Skagen säljer av Nokian Tyres – Hur agerar jag med mitt innehav?

nokian tyres aktie

I maj sålde Skagen fonder av hela sitt innehav i Nokian Tyres (Nokian Reenkat Oyj). Varför är så många negativa till bolaget och hur kommer jag agera framöver?

Jag kommer behålla mitt innehav i Nokian Tyres. Visst minskar omsättning på grund av vikande försäljning och valutaskillnader i Ryssland, men jag tror det är övergående på sikt. Ryssarnas köpbeteende kommer ändras till det bättre den dag oroligheterna avtar. För tillfället håller hög ränta, hög inflation, lågt oljepris och oro nere köpkraften för hushållen i Ryssland/CIS. Nybilsförsäljningen kommer troligen minska tvåsiffrigt även i år. Eftersom Nokian Tyres säljer premiumdäck så har man också tappat marknadsandelar till billigare budgetmärken. Q1:an för 2015 hade -10% lägre omsättning mot Q1:an 2014, där försäljningen på marknaden Ryssland/CIS minskade med -43%.

Det är tufft för Nokian Tyres, och det kommer bli tuffare

Fundamentalt så ligger den geopolitiska oron och USA:s sanktioner mot Ryssland som en blöt filt över marknaden, och kommer nog göra så kommande år. På det här så kommer Nokian Tyres konkurrenter få lägre tullavgifter för import av däck på grund av att Ryssland ska gå med i WTO. Nokian Tyres har kommenterat detta och sagt att medlemskapet kommer gynna konkurrenter som är beroende av import och inte har egen tillverkning i Ryssland. Än så länge har Nokian Reenkat kvar sin konkurrensfördel med egna fabriker i Ryssland som tillverkar kvalitetsdäck billigt. Därför tror jag inte CAPEX (underhållsinvesteringar) kommer öka, utan bolaget är väl positionerat att exportera ut större volymer av däck utan ökande kostnader. Men så har vi det här med efterfrågan att ta häsnyn till. Tyvärr så är även Finland som är hemmamarknaden i ekonomisk recession. Det finns flera motvindar kommande 3-5 åren, vilket nog ligger till underlag för att Skagen väljer att kliva av innehavet. De har dessutom en fond att ta hänsyn till, där enskilda års negativa resultat kan leda till folk säljer av sina innehav. Jag tror man får räkna med lägre rörelsemarginal och vinstmarginal kommande år, men jag tror ändå bolaget kan behålla sin höga utdelning till oss aktieägare.

Nokian däck i butik
Så här kan det se ut när du går in i en Vianor-butik i Ryssland. Däcken från Nokian Tyres får full exponering mot kund och mekanikerna ser till att du främst ska åka därifrån med Hakka eller Hakkapeliitta under bilen.

Hakkapeliitta och Hakka fortsätter att vinna tester

Medan försäljning och marginaler blir sämre i Ryssland/CIS så ökar istället marknadsandelar och marginaler på Nokians andra marknader. Nordamerika går just nu extremt bra, och förhoppningsvis så kan denna försäljning täcka en del av den minskande försäljningen i Ryssland. Nokians däckvarumärken som Hakkapeliitta och Hakka fortsätter att vinna tester och priser och den egna kedjan Vianor fortsätter att rekommendera och montera däcken, vilket är betryggande. Det är viktigt att äga och behålla en bit av konsumenternas sinne om att Nokian Tyres är trygga och bäst när det är is och snö på vägarna. Jag hoppas Nokian använder sin kassa och kassflöde till att öka marknadsandelar när utmaningen är som störst.

Vad tror du om Nokian Tyres framtid? Är guldåren förbi bolaget?

Disclaimer: Jag reserverar mig för att fel siffror och antaganden kan förekomma i det här inlägget. Du bör alltid ta dina egna investeringsbeslut, så se inte det här inlägget som rådgivning. Jag äger aktier i Nokian Tyres.

Lämna en kommentar