunder. Året som helthet kommer bli mycket bra för Betsson och framtiden ser lovande ut. Aktien har utvecklats starkt med stora kursuppgångar, med all rätt då Betsson är ett fantastiskt företag.
JNJ har motvind från dollarn
Johnson & Johnson: Justerad VPA var -9%. Omsättningen var ner -7%. Precis som för IBM och andra amerikanska jättar har JnJ problem med den starka dollarn. Valutor svänger över tid och är inget jag tittar på för egen del, men marknaden brukar däremot handla ner eller upp aktier på valutaskillnader.
När jag köpte JnJ var kronan stark mot dollarn, nu är det tvärtom. Bolaget meddelande att de ska starta ett återköpsprogram för $10 billion usd som ska finansieras med ökade skulder. Att de väljer att återköpa aktier har inget att göra med att bolaget är starkt undervärderat, det är snarare så att det är billigt att låna pengar samt att det är svårt att öka vinsten per aktie på andra prisvärda sätt i dagens läge. Handlingen är inget jag applåderar, men det är okej så länge de amorterar kraftigt vid eventuellt stigande räntor.